marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

City of God: povestea celui mai periculos ghetou din lume. Ce s-a intamplat dupa 11 ani cu actorii unui film cutremurator

In 2013 se implinesc 11 ani de la premiera unui film dur, dar adevarat si emotionant, in regia lui Fernando Meirelles si Katia Lund si cu 4 nominalizari la premiile Oscar – Orasul Zeilor. Un documentar tulburator scoate la lumina destinele a aproape 30 de actori din distributia peliculei.

City of God: povestea celui mai periculos ghetou din lume. Ce s-a intamplat dupa 11 ani cu actorii unui film cutremurator

GALERIE FOTO: Actorii din City of God dupa 10 ani!

"Daca fugi, bestia te prinde, daca stai, bestia te mananca" suna motto-ul infiorator al filmului City of God care a ajuns in ultimul deceniu pe locul 20 in topul celor mai bune 250 de pelicule din istorie creat de IMDb.com.


Pentru a marca 10 ani de la premiera, producatorii Cavi Borges si Luciano Vidigal au plecat in 2012 pe urmele tinerilor actori, aproape 30 la numar, care au marcat milioane de cinefili cu istoria unor bande extrem de crude si violente care se ucid fara mila. Povestea adolescentilor care sunt asasini si asasinati s-a bucurat de un succes imens in 2002 atat la Cannes cat si la Oscaruri in 2004 si a reprezentat renasterea filmului brazilian. "Acest film a pus Brazilia pe harta cinematografiei" a marturisit Luciano Vidigal. Filmul a starnit entuziasmul publicului si al criticii aratand lumii fata urata a ghetourilor Braziliei, pline de mizerie crunta, criminalitate si trafic de droguri, violenta extrema si ignoranta absoluta, totul la umbra cartierelor bogate si luxoase

Cidade de Deus ecranizeaza un roman semnat de Paolo Lins, autor nascut si crescut in aceste favelas (ghetourile, mahalalele metropolei Rio de Janeiro), pe care le portretizeaza descriindu-si propria copilarie si adolescenta intr-o maniera necrutatoare si adesea insuportabil de violenta. Documentarul Cidade de Deus - 10 Anos Depois ne arata destinul actorilor care se aflau la debut in urma cu 10 ani la filmarile pentru City of God.


In 2001, Meirelles si Lund au selectionat 200 de copii nascuti si crescuti in favelele din Cidade de Deus si i-au antrenat timp de cateva luni in arta actoriei pentru a juca in acest film. "Multi dintre ei erau saraci si nu mai facusera filme niciodata" a declarat Luciano Vidigal care spera sa fie sprijinit suficient de mult pentru a prezenta documentarul Cidade de Deus - 10 Anos Depois la Festivalul de la Cannes in 2013.

 

Leandro Firmino l-a jucat pe Zé Pequeno


Documentarul ne arata destinul glorios al lui Douglas Silva nominalizat la Emmy pentru serialul Cidade dos Homens, creat tot de Meirelles si Lund sau al lui Alice Braga care a filmat alaturi de Will Smith in I am Legend. Artist international a ajuns si Seu Jorge cel care l-a jucat pe Knockout Ned, marele rival al lui Zé Pequeno in timpul violentelor din ghetou. Unii membri ai distributiei au renunt la cariera cinematografica invinuind rasismul, in timp ce altii au ajuns sa-si joace rolurile din film si in viata reala devenind traficanti de droguri, scrie publicatia Globo.


In imaginile din trailerul documentarului pot fi vazute personajele care au intrat in istoria recenta a filmului brazilian - Dadinho, Bené si Zé Pequeno interpretati de Douglas Silva, Phellipe Haagensen si Leandro Firmino, toti 3 continuand sa faca filme si astazi. City of God pune pe tapet crima organizata care a crescut incetul cu incetul in favela braziliana denumita de locuitorii ei Cidade de Deus. Actiunea filmului este plasata la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, cand suburbiile orasului Rio de Janeiro reprezentau un focar de criminalitate si infractionalitate.


Scena din debutul filmului in care Tender Trio, un grup format din Cabeleira, Alicate si Marreco (interpretati de Jonathan Haagensen, Jefechander Suplino si Renato de Souza) jefuiesc un motel sub ochii unor copii care privesc si invata de mici toate detaliile ilegalitatii este una cutremuratoare. Zece ani mai tarziu, Ze Pequeno conduce orasul, reusind sa elimine, una cate una, toate bandele rivale. Singurul element care-l mentine pe linia de plutire si nu-l lasa sa-si piarda echilibrul mintal este prietenul sau, Bene. Buscape, interpretat de Alexandre Rodrigues, un tanar fotograf nascut si crescut in favela, i-a urmarit pe cei doi crescand impreuna si obtinand din ce in ce mai multa putere insa, desi a dorit intotdeauna sa stea deoparte, este atras fara voia lui in vartejul evenimentelor. Viata tanarului erou revoltat este marcata de violenta si droguri, mediu din care lupta sa evadeze, urmandu-si talentul pentru fotografie.

Alexandre Rodrigues l-a jucat pe Buscapé

"Studiam teatru la vremea respectiva iar experienta filmului m-a ajutat mult. Nu cred ca Fernando Meirelles, regizorul, si Paulo Lins, autorul cartii, realizau atunci ce ecou mondial avea sa aiba filmul" a declarat Alexandre Rodrigues (Buscapé). Leandro Firmino, actorul care a dat multora fiori cu rolul lui Zé Pequeno la maturitate cand ajunge regele favelei, a povestit ca inainte sa fie ales pentru acest film isi dorea sa se inroleze in armata: "Inainte de acest film nu credeam ca pot avea o cariera in arta. Veneam dintr-o comunitate saraca. Un negru sarac nu avea nicio sansa sa faca asta. Pregatirile pentru film m-au fascinat. Atunci mi-am decis viata" a declarat acesta pentru cinema.ol.com.


Dupa incheierea filmarilor, Meirelles si co-regizoarea sa au devenit parinti-surogat pentru 60 dintre orfanii care au jucat in film; cei doi au creat un ONG care incearca imbunatatirea conditiilor de viata ale acestor nefericiti. Meirelles a marturisit dupa succesul filmului cum a ajuns sa spuna povestea unuia dintre cele mai periculoase ghetouri din lume. Regizorul s-a temut sa filmeze chiar in Citade de Deus din cauza  violentelor, filmul turnandu-se intr-un cartier vecin asemanator:


"Aveam 43 de ani si devenisem unul dintre cei mai aclamati regizori de clipuri publicitare din Brazilia. Un salariu bunicel, premii cu duiumul, o reputatie solida si un vid sufletesc enorm. Ajunsesem in punctul in care nu stiam ce-as mai putea face in continuare. Arsesem toate etapele. Dobindisem gloria. Blazarea ma pindea dupa colt. Si-atunci, un prieten mi-a dat sa citesc romanul Cidade de Deus, sugerandu-mi o posibila adaptare a lui pentru ecran. N-am prizat in viata mea cocaina si nici nu ma interesa foarte tare acest subiect. Nu eram la curent cu viata din favelas sau cu traficul intens de droguri din tara. Dar m-am hotarat totusi sa citesc cartea. Iar cine spune ca o lectura iti poate schimba viata are dreptate. Asa mi s-a intimplat mie".

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies