marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cinematografia cenzurata: scene memorabile care au fost interzise. Ce filme legendare din ultimii 100 de ani au starnit controverse in Marea Britanie

The British Board of Film Classification, organizatia care se ocupa de cenzurarea si clasificare filmelor in Marea Britanie a trecut de 100 de ani, prilej cu care cei de la The Guardian au trecut in revista scene memorabile care au fost interzise sau cenzurate.

Cinematografia cenzurata: scene memorabile care au fost interzise. Ce filme legendare din ultimii 100 de ani au starnit controverse in Marea Britanie

 

 

GALERIE FOTO 12 scene interzise din filme legendare

 

In Romania, s-a luat recent o decizie fara precedent in Europa, dupa ce CNC a interzis introducerea filmului Nymphomaniac II in cinema. Filmul erotic al lui Lars von Trier  este impartit in doua parti: prima parte ruleaza deja in cinematografe si chiar daca este interzisa minorilor, adultii pot viziona. Asa ar fi stat lucrurile si in cazul lui Nymphomaniac II, care a primit ratingul de interzis minorilor, insa filmul nu a fost interzis in nicio o tara din Europa, ci doar i s-a limitat lansarea din cauza ratingului. Citeste aici mai multe

 

Totusi, cenzura in cinematografie este o practica destul de comuna, tinand cont ca The Wolf of Wall-Street a fost cenzurat si taiat fara mila in cinematografele din Asia si Arabia Saudita. Marea Britanie a reusit chiar sa impresioneze cu cenzura asupra unor filme celbre ca A Clockwork Orange (1971), Last Tango in Paris (1972), The Exorcist (1973). Dupa scandaluri, taieri si scoateri din cinematografe, aceste filme au ajuns intr-un mod sau altul in cinema, dupa lupte impresionante intre producatori si asociatiile de cenzura. Ramane de vazut daca in Romania  va mai intra Nymphomaniac II, indiferent de ratingul primit.
 

 

In cei 100 de ani de ani de exista, The British Board of Film Classification a cenzurat filme celebre ca Shock Corridor, (1963) , A Clockwork Orange (1971), Last Tango in Paris (1972), The Exorcist (1973), Enter The Dragon (1973), The Evil Dead (1981),  Indiana Jones and the Temple of Doom(1984), Irreversible (2002).
 

 

Luna trecuta a fost numit un nou director al consiliului britanic, Patrick Swaffer, si conform unui comunicat oficial, acesta va fi interesat mai mult de filmele care pot afecta categorii de varsta tinere, copii si modul in care acestia sunt prezentati in filme, si se va axa mai putin pe scenele violente.
 

 

Fostul director, Sir Quentin Thomas, a fost recunoscut pentru faptul ca a fost mult mai ingaduitor si n-a cenzurat filme ca Antichristul lui Lars Von Trier sau Human Centipede 2, filme descrise ca fiind violente, obscene si cu scene explicite de sex.
 

Iata care sunt 12 dintre filmele celebre cenzurate in Marea Britanie


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies