marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Christian Bale, antrenat de o armata de profesionisti pentru ultimul Batman din cariera sa. Actorul care de 12 ani isi transforma corpul cu fiecare rol

Christian Bale si echipa de productie din spatele blockbusterului cu super eroi The Dark Knight Rises au dezvaluit cum s-a construit imaginea ultimului Batman din trilogia regizorului Christopher Nolan.

Christian Bale, antrenat de o armata de profesionisti pentru ultimul Batman din cariera sa. Actorul care de 12 ani isi transforma corpul cu fiecare rol


"Batman este eroul pe care Gotham il merita, dar nu e cel de care are nevoie acum"
asa se incheia The Dark Knight in 2008 cu un discurs al Comisarului Gordon, interpretat de Gary Oldman. Cavalerul Negru revine in 2012 pentru ultima sa aventura in The Dark Knight Rises.

Transformarile lui Christian Bale pentru diverse roluri au atras atentia tuturor si nu de putine ori presa s-a aratat ingrijorata de sanatatea actorului care a ajuns sa aiba si 55 de kg (in filmul Masinistul) asa ca fanii au fost atenti la imaginea ultimului Batman in interpretarea lui Bale. Actorul a reusit sa ajunga la aproape 90 de kilograme pentru a incheia trilogia.



GALERIE FOTO: Evolutia actorilor care l-au interpretat de Batman de-a lungul timpului!


Inainte de filmarile pentru The Dark Knight Rises , dar si in timpul filmarilor Christian Bale, Tom Hardy (Bane) si Anne Hathaway (Catwoman) au angajat o armata de profesionisti ca sa se pregateasca pentru scenele de actiune.


Actorul s-a antrenat ca un adevarat sportiv de olimpiada pentru ultimul sau rol ca Batman au declarat producatorii si desi transformarea sa nu a fost la fel de impresionanta ca cea din 2005, britanicul a reusit in ultimii doi ani sa ajunga din nou la imaginea iconica a lui Batman. Actorul de 38 de ani, premiat cu Oscar pentru rolul din The Fighter ( 2010) a urmat un program intens de antrenamente si lectii de arte martiale.


De la eroi la anti-eroi, costumele au fost esentiale pentru crearea universului trilogiei Dark Knight, incepand desigur cu inconfundabila silueta a lui Batman. Dupa Batman Begins( 2005), costumul lui Batman a fost considerabil modificat pentru The Dark Knight, devenind mai confortabil si mai flexibil, mai ales la gat si la umeri.


In urma cu doi ani Christian Bale slabise pana la 66 de kilograme pentru rolul din The Fighter


"In scenele de pe Wall Street, din cauza caldurii masca se strangea si imi era greu sa respir. Am inceput sa vad stele si i-am avertizat pe toti ca trebuie sa scot masca!" - Christian Bale.


Costumul lui Batman este compus din 110 parti separate, fiecare fiind reprodusa de zeci de ori in cursul filmarilor. Stratul de baza era facut din poliester folosit pentru uniforme militare si echipamente sportive de inalta calitate. Piese separate de uretan flexibil au fost apoi atasate de stratul din poliester, dupa modelul armurilor complete. Un alt nivel de protectie e reprezentat de bucati de fibre de carbon care acopera pieptul, picioarele si abdomenul. Masca a fost sculptata folosind un mulaj al fetei si capului lui Bale. Pentru capa au fost folosite zece versiuni, de lungimi diferite.
 

Un studiu fictional al celor de la moneysupermarket.com arata ca te costa peste 600 de milioane de dolari ca sa fii Batman.



GALERIE FOTO Cei mai periculosi 10 dusmani ai lui Batman in filme


Imaginea lui Bale in Batsuit a avut efectul scontat asupra colegilor de platou. Actorul Gordon-Levitt a povestit: "Cand Christian si-a imbracat costumul, n-a mai trebuit sa ma prefac: chiar vorbeam cu Batman. Nu se intampla prea des dar, ocazional, la filmari, am momente cand totul pare real. Acesta a fost unul dintre acele momente."

 

Tom Hardy, al carui personaj trebuie sa fie un rival pe masura Cavalerului Negru spune: "imi amintesc prima data cand l-am vazut pe Christian la machiaj. Mi-am zis cu aroganta ca nu e o problema, ca pot sa-i fac fata. Dar apoi a aparut pe platou Batman. Si nu mai era Christian, era Batman!"
 


Si Tom Hardy a avut o transformare impresionanta: actorul a fost nevoit sa puna in jur de 14 kg de muschi pentru a juca rolul lui Bane. S-a antrenat intens: un program de antrenamente dure si regim special timp de 3 luni. De la 77 de kg, Hardy a ajuns la 94 de kg: "Mai mare de atat nu am fost niciodata. Nu sunt o masina si imi cunosc limitele" a marturisit actorul.

 


 

Caracteristica frapanta a lui Bane e masca sa amenintatoare, masca prin care sunt constant pompate in corpul sau medicamentele ce-i amortesc durerea agonizanta. "Viata lui depinde de masca," spune regizorul Nolan. "El isi cara practic trecutul cu sine, lucru care il face sa fie monstruos."


"Am creat masca astfel incat sa sugereze un animal," spune costumiera Linda Hemming. "Trebuia sa fie complet diferita de masca lui Batman si nu putea sa fie neagra." Specialistul in efecte vizuale Graham Churchyard explica: "Pentru noi, masca lui Bane trebuia sa arate ca o proteza, dar, spre deosebire de o proteza, trebuia sa para facuta din metal. Am folosit un model tridimensional al capului lui Tom si am modelat o masca rigida, perfect mulata pe fata sa."


Dupa cum s-a dovedit 'perfect mulata' a fost un eufemism. Masca ii strangea capul lui Tom ca intr-o menghine. Cu ajutorul lui si gratie rabdarii lui extraordinare, am facut masca pe cat de strans am putut. Pe partea din fata era o parte magnetica, iar toata masca avea magneti care strangeau diversele parti, apasand pe pielea lui Tom. E uimitor ca a tolerat-o, dar incredibil ca a reusit sa joace cu ea", spune Hemming.


Reluand rolul dual Bruce Wayne - Batman pentru a treia si ultima data, Christian Bale spune: "Bruce se simte absolut izolat de cand a pierdut-o pe femeia iubita, pe Rachel, dar si de la intorsatura de situatie din cazul lui Harvey Dent. Se simte vinovat, considerand ca, daca n-ar fi ales sa devina Batman, nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat. Credinta lui a fost zdruncinata, iar acest lucru l-a afectat fizic si emotional. Dar cat timp mai poate permite ca suferinta indurata sa-i controleze deciziile? Si in ce moment atitudinea asta incepe sa devina autodestructiva?"


"Remarcabil pentru acest personaj este faptul ca singura sa caracteristica iesita din comun este averea imensa. Putini isi pot imagina cum e sa ai asemenea resurse, dar, in rest, personajul e foarte usor de inteles din perspectiva emotionala," spune Bale.


Pentru filmarile la Cavalerul Negru: Legenda Renaste, actorii si echipa de realizatori au calatorit pe trei continente si au filmat atat pe pamant cat si in aer. De fapt, actiunea incepe la inaltime, cand Bane isi declanseaza violentul atac prin devierea unui avion. Mare parte din actiune a fost filmata in zbor, deasupra Scotiei. S-au mai filmat scene si in Tara Galilor si la Cardington, acolo unde, intr-un hangar masiv, au fos create mai multe interioare pentru Nolan.

Filmarile au fost realizate atat in India, cat si in SUA. Pentru prima data, trei orase diferite au contribuit la crearea fundalului Gotham City: Pittsburgh, Los Angeles si New York.

Nolan explica: "Cand te gandesti la filme, vezi ca reflecta lumea in care traim, dar nu exista niciun detaliu specific, identificabil. Noi spunem povestea din punctul de vedere care ne intereseaza pe noi. Ce ne sperie? Ce ne da speranta? De ce ar fi nevoie ca un erou in genul lui Batman sa apara in lumea noastra?"


The Dark Knight Rises (2012)
Regizor:  Christopher Nolan
Distributie:Christian Bale, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman si Tom Hardy
Buget: 250 de milioane de dolari

The Dark Knight ( 2008)
Regizor: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart
Buget: 185 milioane de dolari
Incasari: 1. 001 miliarde de dolari



Batman Begins ( 2005)
Regizor: Christopher Nolan
Distributie: Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe
Buget: 150 de milioane de dolari
Incasari: 372 milioane de dolari

Sursa foto: Getty
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies