marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai bune 50 de transformari in filme cu ajutorul machiajului: actori celebri ascunsi de make-up in spatele personajelor

Proteze faciale, mult, mult machiaj si transformari care au revolutionat sau socat cinematografia. Efectele speciale realizate prin inventivitatea make-up artistilor nu au fost luate in considerare foarte multa vreme la Hollywood: decenii intregi nu a existat o categorie la Oscar care sa aprecieze aceasta munca. Totul s-a schimbat insa 1981: cu un an in urma toata lumea de la Hollywood era indignata ca genialul The Elephant Man (1980) nu a fost onorat pentru uluitorul sau machiaj.

Cele mai bune 50 de transformari in filme cu ajutorul machiajului: actori celebri ascunsi de make-up in spatele personajelor

Revista Total Film a realizat un clasament cu cele mai surprinzatoare si reusite 50 de efecte rezultate din machiaj si hair styling in filme.

 

 

 

 

Braveheart (1995)
Machiaj: Lois Burwell

Fata vopsita cu albastru a lui Mel Gibson (detaliu mai mult dramatic decat istoric) a devenit emblematica pentru filmul ce a luat Oscarul in 1996.
 


The Incredible Melting Man (1977)
Machiaj: Rick Baker


O adevarata legenda in lumea make-uluilui Rick Baker folosea sirop si vopsea pentru a da efectul de piele topita. Machiajul era inlocuit dupa fiecare scena.

 

Hostel (2005)
Machiaj: Howard Berger

Hostel nu a fost nominalizat la Oscat insa Howard Berger a luat Oscarul in acelasi an pentru machiajul de la The Lion, The Witch And The Wardrobe, din seria Narnia.
 

 

Citizen Kane (1941)
Machiaj: Maurice Seiderman

Modul in care actorii au fost intineriti - Orson Welles a suferit un facelift temporar - a impresionat, insa numele lui Maurice Seiderman nici macar nu a fost trecut pe genericul de final al acestei capodopere clasice.

 


A Dirty Shame (2004)
Machiaj: Tony Gardner

Selma Blair a purtat la filmari o pereche de sani prostetici, care erau schimbati in fiecare zi pentru ca atunci cand erau scosi sanii falsi, latexul se rupea.
 


Edward Scissorhands (1990)
Machiaj: Stan Winston

Fata alba ca de cadavru a lui Johnny Depp si cicatricile de pe chipul sau au ramas in memoria celor care s-au indragostit de filmul lui Tim Burton.
 


City Of The Living Dead (1980)
Machiaj: Franco Rufini

Iadul se dezlantuie cand zombi se ridica din morminte in filmul lui Lucio Fulci. Insa oamenii par cei mai agresivi - dovada scena in care capul unui personaj este pur si simpu despicat cu bormasina.


 


La Vie En Rose (2007)
Machiaj: Didier Lavergne, Jan Archibald

Pentru ca Marion Cotillard sa ramana ancorata in personajul ei, faimoasa cantareata franceza Edith Piaf, regizorul Olivier Dahan a dat peste cap ordinea cronologica a scenelor, secventele in care aceasta apare imbatranita fiind intinse pe tot parcursul filmului.
 

Tootsie (1983)
Machiaj: Allen Weisinger

Nimeni nu poate uita sanii lui Dustin Hoffman in comedia regizata de Sydney Pollack.



Kind Hearts And Coronets (1949)
Machiaj: Harry Frampton Ernest Taylor


Filmul a ramas celebru pentru o scena revolutionare in care actorul Alec Guinness apare in 6 variante - secventa care a fost un cosmar de turnat.


Tropic Thunder (2008)
Machiaj:Gerald Quist

Tom Cruise are un cameo insa este de nerecunoscut - ascuns de prostetice si mult mult par.



A Clockwork Orange (1971)
Machiaj:Barbara Daly

Nimeni nu poate uita capodopera lui Stanley Kubrick si nici privirea lui Malcolm McDowell mau ales pentru ca avea aplicate gene false la un singur ochi.

The Nutty Professor (1996)
Machiaj: Rick Baker

Eddie Murphy a stat ore in sir pe scaunul de machiaj pentru a intra in pielea a multiple personaje in comedia regizata de Tom Shadyac.

 


X-Men (2000)
Machiaj: Gordon J Smith, Ann Brodie


Machiajul lui Rebecca Romijn (Mystique) a avut nevoie de 110 proteze separate care ii acopereau 60% din corp.


The Godfather (1972)
Machiaj: Dick Smith

Machiajul realizat de Dick Smith a fost atat de dificil de pus in lumina, incat regizorul de imagine Gordon Willis a decis sa foloseasca o lumina mai puternica, ce a dus la imaginea iconica si unica a filmului.




The List Of Adrian Messenger (1963)
Machiaj:John Chambers

Filmul ii are in distributie pe Kirk Douglas, Burt Lancaster, Frank Sinatra, Robert Mitchum si Tony Curtis deghizati atat de bine incat sunt de nerecunoscut.

 


Hellboy (2004)
Machiaj: Matt Rose

Fizicul impresionant al lui Ron Perlman este pus in evidenta si mai mult de vopseaua rosie si genialele coarne.

Batman Returns (1992)
Machiasj: Stan Winston

Danny DeVito isi transforma total fata pentru rolul personajului negativ - The Penguin -  folosind multiple proteze faciale.

Hellraiser (1987)
Machiaj: Bob Keen

Filmul lui Clive Barker a ramas in memoria indragostitilor de horror pentru monstrii grotesti sositi dintr-o alta dimensiune.


The Goonies (1985)
Machiaj: Ellis Burman Jr, Thomas R. Burman , Bari Dreiband-Burman

Fostul star de fotbal american, John Matuszak, a fost transformat total pentru a juca rolul lui Sloth fiul desfigurat al lui Ma Fratelli.
 


The Exorcist (1973)
Machiaj: Dick Smith

Povestea de exorcism a lui William Friedkin a transformat-o pe Linda Blair intr-un monstru cu un cap ce se roteste.



Zombie Flesh Eaters (1979)
Machiaj: Lucio Fulci, Giannetto De Rossi

Sa creezi zombi nu este usor, nici sa arati cum acestia ii scot ochii unei tinere jucate de Olga Karlatos.

 



Scanners (1981)
Machiaj:Dick Smith

Povestea lui David Cronenberg urmareste un om de stiinta ce trimite un barbat cu puteri extraordinare sa-i vaneze pe cei asemeni lui. Personajele au avut parte de un machiaj genial mai ales in timpul scenelor de lupta.
 


Mrs Doubtfire (1993)
Machiaj:Greg Cannom

A fost o perioada cand travestiul era la moda in filmele americane. Dupa Tootsie, Robin Williams a fost tranformat in femeie.


How The Grinch Stole Christmas (2000)
Machiaj: Rick Baker

Jim Carrey a stat 3 ore pe zi in scaunul de machiaj pentru a intra in pielea personajului creat de Dr. Seuss.


Robocop (1987)
Machiaj: Rob Bottin

E drept, costum lui Robocop a fost fantastic creat, insa memorabila ramane si imaginea in care personajul negativ Emil (Paul McCrane) se topeste sub o ploaie de deseuri toxice.

 

A Nightmare On Elm Street (1984)
Machiaj: David B. Miller

David B. Miller a studiat victime desfigurate de arsuri pentru a-l crea pe infioratorul Fred Krueger jucat de  Robert Englund.




Society (1989)
Machiaj: Screaming Mad George

Tulburatorul film al lui  Brian Yuzna prezinta lupta intre clase intr-un mod cel putin original. Clasele "inalte" din Beverley Hills apar ca niste extraterestri care mananca la propriu clasele de jos.

 

The Hunchback Of Notre Dame (1939)
Machiaj: Mel Berns, Perc Westmore

Legendarul actor Charles Laughton a avut fata reconstruita cu ajutorul machiajului pentru a ajunge tragicul erou al lui Victor Hugo. Studiourile RKO au interzis pulblicarea oricarui fel de imagine cu Laughton in rolul lui Quasimodo pentru ca publicul sa fie intrigat si socat la cinema.
 

The Dark Knight (2008)
Machiaj: Conor O'Sullivan

Zambetul laaarg al Jokerului interpretat de Heath Ledger a fost inspirat de cicatricile unui curier pe care O'Sullivan l-a intalnit in realitate.

Hannibal (2001)
Machiaj:Greg Cannom

Ridley Scott nu s-a bazat doar pe echipa de make-up artisti, s-a dus la doctori experti pentru a le cere parerile. Fara obraji, buze, pleoape, Gary Oldman e de nerecunoscut in rolul lui Mason Verger, singurul supravietuitor al lui Hannibal. Producatorii nici macar nu l-au trecut pe genericul de final cand filmul a rulat la cinema.

 



Videodrome (1983)
Machiaj: Rick Baker

Max Renn (James Woods) incepe sa o ia razna sub influenta unui TV show numit Videodrome - scena cu rana sub forma de vagin care ii apare pe stomac a devenit emblematica pentru filmul lui Cronenberg.



The Wizard Of Oz (1939)
Machiaj: Jack Dawn


Personajele filmului cu Judy Garland au devenit legendare si datorita costumelor si machiajului inovator pentru acea perioada. Jack Dawn a intampinat probleme cand Buddy Ebsen, care l-a jucat pe Omul de tinichea, a avut o reactie alergica violenta la vopseaua ce ii era aplicata pe corp.

 


The Passion Of The Christ (2004)
Machiaj: Keith VanderLaan

Una dintre tehnicile impresionante de machiaj a constat in indepartarea digitala a ranilor  de pe spatele lui Iisus adaugate la inceputul filmarilor prin machiaj. Acestea apareau in clipa in care Iisus era biciuit.



Dick Tracy (1990)
Machiaj: John Caglione, Jr si Doug Drexler

Toti rivalii lui Tracy, inclusiv Al Pacino si Dustin Hoffman, au fetele acoperite cu latex pentru a capata trasaturile din benzile desenate.

Mask (1985)
Machiaj: Michael Westmor

Eric Stoltz a fost genial transformat in Rocky Dennis, un barbat ce suferea de o anomalie rara- craniul sau era gigantic.


Pan's Labyrinth (2006)
Machiaj: David Marti,  Montse Ribe

Doug Jones era la machiaj timp de 5 ore pe zi la filmari pentru rolul faunului mitic din pelicula lui Guillermo del Toro.


Looper (2012)
Machiaj: Kazuhiro Tsuji

Joseph Gordon-Levitt este transformat cu ajutorul machiajului intr-o versiune mai tanara a lui Bruce Willis.


The Lord Of The Rings (2001-2003)
Machiaj: Weta Workshop si Richard Taylor

Chiar daca Gollum a fost "computer generated", restul personajelor de la parosii hobiti pana la grotestii Uruk-Hai au avut nevoie de un machiaj elaborat.


Day Of The Dead (1985)
Machiaj: Tom Savini

Experientele din Vietnam ale lui Tom Savini i-au fost de mare ajutor in a crea personajele din filmul cu zombi al lui George Romero.

Planet Of The Apes (1968)
Machiaj: John Chambers

John Chambers premiat cu Oscar, a reusit sa revolutioneze tehnicile de machiaj in filme creand maimute asemnatoare oamenilor care nu aratau de parca erau niste actori in costume.


Planet Of The Apes (2001)
Machiaj: Rick Baker

Filmul lui Tim Burton nu a avut CGI la insistentele regizorului, Rick Baker a creat 500 de modele de maimute.


Monster (2003)
Machiaj: Toni G

Ai nevoie de un machiaj elaborat pentru a o transforma pe Charlize Theron in criminala Aileen Wuornos. Pleoapele actritei au fost acoperite cu gelatina pentru a le ingreuna si a-i da aspectul de femeie obosita.



The Elephant Man (1980)
Machiaj: Wally Schneiderman

Faimoasa transformare a lui John Hurt in omul elefant a facut revolutie la Oscar instaurand premiul pentru machiaj.


The Phantom Of The Opera (1925)
Machiaj: Lon Chaney

Rolul definitoriu pentru cameleonicul actor Lon Chaney a avut nevoie de un machiaj impresionant pentru vremea respectiva.


The Thing (1982)
Machiaj: Rob Bottin

Filmul lui John Carpenter a traumatizat o generatia: scena in care creatura extraterestra, ce folosea orice forma umana pe post de gazda,  ii separa capul lui Norris de restul trupului a reprezentat o borna in evolutia machiajului in filme.



The Curious Case Of Benjamin Button (2008)
Machiaj: Greg Cannom

Brad Pitt se naste batran si moare copil iar intreaga evolutie a sa este minunat redata cu ajutorul protezelor si a machiajului.
 


 



The Fly (1986)
Machiaj: Chris Walas

Cand lui Jeff Goldblum incep sa-i pice bucati de corp si sa se tranforme intr-o musca pariezi pe un machiaj foarte complicat.



Frankenstein (1931)
Machiaj: Jack Pierce

Suruburi in gat, buze intoarse, ochi aposi - pentru anul 1931 machiajul din Frankenstein a fost revolutionar.



An American Werewolf In London (1981)
Machiaj: Rick Baker

Rick Baker a devenit primul castigator de Oscar pentru realizarile sale impresionante in machiaj in realizarea varcolacului in filmul lui  John Landis.
 


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies