Documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Calugareanu, se numara printre cele 25 de filme care trebuie vizionate la cea de-a 31-a editie a Festivalului Sundance, asa cuym anunta presa straina.
Pentru cei care s-au nascut in epoca digitala, caseta video (VHS) nu reprezinta nimic, poate doar un motiv de amuzament. Insa, pentru o generatie intreaga din Romania, filmele pe caseta video au reprezentat o eliberare si una dintre formele prin care romanii aveau acces la libertatea de exprimare si la spiritul occidental. In acest an, la Festivalul de Film de la Sundance, cinefilii din intreaga lume au ocazia sa vada un documentar pus pe lista productiile must-see din aceasta editie, conform IndieWire.
Festivalul Sundance, dedicat cinematografiei independente, s-a deshis in Utah (SUA), si va prezenta anul acesta o selectie de filme provocatoare, printre care se numara noul lungmetraj al lui Robert Redford, fondatorul manifestarii, dar si documentarul romanesc "Chuck Norris vs Communism".
Peste 100 de filme vor fi prezentate in perioada 22 ianuarie - 1 februarie in statiunea de schi Park City, care devine anual o capitala a cinematografiei independente.Documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Calugareanu, a fost selectat in sectiunea competitionala World Cinema Documentary. Filmul, o coproductie Romania/ Germania/ Marea Britanie, va fi proiectat in premiera mondiala.
"Chuck Norris vs Communism" intra in competitie alaturi de alte 11 documentare: "The Amina Profile", de Sophie Deraspe, "Censored Voices", de Mor Loushy, "The Chinese Mayor", de Hao Zhou, "Dark Horse", de Louise Osmond, "Dreamcatcher", de Kim Longinotto, "How to Change the World", de Jerry Rothwell, "Listen to Me Marlon", de Stevan Riley, "Pervert Park", de Frida Barkfors si Lasse Barkfors, "The Russian Woodpecker", de Chad Gracia, "Sembene!", de Samba Gadjigo si Jason Silverman, si "The Visit", de Michael Madsen.
"Chuck Norris vs Communism" este produs de Brett Ratner si Mara Adina si regizat de Ilinca Calugareanu. In Romania anilor 1980, o serie de filme occidentale au "distrus" Cortina de Fier si au deschis celor care indrazneau sa priveasca o fereastra catre o noua lume. O piata de casete VHS la negru si o curajoasa traducatoare, Irina Margareta Nistor, au adus magia filmului populatiei si au semanat semintele unei revolutii, se arata in prezentarea peliculei de pe site-ul festivalului.
In 1985, Irina Margareta Nistor, o tanara traducatoare de la postul national de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterior. Acesta introducea ilegal in Romania casete video, pe care le copia si le distribuia in tara. Acela a fost inceputul unei relatii profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune ca a dublat in total peste 3.000 de filme. Datorita ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme si Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari in Romania. Lungmetrajul include si cateva declaratii ale unor persoane din mass-media si industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu si Adrian Sitaru, dar si celebrul portar Helmuth Duckadam.
"Am crescut in Romania in anii 1980, in timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului national de televiziune la doua ore pe zi de propaganda plictisitoare, muzica populara, poezie patriotica si filme cenzurate. Intr-o zi, pe cand aveam sase ani, parintii meu au reusit sa imprumute un aparat video. Si-au invitat prietenii la noi acasa si toata noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B facute la Hollywood. Tin minte acele filme, dar imi amintesc mai bine felul in care m-am simtit atunci cand am pasit in sufragerie - ca si cum as fi intrat intr-o lume secreta, magica si libera", a declarat regizoarea Ilinca Calugareanu, intr-un articol publicat in The New York Times, in luna februarie 2014.
Ilinca Calugareanu este o regizoare de filme documentare care locuieste la Londra. A studiat productia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din orasul britanic Manchester.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.