10 filme celebre care au castigat Palme d'Or: peliculele care au scris istorie la Cannes
6330
0
20 mai 2013 16:48
Festivalul de Film de la Cannes se va incheia in acest an pe 26 mai, dupa 12 zile in care au fost proiectate zeci de filme, dintre care 20 se afla in competitia oficiala. Insa cine sunt favoritii din acest an pentru marele premiu Palme d'Or?
Editia cu numarul 66 a festivalului de film de la Cannes a adus in competitie filme regizate de cineasti celebri, care fie au mai fost recompensati la Cannes, fie au un in palmares numeroase premii, inclusiv premii Oscar. Steven Soderbergh, Roman Polanski, fratii Coen sau Nicholas Winding Refn sunt doar cateva dintre regizorii ale caror filme se lupta pentru Palme d'Or in 2013.
O comedie a fratilor Coen, un pamflet chinezesc la adresa coruptiei si o drama familiala sufocanta se afla, la jumatatea proiectiilor de pe Croazeta, in fruntea pronosticurilor pentru obtinerea trofeului Palme d'Or la cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes.
The New York Times si revista Variety, supranumita "Biblia industriei cinematografice", au subliniat originalitatea si emotia puternica care se degaja din acest film regizat de Joel si Ethan Coen, recompensati deja cu Palme d'Or la Cannes in 1991, pentru filmul "Barton Fink".
Criticii francezi reuniti de publicatia Le Film Français au preferat pelicula "Le Passé", regizata de iranianul Asghar Farhadi, recompensat cu premiul Oscar pentru filmul "Nader si Simin, o despartire", si care a ales sa filmeze de aceasta data in Franta o drama familiala care vorbeste despre divort si familii reconstituite.
Chinezul Zia Zhangke se plaseaza printre favoriti cu impresionantul "A Touch Of Sin", o fresca epica si sumbra despre o China in plina dezvoltare economica, in care oamenii obisnuiti sunt umiliti de functionarii corupti.
Cotidianul britanic The Guardian l-a comparat pe cineastul chinez cu maestrii violentei din cinematografie, precum americanul Quentin Tarantino si italianul Sergio Leone, considerand ca spectatorii care vad acest film "primesc o palma stupefianta de la un cineast care a fost in trecut foarte cuminte".
Urmeaza in preferintele criticilor filmul japonez "Like Father, Like Son", de Hirokazu Koreeda, lungmetrajul francez "Jeune et jolie", de François Ozon, si filmul olandez "Borgman", de Alex Van Warmerdam.
Regizorul roman Cristian Mungiu face parte din juriul editiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, prezidat de Steven Spielberg. Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se desfasoara in perioada 15-26 mai.
5 filme favorite pentru a castiga Palme d'Or in 2013
Inside Llewys Davis:
Regie: Ethan si Joel Coen
Distributie: Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman
Fratii Joel Coen si Ethan Coen (“Burn After Reading”, “The Ladykillers”, “A Serious Man”), castigatori a cate patru premii Oscar fiecare, aduc in competitia principala de la Cannes - Inside Llewyn Davis - o cronica a tentativelor cantaretului de folk Llewyn Davis, interpretat de Oscar Isaac, de a-si castiga traiul in New York, in decursul perioadei de glorie din anii ’60 a acestui gen muzical. Oscar Isaac este partial creionat dupa chipul si asemanarea muzicianului Dave van Ronk, ale carui experiente de viata au fost consemnate in memoriile publicate postum “The Mayor of MacDougal Street”. Carey Mulligan joaca rolul iubitei lui Llewyn Davis in timp ce John Goodman este agentul sau. Din distributie mai fac parte Justin Timberlake, Garret Hedlund, Adam Driver si F. Murray Abraham. La Cannes, filmul a fost ridicat in slavi, dupa ce criticii l-au pus in topul celor mai bune filme realizate breodata de fratii Coen.
The Past/Le Passe
Regie: Asghar Farhadi
Distributie: Berenice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa
Nominalizat la Oscar in 2012 pentru scenariul filmului "A Separation" regizorul iranian Asghar Farhadi debuteaza la Cannes in acest an cu o drama in care ne reintalnim cu actrita Bérénice Bejo, cunocuta pentru rolul din multi-premiatul film "The Artist". Drama "Le Passé" se invarte in jurul unui barbat de origine iraniana (Ali Mossafa), care isi paraseste sotia frantuzoaica (Bérénice Bejo), si pe cei doi copii si se intoarce in tara de bastina. Intre timp, sotia sa incepe o relatie cu un francez (Tahar Rahim), cerandu-i divortul fostului sot. La Cannes, filmul a fost apreciat, primiind mai multe recenzii pozitive decat negive.
A Touch of Sin
Regie: Zhangke Jia
Distributie: Wu Jiang, Vivien Li, Lanshan Luo
Chinezul Zia Zhangke se plaseaza printre favoriti cu impresionantul "A Touch Of Sin", o fresca epica si sumbra despre o China in plina dezvoltare economic, in care oamenii obisnuiti sunt umiliti de functionarii corupti. Cotidianul britanic The Guardian l-a comparat pe cineastul chinez cu maestrii violentei din cinematografie, precum americanul Quentin Tarantino si italianul Sergio Leone, considerand ca spectatorii care vad acest film "primesc o palma stupefianta de la un cineast care a fost în trecut foarte cuminte".
The Great Beauty/ La Grande Bellezza
Regie: Paolo Sorrentino
Distributie: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
Intoarcerea regizorului italian Paolo Sorrentino la Cannes dupa ce in 2011 a fost premiat de juriu pentru filmul "This Must Be the Place" aduce o drama cu accente de comedie. Filmul prezinta povestea unui scriitor aflat in pragul batranetii, Jep Gambardella (Toni Servillo), care rememoreaza tineretea lui plina candva de pasiuni, atunci cand priveste orasul Roma ca un amestec de figuri politice, artisti, femei din inalta societate, intelectuali, chiar si delincventi. Doar amintirea dragostei inocente din tineretea sa il poate scoate din resemnarea pe care a ales-o ca mod de existenta. Filmul a fost numit la Cannes o capdopera si un film impresionant, asemanat cu La Dolce Vita al lui Fellinni.
Blue is The Warmest Colour/ La vie d'Adele
Regie: Abdellatif Kechiche
Distributie: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux
Filmul este o adaptare dupa benzile desenate “Le bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh. Povestea se roteste in jurul lui Adèle, o adolescenta de 15 ani care stie sigur doua lucruri: ca e fata, iar fetele ies cu baietii. Viata ei e pe cale sa se schimbe in momentul in care o intalneste pe Emma, asta in ciuda opozitiei parintilor si a lumii din jur. Regizorul Abdellatif Kechiche a castigat in 2005 si in 2008 Cesar-ul pentru Games of Love and Chance (2003) - “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”; respectiv pentru The Secret of the Grain (2007) - “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”. Acesta din urma a obtinut si premiul FIPRESCI plus alte trei premii si a fost selectat in competitia oficiala pentru “Leul de Aur” la Festivalul de la Venetia, in 2007.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.