marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai de succes francize din toate timpurile: de la Star Wars la Harry Potter

Hollywood-ul iubeste francizele, iar in momentul in care acestea reusesc sa atraga un public considerabil, satisfactia e maxima. Nu e greu de inteles de ce aproape toti producatorii se hotarasca sa ofere continuari, grabindu-se sa-si dubleze sau chiar tripleze castigurile. De multe ori nu se dovedeste a fi o decizie inteleapta, dar raman anumite francize care au rezistat totusi in timp. Total Film a ales un top al celor mai bune 32 de francize de la Hollywood din toate timpurile.

Cele mai de succes francize din toate timpurile: de la Star Wars la Harry Potter


32. Bourne
Cu: The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Legacy, The Bourne Ultimatum

Cu aceasta serie in valoare de $1,420,195,615 in box office, Matt Damon a demonstrat pentru prima data ca poate juca rolul unui agent dur. Inspirata de romanele lui Robert Ludlum, franciza este axata in jurul agentului Jason Bourne (Damon), care sufera de amnezie si incearca sa-si recupereze viata uitata. Se poate spune ca aceasta serie a ajutat la reinventarea agentului James Bond, oferind o inspiratie moderna pentru cum ar putea reveni faimosul spion.


 

31. Rambo
Cu: First Blood, First Blood Part II, Rambo III, Rambo

Probabil cel mai atractiv aspect la aceasta serie este naratiunea simpla si la obiect, dar si plina de suspans. Povestea veteranului de razboi Rambo are in momentul de fata $1,459,492,926 in box office si continua sa atraga atentia amatorilor de filme de actiune.

30. Planet of the Apes

Cu: Planet of the Apes, Beneath the Planet of the Apes, Escape from the Planet of the Apes, Conquest of the Planet of the Apes, Battle for the Planet of the Apes, Planet of the Apes, Rise of the Planet of the Apes

Nu numai ca suntem inruditi cu cimpanzeii, ci ne si place sa urmarim filme cu ei. In mod surprinzator, franciza a strans $1,486,419,121 in box office, desi multe din filmele care au urmat nu au avut asa de mare succes. Probabil motivul pentru care a rezistat aceasta serie este simplul fapt ca nu pare sa moara niciodata.

29. Lethal Weapon
Cu: Lethal Weapon, Lethal Weapon 2, Lethal Weapon 3, Lethal Weapon 4

Aceasta franciza a ridicat stacheta in genul filmelor de actiune. "Lethal Weapon ne-a aratat ca sinuciderea e amuzanta. Inainte de Lethal Weapon 2, n-am crezut niciodata ca ar putea fi o bomba in toaleta mea, dar acum verific intotdeauna," spunea personajul de desene animate Homer Simpson. Cu $1,620,919,249 in box office, franciza a fost un amestec placut de comedie, veterani ai cinematografiei (Danny Glover) si nebunie tipica lui Mel Gibson.

28. The Chronicles of Narnia
Cu: The Lion, the Witch and the Wardrobe, Prince Caspian, The Voyage of the Dawn Treader

Desi nici un film fantasy nu va intrece castigurile legendarei serii "Lord of The Rings", "Chronicles of Narnia" merita mentionate in aceasta lista. A adunat $1,799,242,744 in box office si a reusit, cu ajutorul unei distributii reusite, sa isi asigure un public mare si loial.

27. The Mummy
Cu: The Mummy, The Mummy Returns, The Scorpion King, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor

La momentul lansarii, in 1999, filmul parea scos dintr-o alta lume. Intr-un an in care originalitatea a dominat lumea cinematografiei, filmul "The Mummy" a reusit sa faca $1,801,102,424 dintr-un buget de 80 de milioane de dolari si a inspirat productia a inca 3 filme. Motivul popularitatii pare simplu: povestea unei aventuri de moda veche a distrat si a captivat publicul.

26. The Godfather
Cu: The Godfather, The Godfather Part II, The Godfather Part III

Sunt multe motive pentru care aceasta franciza a intrat in istorie. Primele doua filme au schimbat istoria cinematografica americana cu ambitia, subtilitatea si interpretarile excelente. Desi nu a fost pe masura asteptarilor audientelor, cel de-al treilea film a reusit totusi sa contribuie la castigurile totale de $1,907,777,598 ale francizei.

25. Back to the Future
Cu: Back to the Future, Back to the Future Part II, Back to the Future Part III

Este o serie care imbina o multitudine de elemente - aventura, dragoste, comedie, inteligenta si o distributie grozava. O serie care nu pare sa imbatraneasca deloc, "Back to the Future" continua sa distreze publicul de pretutindeni. Producatorii doresc sa invie franciza de $1,909,719,650, desi pare putin probabil ca succesul unui nou film sa fie la fel de mare ca pana acum.

24. Die Hard
Cu: Die Hard, Die 2, Die Hard with a Vengeance, Live Free or Die Hard, A Good Day to Die Hard

Principalul avantaj al acestei francize a fost ideea de "om simplu intr-un context iesit din comun", in centrul careia s-a aflat personajul John McClane, in interpretarea lui Bruce Willis. Dat fiind succesul enorm al acestei serii de actiune care continua pana in prezent, nu ar fi de mirare ca Willis sa reia acest rol pentru a sasea oara.

23. Terminator
Cu: The Terminator, Terminator 2: Judgment Day, Terminator 3: Rise of the Machines, Terminator Salvation

La varsta actuala, Arnold Schwarzenegger nu mai poate aspira la inca o incercare la personajul lui Terminator, dar chiar si asa, seria a continuat sa stranga popularitate, cu $2,014,659,218 in box office in prezent.



22. Men in Black

Cu: Men in Black, Men in Black II, Men in Black 3

Franciza a avut parte atat de carisma de neuitat a lui Will Smith, cat si de o poveste captivanta. Filmele au multumit publicul, strangand $2,061,547,242, insa povestea nu pare gata sa fie reinviata (asa cum au dovedit cei cu R.I.P.D.).

21. The Matrix
Cu: The Matrix, The Matrix Revolutions, The Matrix Reloaded

Putini isi amintesc cele doua urmari ale lui "The Matrix", desi per total filmele au strans $2,131,803,996. Primul lungmetraj din aceasta serie a fost o piatra de hotar in cinematografie, combinand filozofia lui Baudrillard si o poveste eroica. Neo a fost rolul perfect pentru Keanu Reeves, iar efectele speciale au fost cu mult peste standardele momentului respectiv.

20. X-Men
Cu: X-Men, X2, X-Men: The Last Stand, X-Men Origins: Wolverine, X-Men: First Class

Bryan Singer a dat lovitura cu primele filme, anuntand o franciza de $2,131,080,123 care aborda o multime de subiecte, de la prejudecata la filozofie. E drept ca multe dintre  filmele nu au fost la acelasi nivel, dar franciza este pastrata in viata de o combinatie de actori grozavi, efecte speciale si o explozie de atmosfera a benzilor desenate.

19. Superman
Cu: Superman, Superman II, Superman III, Superman IV: The Quest for Peace, Superman Returns, Man of Steel

La momentul lansarii, Superman avea efecte speciale inovative si o echipa formata dintr-un director si producatori mai mult decat capabili, care au ridicat filmul pe culmile succesului ($2,409,137,084 in box office). Calitatea de la un film la altul difera, dar criticile sunt inutile in momentul in care vorbesti de un personaj iconic ca si Superman.

18. The Fast & The Furious
Cu: The Fast and the Furious, 2 Fast 2 Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, Fast & Furious, Fast Five, Fast & Furious 6

Pregatirile pentru un al 7-lea film au inceput deja, productia miscandu-se la o viteza ametitoare (acesta fiind, probabil, unul dintre motivele succesului sau). O franciza care combina actiune, explozii si masini remarcabile, fiind o serie care se pricepe cel mai bine la distrat publicul.

17. Mission: Impossible
Cu: Mission: Impossible, Mission: Impossible II, Mission: Impossible III, Mission: Impossible – Ghost Protocol

Rolul lui Ethan Hunt l-a consacrat pe Tom Cruise, care insa a fost cam singurul lucru care a facut aceasta franciza asa de reusita. Regizorii filmelor au avut stiluri extrem de diferite, lasand criticii mai mult nemultumiti de serie, insa chiar si asa, incasarile de $2,616,474,782 raman si mentin franciza in lista celor mai de succes.

16. Alien/Predator
Cu: Alien, Aliens, Predator, Predator 2, Alien 3 Alien: Resurrection, AVP: Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem, Predators, Prometheus

Franciza se bucura de incasari de $2,772,866,937 si este de fapt o combinatie intre doua serie: Alien si Predator. In timp ce multi argumenteza ca acest amestec nu este unul tocmai reusit, filmele inca se bucura de atentia publicului.

15. Transformers
Cu: Transformers, Transformers: Revenge of the Fallen, Transformers: Dark of the Moon

Aceasta serie este caracterizata de diferenta drastica de opinie dintre critici, care sunt nemultumiti de explozia de actiune unidimensionala din opera lui Michael Bay, si public, care a adus la incasari de $2,906,864,867. Franciza combina povestea simpla a luptei binelui impotriva raului, tehnologia impresionanta si masinile grozave.

14. Jurassic Park
Cu: Jurassic Park, The Lost World, Jurassic Park III

Spielberg a fost regizorul perfect pentru a crea acest spectacol dupa romanul lui Michael Crichton. Franciza nu numai ca a distrat publicul, dar a si fost un element cu totul nou. La fel cum Alan Grant se uita uluit la primul dinozaur vazut, asa si publicul a ramas socat de aceste filme. Rezultatul: incasari de $2,942,610,014.

13. Rocky
Cu: Rocky, Rocky II, Rocky III, Rocky IV, Rocky V, Rocky Balboa

Sylvester Stallone va fi mereu cunoscut pentru rolurile sale din Rocky si Rambo, orice alt film aproape inexistent in mintea publicului. Desi producatorii doreau sa-l aleaga pe Robert Redford in acest rol, Stallone a insistat sa pastreze personajul lui Rocky si decizia s-a dovedit a fi inspirata. Filmul a castigat 3 Oscaruri si a dat nastere la 5 alte lungmetraje, adunand $2,965,471,850 in box office.

12. Star Trek
Cu: The Motion Picture, The Wrath of Khan, The Search for Spock, The Voyage Home, The Final Frontier, The Undiscovered Country, Generations, First Contact, Insurrection, Nemesis, Star Trek, Into Darkness

JJ Abrams a aratat ca nu toate filmele sci-fi sunt de neglijat si desi seria nu poate fi comparata cu titanul intergalactic al lui George Lucas, franciza "Star Trek" tot a reusit sa faca incasari de $2,975,649,685. Abrams a fost creatorul unor momente memorabile, iar seria rezista in continuare.

11. Jaws
Cu: Jaws, Jaws 2, Jaws 3-D, Jaws: The Revenge

Din incasarile de $2,982,206,973, 60% vin din primul film, dovedind ca ideea din spatele francizei a functionat doar o data. Totusi, seria merita amintita pentru reusita unui regizor grozav care a apelat la una din cele mai puternice emotii umane: frica.

10. The Twilight Saga
Cu: Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn – Part 1, Breaking Dawn – Part 2

Succesul acestei francize, spun criticii, este datorat combinatiei dintre creaturi mitice si interesul fetelor de 13 ani. Desi romanele lui Stephenie Meyer nu sunt pentru toata lumea, seria tot si-a luat avant, ajutata mult de romantismul debordant, actorii atragatori si relatiile lor din viata de zi cu zi, ducand la incasari de $3,532,413,217.

9. Indiana Jones
Cu: Raiders of the Lost Ark, The Temple of Doom, The Last Crusade, Kingdom of the Crystal Skull

Aceasta franciza este un exemplu fin al unui blockbuster de succes. Exista un actor atragator care joaca rolul unui personaj adorat de femei si idolatrizat de barbati. Indiana Jones este un multi-talent - arheologist aventuros, profesor indragit, luptator capabil si cu multe temeri interioare, iar cu ajutorul lui Steven Spielberg, seria a capatat tocmai ceea ce ii trebuia pentru incasarile de $3,544,729,814.

8. Spider-Man
Cu: Spider-Man, Spider-Man 2, Spider-Man 3, The Amazing Spider-Man

Personajul este oricum unul dintre cei mai indragiti eroi, dar datorita regizorului Sam Raimi si a actorului Tobey Maguire, franciza a capatat si mai multa atentie, ducand la incasari de $3.820,717,818. Andrew Garfield si Emma Stone au preluat ultimul film, iar producatorii promit inca 3 lungmetraje din serie.



7. Pirates of the Caribbean

Cu: The Curse of the Black Pearl, Dead Man’s Chest, The World’s End, On Stranger Tides

Memorabilul personaj Jack Sparrow nu putea fi interpretat de nimeni altul decat Johnny Depp. Ultimele filme nu au fost primite cu atat entuziasm ca si primul, insa, cum spun criticii, oricum nu e nevoie decat de prezenta lui Depp pe ecran pentru a strange multimile in jur. Incasarile pana acum sunt de $4,254,898,659.

6. Batman
Cu: Batman, Batman Returns, Batman Forever, Batman & Robin, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Franciza a avut niste urcari si coborari dramatice, insa Christopher Nolan a reusit sa aduca pe fagas 3 ultime filme care au confirmat suprematia acestui erou. Farmecul francizei este chiar acea posibilitate insinuata de filme, ca un Bruce Wayne chiar ar putea exista si in realitate. Cu incasari de $4,758,456,920, seria asteapta acum ca Ben Affleck sa preia costumul lui Batman.

5. Lord of The Rings
Cu: The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King, The Hobbit: An Unexpected Journey

O franciza remarcabila si care imbina binele, raul, fratia si conceptul ca pana si cea mai mica fiinta poate schimba lumea, filmele "Lord of the Rings" sunt chiar mai populare decat cartile, multumita geniului lui Peter Jackson, care a adus franciza intr-o stare de perfectiune, facand publicul sa se simta cu totul introdusi in acea lume fantastica. Dovada succesului lui este uluitoarea suma de aproape 5 miliarde de dolari incasati.

4. Marvel Cinematic Universe
Cu: Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2, Thor, Captain America: The First Avenger, The Avengers, Iron Man 3

Robert Downey Jr. a fost elementul care a pornit universul Marvel, preluand rolul lui Iron Man, al carui nume a devenit acum unanim cu Downey Jr. Marvel au profitat de ocazie si au creat un univers mai mult decat profitabil, castigand $5,182,284,958.

3. Harry Potter
Cu: The Philosopher’s Stone, The Chamber of Secrets, The Prisoner of Azkaban, The Goblet of Fire, The Order of the Phoenix, The Half-Blood Prince, The Deathly Hallows – Part I, The Deathly Hallows – Part II

Franciza este atat de populara incat adolescenti din intreaga lume alegeau sa doarma in plina strada inaintea lansarii unei carti de catre J.K. Rowling, iar cand Warner Brothers au cumparat drepturile de autor si au adus in scena o multitudine de actori britanici, succesul a fost instantaneu si uluitor. Filmele au adus familii intregi in fata ecranelor si au strans incasari de $9,010,207,138.

2. Star Wars
Cu: Episode VI: A New Hope, Episode VI: The Empire Strikes Back, Episode VII: Return of the Jedi, Episode I: The Phantom Menace, Episode II: Attack of the Clones, Episode III: Revenge of the Sith

Franciza a revolutionat cinematografia mainstream, introducand roboti, galaxii indepartate, sabii cu laser si un soundtrack memorabil. George Lucas a initiat o adevarat miscare si a explorat teme ca dragostea, familia, frica si speranta, care au facut publicul din intreaga lume sa se uite la aceste filme. Cu incasari de $9,147,802,760, Star Wars ramane un fenomen cultural.

1. James Bond
Cu: Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice, On Her Majesty’s Secret Service, Diamonds Are Forever, Live and Let Die, The Man with the Golden Gun, The Spy Who Loved Me, Moonraker, For Your Eyes Only, Octopussy, A View to a Kill, The Living Daylights, Licence to Kill, GoldenEye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, Die Another Day, Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall

Probabil cea mai lunga serie din aceasta lista, James Bond este un personaj nemuritor. Gadgeturi, insinuari, femei frumoase, muzica remarcabila. Toate aceste elemente ajuta la dainuirea unei francize care nu da semne de oprire. Incasarile de $14,626,911,942 par mici in comparatie cu adevaratul fenomen pe care il reprezinta filmele. Momentan, publicul asteapta cu nerabdare al 24-lea film din serie, cu Daniel Craig revenind in prim plan.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies