marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cele mai influente 50 de filme din istorie: productiile care au schimbat fata cinematografiei

Sunt filme pe care atunci cand le vizionezi stii ca intr-un fel sau altul au schimbat lumea. Intr-un secol de cinematografie, filmul a avansat de la Charlie Chaplin la Martin Scorsese, de la filmele lui Hitchckock la filmele lui Spielberg, cateva dintre productii devenind capodopere eterne. Cei de la revista britanica Total Film au ales topul celor mai influnente filme din istorie. Din top nu lipsesc productii clasice ca Citizen Kane sau Psycho, dar si cele mai recente: Avatar, Matrix sau Lord of The Rings.

Cele mai influente 50 de filme din istorie: productiile care au schimbat fata cinematografiei

 

50. Workers Leaving the Lumiere Factory (1895) - Primele secvente cinematografice facute publice au fost cele realizate de Auguste si Louis Lumiere chiar in momentul in care muncitorii paraseau fabrica din Lyon. Publicul a fost astfel familiarizat cu ideea de rulare a imaginilor.

 

 

 

49. National Lampoon's Animal House (1987) - Comedia lui John Landis a introdus o noua generatie de stele si a reprezentat baza pentru Saturday Night Show. 

 

 

 

48. Nausicaa Of The Valley Of The Wind (1984) - Animatia fantasy a lui Hayao Miyazaki a avut un succes atat de mare incat l-a ajutat sa patrunda la studiourile Ghibli. Acestia au condus epoca de aur a animatiei japoneze ale carei urme s-au vazut si la autorii non-Ghibli, Satoshi Kon si Katsuhiro Otomo.

 

 

 

 

47. The Blair Witch Project (1999) - Horror-ul fara buget al lui Daniel Myrick si Eduardo Sanchez au adus inventia stilului Dogme in horror-ul american prin felul in care cei din distributie au fost trimisi in padure pentru a se documenta despre propria moarte. Nu a fost primul film de acest tip, insa a avut un succes de box-office fantastic.

 

 

 

 

46. A Fistful of Dollars (1964) - Plictisit de industria italiana de film care folosea epopea sabiilor si a sandalelor romane, Sergio Leone s-a gandit ca s-ar putea apropia de Occident cu un western. Stilatul, dar in acelasi timp sadicul western Spaghetii a devenit un punct de reper pentru regizori precum Peckinpah sau Leone.

 

 

 

45. Aguirre, Wrath of God (1972) - Werner Herzog aude o poveste despre expeditia unor conchistadorii din secolul 16, in Amazon si crede ca ar putea sa o redea cat mai realist posibil. Nu numai ca Herzog a lucrat alaturi de Rainer Werner Fassbinder si Win Wenders, dar a fost observat si de Francis Coppola.

 

 

 

 

44. Die Hard (1988) - Filmul cu Bruce Willis a fost lansat pe neasteptate, insa a reusit sa depaseasca fara probleme dominatia lui Stallone/Schwarzengger cu ceva mai simplu si mai linistit. Premisa "un om cat o armata" a fost atat de puternica incat mai persista si acum.

 

 

 

 

 

43. Halloween (1987) - John Carpenter a readus filmele americane la ideea initiala de horror: un criminal mascat si ascuns in umbra, un mic grup de adolescenti gata sa fie sacrificati si o dorinta inexplicabila de a ne uita. Filmul a devenit rampa de lansare pentru genul slasher, a fost model pentru seria Scream si reprezinta un simbol al remake-urilor horror.

 

 

 

 

42. This Is Spinal Tap (1984) - Filmul prezinta decaderea si revenirea unei trupe de heavy metal, poveste prezentata intr-un mod suprarealist din primsa faptului ca membrii formatiei sunt jucati de actori americani. Cu toate acestea, productia se doreste a fi un documentar care reuseste sa exceleze prin interpretarile realiste ale personajelor.

 

 

 

 

41. Meet Me In St Louis (1944) - Muzicalul lui Vicente Minnelli despre un an din viata unei famili obisnuite din America a adus la maturitate un nou gen: povestea nu mai este intrerupta pentru un moment de dans, iar melodiile sunt legate de tematica naratiunii. Minnelli si cativa regizori care i-au urmat au creat o serie de musical-uri impresionante, apogeul fiind Singing In The Rain.

 

 

 

 

40. Kes (1969) - Dupa ce a revolutionat drama TV pentru BBC, filmul lui Ken Loach a uimit prin simplitatea cu care sunt surprinse cadrele cu un baiat si pasarea sa. Realismul social britanic nu s-a mai uitat inapoi, iar cei mai buni regizori au uitat de imaginea lui Loach.

 

 

 

 

39. A Trip To The Moon (1903) - Cel mai vizionat din sutele de documentare SF ale lui George Melies prezinta povestea calatoriei unei rachete care intra in ochiul lunii. Melies a fost un magician al scenei si a folosit pasiunea pentru scamatorie pentru a inventa efecte speciale pentru cinema.

 

38. The Thin Blue Line (1988) - Documentarul lui Errol Morris a preluat un caz de nedreptate si, prin stabilirea si legarea faptelor, a creat un portret mai mare al defectelor din sistemul juridic american. Productia a avut un impact puternic asupra documentarelor, reconstituirile facand acum parte din acest gen cinematografic.

 

37. The Searchers (1956) - Western-ul lui John Ford a fost considerata o adevarata eliberare, abia mai tarziu criticii si producatorii observand profunzimea portretizarii lui Ethan Edwards.

 

 

 

36. Festen (1998) - Ideea ca filmele sunt mult prea atent realizate a fost punctul de plecare pentru Thomas Vinterberg si decizia lui Lars von Trier de a readuce lucrurile la manifestul Dogme 53, introdus in filmul de debut al lui Vinterberg.

 

 

35. Un Chien Andalou (1928) - Consternat de normalitatea celor mai multe filme, Luis Bunuel si Salvador Dali au colaborat la un film scurt suprarealist care scoate in evidenta variantele in care ar putea evolua cinematografia.

 

 

34. X-Men (2000) - Primul film cu supereroi al lui Bryan Singer a inaugurat un nou secol in care mutantii si alte personaje ciudate au devenit subiectul preferat al producatorilor de la Hollywwod. De atunci, nu a existat nici o vara in care sa nu fie lansat cel putin un film cu supereroi, cei de la Marvel fiind in prim plan.

 

 

 

 


33. Seven Samurai (1954) - Filmul lui Akira Kurosawa este creditat ca fiind cu cea mai mare popularitate din cinematografia japoneza in randul publicului occidental.

 

 


32. The Godfather Part 2 (1974) - Primul film al lui Francis Coppola despre clanul Corleone a devenit deja un clasic. Dar continuarea este cea in care Coppola a impins pana la limita povestea familiei, reusind sa transforme o franciza foarte apreciata si intr-una de succes din punct de vedere al incasarilor.

 

 

31. The Matrix (1999) - Fratii Wachowski au combinat traditiile cyberpunk si manga pentru a crea un film de actiune, folosind mai multe tipuri de tehnologii. De atunci, aproape toate filmele de actiune au imprumutat macar cateva miscari tip Matrix.

 

 

30. Goodfellas (1990) - Adevarata poveste a lui Mob a fost cea scrisa de Martin Scorsese pentru care a asteptat o viata intreaga sa o realizeze, iar pasiunea lui pentru filme i-a oferit instrumentele necesare pentru a face dreptate. Filmul a devenit obiect de studiu pentru aspirantii la titlul de regizori.

 

 

 

29. Easy Rider (1969) - Dennis Hopper si Peter Fonda pornesc la drum, consuma droguri, fac o stea din Jack Nicholson si dau cinematografiei americane un echivalent vizual pentru muzica rock. Odata cu aceasta productie, cei de la Hollywood realizeaza ca a aparut o noua generatie de public ale carui gusturi trebuie satisfacute.

 

 

 

 

28. Blade Runner (1982) - Ridley Scott s-a folosit de un design postmodern pentru a realizarea unei imagini ambitioase a extraterestrilor.

 

 

 

27. The Public Enemy (1931) - Desi a fost primul film cu gangsteri pentru cei de la Warner Bros., productia lui William Wellman a pus bazele acestui gen cinematografic. Cu violenta vizuala, potentata de sunet, filmul a fascinat publicul, insa a scandalizat autoritatile.

 

 

26. Rome Open City (1945) - Cel de-al Doilea Razboi Mondial de-abia se incheiase, cand Roberto Rossellini a realizat un documentar realist intr-o Roma bombardata si plina de ruine. Neorealismul italian s-a dovedit a fi prima mare miscare in cinematografie dupa razboi, pozitionand tara ca o noua forta in regie si incurajand Hollywood-ul sa adopte un stil diferit de cel al Eliei Kazan si al altora.

 

 

25. Double Indemnity (1944) - Povestea sinistra a lui Billy Wilder despre sex, crima si asigurare, adaptata dupa romanul lui James M.Cain, a definit un anumit tip de thriller, plin de lucruri obisnuite, dar in acelasi timp fatal. 

 

 

24. The 39 Steps (1935) - Alfred Hitchcock si-a perfectat stilul cu adaptarea romanului lui John Buchan, inventand thriller-ul romantic de actiune. Productia lui Hitchcock reprezinta si punctul in care Hollywood-ul isi indreapta atentia spre regizorii din Marea Britanie.

 

 

 

23. Toy Story (1995) - Filmul celor de la Pixar a reprezentat cea mai mare revolutie in materie de animatii. Secretul cel mare din spatele succesului lui Woody si Buzz a fost atentia de moda veche pentru poveste, tema si personaje. Pixar a devenit cel mai important studio in materie de animatii, dominand piata in ultimii ani.

 

 

 

 

22. The Cabinet Of Dr Caligari (1919) - Robert Wiene nu a fost primul producator care a incercat sa ingrozeasca publicul, insa stilul in care a prezentat povestea a avut efect hipnotizator. Compatriotii lui Lang si Murnau au extins expresionismul german si l-au exportat la Hollywood, unde au oferit o baza vizuala, printre altele si lui Tim Burton, dar si personajului Frankenstein.

 

 

 

 

21. Reservoir Dogs (1992) - Castigator la Cannes, filmul lui Tarantino a reprezentat debutul stilului indie ca un amestec de cronologie impartita si discutii mici despre filme si muzica. Curand, toata lumea au adoptat stilul lui Tarantino, aspirantii poreclindu-si personajele.

 

 

 

 

 

20. The Seventh Seal (1957) - Ingmar Bergman si-a consolidat reputatia de speranta a cinematografiei europene cu unul dintre cele doua filme realizate intr-un singur an, o odisee in care Max Von sydow joaca sah cu moartea. Bergman a devenit reprezentantul filmelor in limbi straine in universul anglofon, iar cei care l-au urmat, s-au folosit de etapele sale: cu cat mai sumbru, cu atat mai bine.

 

 

 

19. Jurassic Park (1993) - Steven Spielberg si-a recapatat statutul odata cu premiera blockbusterului Jurassic Park, povestea unui copil speriat de dinozauri care apar intr-un parc de distractii. Un amestec de animatronici si CGI i-a permis lui Spielberg sa prezinte dinozaurii intoata splendoarea lor.

 

 

 

18. Night Of The Living Dead (1968) - Realizat cu ajutorul prietenilor si al unor comercianti locali, George A. Romero a oferit o noua paradigma intr-un film horror, precum strigoii din morminte sarbatorind in trupuri omenesti precum un card de gaste ascunde intr-o ferma. Romero a inaugurat o epoca de aur a horror-urilor provocatoare. 

 

 

 

 

17. Bonnie And Clyde (1967) - Doi scenaristi aflati pentru prima data in aceasta postura, un productor ambitios si un regizor care a desfiintat epoca de aur a Hollywood-ului si a format un nou curent. Filmul lui Arthur Penn a fost liber, salbatic si violent intr-un mod in care a determinat criticii sa-si schimbe parerile sceptice pe care le aveau la inceput.

 

 

 

 

16. Avatar (2009) - SF-ul lui James Cameron a atras recenzii negative din partea criticilor de moda veche, insa a devenit cel mai de succes film din toate timpurile pentru inovatiile tehnice in 3D si mo-cap. Pentru regizori precum Scorsese, Spielberg si Ridley Scott, Cameron a initiat o forma de 3D care ofera profunzime reala. 

 

 

 

15. Snow White And The Seven Dwarfs (1937) - Dupa numeroase succese cu filme scurte, Walt Disney a realizat o capodopera la care nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. 

 

 

 

14. Metropolis (1926) - Unul dintre cele mai scumpe filme de la aceea vreme, productia lui Fritz Lang a prezentat imagini cu orase din viitor si cu evolutia robotilor. Abordarea lui Lang a devenit un punct de referinta pentru regizori timp de zeci de ani. 

 

 


 

 

13. Gone With The Wind (1939) - Producatorul David O.Selznick si-a folosit toate resursele pentru a ecraniza romanul lui Margaret Mitchell. Raportat la inflatie, acesta a fost filmul cu cele mai mari incasari realizate vreodata.

 

 

 

 

12. 2001: A Space Odyssey (1968) - Colaborarea lui Stanley Kubrick cu Arthur C.Clarke a avut ca rezultat un SF serios, fara monstrii de nivel inferior, dar cu zboruri in spatiu impecabil analizate. Productia a reprezentat si confirmarea statutului de ultim perfectionist in cinematografie a regizorului.

 

 

 

 

11. Breathless (1960) - Filmul de debut al lui Jean-Luc Godard, despre un ucigas de politisti, a spart barierele si a reinventat cinematografia in conformitate cu propriile reguli ale regizorului. 

 

 

 

10. The Jazz Singer (1927) - Warner Brothers au avut o banuiala ca datorita sistemului de sincronizare vitaphone, sunetul ar putea reprezenta un avantaj in lupta cu studiourile rivale. Iar musicalul despre fiul lui Al Jolson a fost dovada acestui fapt. 

 

 

9. It Happened One Night (1934) - Claudette Colbert este o mostenitoare, Clark Gable este un reporter care o urmareste. Cei doi se intalnesc intr-o atmosfera plina de scantei, in care extremele se atrag. Productia are un punct de referinta greu de atins, 5 premii Oscar.

 

 

 

 

8. The Lord Of The Rings (2001-3) - Trei la pret de unul, tinand cont ca Peter Jackson a ales sa filmeze intreaga trilogie fantasy a lui Tolkein in trei ani consecutivi.

 

 

7. Jaws (1976) - Putini au fost cei care au mai crezut in filmul cu un rechin ucigas al lui Steven Spielberg, mai ales ca au existat numeroase probleme la realizare. 

 

 

 

6. King Kong (1933) - A inceput ca o aventura semi-autografica despre navigarea in lume pentru a cauta creaturi exotice, dar Merian C. Cooper si Ernest B.Schpedsack si-au dat seama repede ca ar trebui sa inventeze principala atractie. Willis O'Brien a demonstrat ca efectele speciale pot avea personalitate si suflet.

 

5. Battleship Potemkin (1925) - Al doilea film al lui Serghei Eisentein a perfectat tehnicile de montaj dialectic influentate de ideologiile sovietice pentru a crea propaganda. Editarea nu insemnat obtinerea unui circuit de la A la B pentru rusi, ci si un mijloc de a crea idei prin asociere.

 

 


4. The Birth Of A Nation (1915) - Deja un pionier in editarea pentru filme scurte, D.W.Griffith si-a indreptat atentia si spre productiile lungi, cu o pelicula epica de trei ore despre Razboiul Civil.

 

 

3. Star Wars (1977) - Luati aventura cu samurai The Hidden Fortress, adauga un strop din western, fura scenele de actiune din filmele cu cel de-al Doilea Razboi Mondial si filmati in spatiu.

 

2. Citizen Kane (1941) - Wunderkind Orson Welles si-a folosit statutul de star, regizor, producator si co-scenarist pentru a transforma drama sa intr-un magnet pentru publicatii. Multe dintre inovatiile lui Welles au devenit tehnici standard, mostenirea lui constand in a oferi noilor generatii increderea de a transforma un film de studio in jucaria lor.

 

1. Psycho (1960) - Horror-ul lui Alfred Hitchcock a fost atat de riscant din punct de vedere financiar incat a folosit camerele de la show-ul sau TV pentru a-l filma. Si astazi, realizatorii inca incearca sa-l intreaca.

 

 

Sursa: Total Film


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies