marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmele care au marcat ultimii 50 de ani, alese de legendarul critic american Roger Ebert

Pe 4 aprilie, legendarul critic de film Roger Ebert, s-a stins din viata. Insa in urma sa a ramas o mosternire incredibila pentru fiecare cinefil din lumea intreaga. Recenziile sale de film au influentat publicul, regizori, actori, scenaristi si tot mediul cinematografic.

Filmele care au marcat ultimii 50 de ani, alese de legendarul critic american Roger Ebert

 

GALERIE FOTO Vezi aici topul celor mai bune filme din ultimii 50 de ani

 

In cele 5 decenii de cariera, Ebert a impartasit din experienta sa vasta prin intermediul recenziilor sale, care au devenit in timp un punct de reper. In fiecare an, Ebert realiza topul celor mai bune film si desemna filmul anului respectiv.  Anul trecut, Roger Ebert a numit Argo filmul anului. De-a lungul timpului pelicule ca The Godfather, Bonnie and Clyde, Platoon, Apocalypse Now sau chiar si recentul The Social Network l-au cucerit pe Roger Ebert atat de mult incat le-a numit pe rand, filmul anului in perioada respectiva.

 

Jurnalistul american, care activa in presa scrisa, in televiziune si pe internet, care a inventat celebrul semn distinctiv de lauda la adresa unui film - simbolizat prin degetele mari de la ambele maini ridicate in sus - era extrem de cautat de toti cineastii, a inceput sa lucreze pentru Chicago Sun-Times in anul 1967.

 

A fost primul critic de film care a primit premiul Pulitzer, in 1975, pentru calitatea cronicilor sale de film - o onoare primita de doar alte doua persoane de atunci.

 

 

Ebert se lupta de ani de zile cu cancerul, iar anul trecut a suferit si o fractura de sold. "Atunci cand scriu, problemele mele devin invizibile. Si sunt mereu aceeasi persoana care am fost dintotdeauna. Totul e bine asa cum ar trebui sa fie" a spus Ebert intr-un interviu acordat celor de la Esquire in 2010.
 

Desi s-a luptat cu boala necrutatoare timp de 10 ani, Ebert a acordat acelasi timp meseriei sale, iar anul trecut a reusit sa stabileasca un nou record: 2012 a fost anul in care a scris cele mai multe recenzii de film din cariera sa, peste 300. Mereu aproape de fani, Ebert era activ si in mediul online, utilizand frecvent Facebook si Twitter.
 

 

Roger Ebert a lasat in urma sa o mostenire exceptionala cinefililor. In cei 40 de ani in care a scris recenzii de film si s-a dedicat cinematografiei, Ebert a reusit sa schimbe pentru totdeauna perceptia publicului asupra filmelor. Ebert a fost fara nici o indoiala cel mai cunoscut si influent critic de film american, insa Ebert nu s-a rezumat doar la a scrie recenzii de film, ci era scriitor, era pasionat de muzica, istoric si un iubitor al filmului.

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies