marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Roger Ebert: cel mai influent critic american de film a murit. Ce omagiu i-au adus Hollywoodul si presedintele Barack Obama

Americanul Roger Ebert, primul critic de film care a fost recompensat cu prestigiosul premiu Pulitzer, a murit joi la varsta de 70 de ani, a anuntat cotidianul Chicago Sun-Times, publicatia cu care influentul jurnalist a colaborat timp de peste 40 de ani.

Roger Ebert: cel mai influent critic american de film a murit. Ce omagiu i-au adus Hollywoodul si presedintele Barack Obama

Hollywoodul este in doliu dupa ce Roger Ebert, poate cel mai influent critic de film american, a murit joi seara. Pasiunea si devotamentul sau pentru filme l-au transformat intr-unul dintre cei mai iubiti critici, care a scris intotdeauna simplu, curat, iar maestria cu care isi alegea cuvintele il faceau unic in acest domeniu.

 

Roger Ebert  "a celebrat excelenta in cinematografie, denuntand in acelasi timp calitatea slaba, lipsa de originalitate si mediocritatea (anumitor filme), cu o privire ascutita, un spirit viu si o cultura vasta, care i-au incantat pe milioanele sale de cititori si de telespectatori", scrie Chicago Sun-Times.

 

Presedintele american Barack Obama a afirmat la randul sau ca "industria cinematografica nu va mai fi aceeasi fara Roger Ebert":  "Eu si Michelle suntem intristati sa auzim de moartea lui Roger Ebert. Pentru o intreaga generatie de americani - si in special pentru cei din Chicago - Roger reprezenta filmele. Era cinstit atunci cand nu-i placea un film si expansiv atunci cand ii placea un film, captura puterea unica a filmelor de a ne duce in locuri magice. Chiar si atunci cand s-a luptat cu cancerul a fost activ si rezistent, continuand sa-si imparta ideiile si viziunea despre filme cu toata lumea. Filmele nu vor mai fi la fel fara el. Suntem alaturi de Chaz si de restul familiei lui."

 

 


Jurnalistul american, care activa in presa scrisa, in televiziune si pe internet, care a inventat celebrul semn distinctiv de lauda la adresa unui film - simbolizat prin degetele mari de la ambele maini ridicate in sus - era extrem de cautat de toti cineastii, a inceput sa lucreze pentru Chicago Sun-Times in anul 1967.

 

A fost primul critic de film care a primit premiul Pulitzer, in 1975, pentru calitatea cronicilor sale de film - o onoare primita de doar alte doua persoane de atunci.

 

Ebert se lupta de ani de zile cu cancerul, iar anul trecut a suferit si o fractura de sold. "Atunci cand scriu, problemele mele devin invizibile. Si sunt mereu aceeasi persoana care am fost dintotdeauna. Totul e bine asa cum ar trebui sa fie" a spus Ebert intr-un interviu acordat celor de la Esquire in 2010.
 

Desi s-a luptat cu boala necrutatoare timp de 10 ani, Ebert a acordat acelasi timp meseriei sale, iar anul trecut a reusit sa stabileasca un nou record: 2012 a fost anul in care a scris cele mai multe recenzii de film din cariera sa, peste 300. Mereu aproape de fani, Ebert era activ si in mediul online, utilizand frecvent Facebook si Twitter.
 

 

Roger Ebert a lasat in urma sa o mostenire exceptionala cinefililor. In cei 40 de ani in care a scris recenzii de film si s-a dedicat cinematografiei, Ebert a reusit sa schimbe pentru totdeauna perceptia publicului asupra filmelor. Ebert a fost fara nici o indoiala cel mai cunoscut si influent critic de film american, insa Ebert nu s-a rezumat doar la a scrie recenzii de film, ci era scriitor, era pasionat de muzica, istoric si un iubitor al filmului.


Roger Ebert
a inventat celebrul semn "two thumbs up", care a schimbat modul in care erau notate filmele. In 1975, Ebert a inceput un parteneriat TV cu  Gene Siskel, un program despre filme care se difuza o data pe luna, numit "Coming Soon To A Theater Near You." La scurt timp a devenit un hit si emisiunea s-a numit "Sneak Previews". In 1986, cei doi s-au mutat de la PBS la Buena Vista Television, dar isi doreau sa aduca ceva diferit in noua lor emisiune. Asa ca Ebert s-a gandit la o alta modalitate de a clasifica un film. Pana atunci, cand facea recenzia unui film la tv, Ebert spunea simplu da sau nu daca un film merita. Insa, Ebert s-a gandit la un nou mod de a clasifica filmele: un semn  prin degetele mari de la ambele maini ridicate in sus insemna ca filmul merita - celebrul two thumbs up - iar un deget in jos insemna ca filmul nu merita. "La vremea aceea expresia respectiva nici nu era in vocabularul cinematografic, nu era folosita. Iar azi, desigur, face parte din limbaj" a spus Ebert cu ani in urma.


Roger Ebert era pasionat de istorie si science-fiction. Nascut in 1942, in Illinois, Ebert era la miljocul anilor '50 un fan al genului literar science-fiction. Ebert si-a inceput cariera trimitand scrisori catre editorii unor fanzine de literatura SF. Un copil sclipitor, Ebert a inceput cursurile Universitatii Urbana-Champaign din Ilinois chiar inaitne de a absolvi cursurile de liceu. Pasionat de istorie, Eber a publicat in 1967  o lucrare despre istoria scolii unde a invatat. In acelasi an devenea critic la publicatia Chicago Sun-Times, unde a ramas pentru urmatorii 40 de ani, pana in momentul mortii sale.

 

Hollywoodul a ramas in lacrimi azi, la auzul vestii mortii sale.


 


Regizorul american Martin Scorsese, care lucreaza la un film consacrat celebrului critic american, considera ca moartea acestuia reprezinta "o pierdere incalculabila pentru cultura cinematografica si pentru critica de film".

 

 

"Este o pierdere si pentru mine. Roger a fost intotdeauna un sprijin, a fost intotdeauna alaturi de mine cand aveam cel mai mult nevoie, cand acest lucru conta cu adevarat - inca de la inceput, atunci cand fiecare cuvant de incurajare era pretios", a spus Scorsese.

 

Cineastul Steven Spielberg a declarat la randul sau: "Roger adora filmele. Ele erau viata lui. Cronicile sale de film mergeau dincolo de doua degete mari ridicate in sus sau de doua degete mari orientate in jos. Scria cu pasiune, detinand o mare putere de cunoastere a cinema-ului si a istoriei sale".
Potrivit Reuters, multi actori si cineasti de la Hollywood si-au exprimat tristetea, prin mesaje pe Twitter, dupa anuntul decesului lui Ebert.

 


"Milioane de degete mari ridicate in sus pentru tine", a scris cineastul documentarist Michael Moore.

 


Actorul de comedie Steve Martin a scris: "La revedere, Roger Ebert, ne-am distrat pe cinste. Balconul este de acum inchis".

 

 

 

"Odihneste-te in pace, Roger. Ai fost pur si simplu cel mai bun", a scris la randul sau actorul Richard Dreyfuss. Roger Ebert, care lupta de mai multi ani contra unui cancer la tiroida si la glandele salivare, a anuntat marti pe blogul sau ca isi suspenda temporar activitatile, din cauza recidivei bolii sale.


Criticul precizase totusi ca va continua sa lucreze la imbunatatirea site-ului sau, rogerebert.com, pe care urma sa publice arhivele sale, care includ peste 10.000 de cronici de film. "In aceasta zi de reflectare, va spun din nou: multumesc ca m-ati insotit in aceasta aventura. Ne vedem la cinema", afirma Roger Ebert in incheierea mesajului sau.


Sursa foto: Getty

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies