Revista TIME a ales cele mai bune 10 filme ale anului. Lista revistei americane este eclectica, cu blockbustere si filme de arta. Fanii au fost surprinsi sa vada in primele 10 filme productii ca animatia Frozen, The Hobbit: The Desolation of Smaug sau Fast and Furiious 6. Din nou, Gravity ia toti laurii, asa cum a facut-o in aproape toate topurile acestui final de an.
10. The Desolation of Smaug
Al doilea film din trilogia The Hobbit, regizata de Peter Jackson, continua aventurile lui Bilbo Baggins (Martin Freeman), alaturi de dwarfi si Gandalf. In The Desolation of Smaug, aventurierii pornesc pe urmele dragonului Smaug (Benedict Cumberbatch) pentru a-si recupera aurul. Pe drum, ei se vor reintalni cu elfii, inclusiv Legolas (Orlando Bloom), dar si frumoasa Tauriel (Evangeline Lilly).
9. 12 Years a Slave
Drama Twelve Years a Slave este bazata pe romanul autobiografic al lui Solomon Northup, personaj interpretat in film de Chiwetel Ejiofor. Solomon este un om de culoare educat, cu familie, care a locuit in New York, in 1853. Acesta este abordat intr-o zi de doi barbati, care ii ofera o slujba in Washington, dar cand Solomon apare pentru a incepe munca, acesta este rapit si fortat sa devina sclav pentru urmatorii 10 ani. Michael Fassbender va juca rolul lui Edwin Epps, stapanul de sclavi care timp de 12 ani, i-a marca viata fizic si psihic lui Solomon. Filmul are o distributie impresionanta" Michael Fassbender, Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Quvenzhane Wallis, Sarah Paulson, Paul Dano si este regizat de Steve McQueen, cunoscut pentru dramale Shame si Hunger, ambele cu Michael Fassbender in rol principal. Coloana sonora ii apartine lui Hans Zimmer.
8. The Act of Killing
Act of Killing, un documentar impresionant despre genocidul din Indonesia din perioada 1965-1966, agogeul celor 32 de ani de istorie sangeroasa, in care au murit aproape un milion de presupusi comunisti. Descris de catre autorii sai ca un "documentar al imaginatiei", Act of Killing exploreaza acest capitol neatins al istoriei Indoneziei invitand un grup al fostilor "ucigasi de comunisti" sa refaca actiunile lor criminale in stilul filmelor care aparent i-au inspirat sau catalizat.
7. Frozen
Frozen este un film animat care imbina intr-un mod magic stilul nou cu cel clasic al celor de la Disney, povestea celor doua surori printese a caror relatie le este testata atunci cand parinti lor mor intr-un tragic accident. Anna (Kristen Bell) si Elsa (Idina Menzel) sunt inseparabile in perioada copilariei, insa legatura lor incepe sa se dastrame odata cu trecerea timpului. In momentul in care Elsa ajunge regina si incearca sa faca tot ce este posibil pentru fericirea Annei, insa nu reuseste acest lucru si ingheata tot regatul din greseala. Marcata de acest incident, Elsa se retrage in munti, iar Anna porneste in cautarea ei pentru a o convinge sa se intoarca in regat.
6. Fast and Furious 6
Al saselea film din serie a adus cascadaorii spectaculoase, dar si incasari de top, fiind cel mai profitabil din serie, aproape 700 de milioane de dolari la nivel global. Fanii insa il vor tine minte intotdeauna pentru ca este ultimul film din serie in care apare regretatul actor Paul Walker. Fast & Furious 6 regizat de taiwanezul Justin Lin si aduce in distributie pe Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster si Dwayne Johnson, dar si nume noi ca Luke Evans si Gina Carano.
5. The Grandmaster
The Grandmaster este inspirat din viata maestrului de arte martiale care l-a antrenat pe Bruce Lee. Filmul il face pe spectator sa plonjeze in universul filosofiei si al codurilor de onoare ale maestrilor de arte martiale, in primii ani ai Chinei moderne. Scenele de lupta, filmate sub ploaie, adeseori noaptea sau in interior, cu incetinitorul, arata felul in care gestul, care poate ucide, se inradacineaza intr-o profunda stapanire a trupului si a spiritului si intr-un mod de viata bazat pe modestie.
4. Her
Theodoare (Joaquin Pheonix) un scriitor singuratic, dezvolta o relatie stranie cu un sistem de operare (voce Scarlett Johansson) creat pentru a-i indeplini nevoile zilnice. Acesta ajunge sa se indragosteasca in final de program. Her este regizat de Spike Jonze si are o distributie formata din nume ca Joaquin Pheonix, Scarlett Johansson, Amy Adams, Olivia Wilde si Rooney Mara.
3. American Hustle
American Hustle este un film despre care vorbeste toata lumea in aceasta perioada. Recenziile intrec asteptarile tuturor iar cei de la TIME au numit filmul "un portret al anilor '70 in care muzica si dansul reflecta opulenta celor care au incercat sa insele sistemul. Distributia de 5 stele ofera interpretari incredeibile in cel mai exploziv, amuzant si sexy film al anului".
American Hustle este un thriller politic regizat de David O. Russell (dupa un scenariu de Eric Singer) care se va concentra pe un complicat caz de coruptie din anii ’70, cu ramificatii in Congresul SUA. Atunci 31 oficiali guvernamentali suspectati de acte de coruptie si trafic de influenta au fost cercetati penal, iar 11 dintre ei fiind pusi sub acuzare. Christian Bale il va interpreta pe genialul escroc financiar Melvin Weinberg care alaturi de amanta si partenera sa la crime - Amy Adams - este obligat sa lucreze cu un agent FBI scapat de sub control - Bradley Cooper - pentru a pacali o serie de politicieni. In centrul povestii se afla si primarul din Camden, New Jersey - Jeremy Renner. Iar Jennifer Lawrence joaca rolul sotiei lui Christian Bale.
2. The Great Beauty / La grande bellezza
The Great Beauty / La grande bellezza este in esenta un film despre nostalgie, "singurul lucru care le-a mai ramas celor care si-au pierdut credinta in viitor" asa cum descrie personajul in film. Regizorul Paolo Sorrentino prezinta o Roma moderna ca un loc al tuturor exceselor. Cei de la TIME au apreciat atat povestea, cat si modul in care este pusa in scena si emotia cu care este adusa pe marile ecrane.
Filmul prezinta povestea unui scriitor imbatranit care isi aduce aminte de tineretea lui pasionala. Roma zilelor noastre este foarte frumos portretizata.
1. Gravity
Drama lui Cuaron este un testament al curajului uman dar si al tehnologiei revolutionare. Merita sa fie vazut o data pentru factorul uimitor si inca o data pentru a incerca sa descifrezi cum a reusit Cuaron impreuna cu oamenii sai sa faca imposibilul. Nimeni nu isi putea imagina o scena atat de reala ca cea de 13 minute care deschide filmul si nicicand n-ai simtit spatiul mai aproape" au scris cei de la TIME, care l-au numit filmul anului.
Drama SF despre spatiu a lui George Clooney si Sandra Bullock se anunta a fi la fel de captivanta ca 2001: Odiseea spatiala, celebrul film al lui Stanley Kubrick. Filmul, cu buget de 80 de milioane de $, prezinta doi astronauti, o femeie si un barbat, care sunt singurii supravietuitori in urma unui accident petrecut pe o statie spatiala. Cei doi astronauti fac tot posibilul sa se intoarca pe Terra, inainte ca un alt dezastru sa se intample. Regia ii apartine lui Alfonso Cuaron, omul din spatele filmului Children of Men.