marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Copilul misterios care a inspirat imaginea DreamWorks: 10 logo-uri ale marilor studiouri de film si povestile uimitoare din spatele lor

Logo-urile marilor studiouri hollywoodiene sunt poate cateva dintre cele mai usor de recunoscut imagini din lume. Le-ai vazut de sute de ori atunci cand iti anunta filmele preferate. Putini insa cunosc povestile interesante din spatele acestor sigle. Te-ai intrebat vreodata ce reprezinta "The Boy on the Moon" din logo-ul companiei DreamWorks sau ce munte i-a inspirat atat de mult pe cei de la Paramount? Iata cele mai interesante povesti care au dus la nasterea unor imagini legendare pentru Hollywood.

Copilul misterios care a inspirat imaginea DreamWorks: 10 logo-uri ale marilor studiouri de film si povestile uimitoare din spatele lor

1.DreamWorks
Fondat: 1994
Filme memorabile: Prince of Egypt (1998), Shrek (2001), The Ring (2002), Tropic Thunder (2008)

In 1994, Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg si David Geffen fondau studioul DreamWorks, pe care ulterior l-a cumparat Viacom, "parintele" unui alt studiou celebru, Paramount Pictures. Ideea fondarii studioului i-a apartinut lui Spielberg, care i-a propus un parteneriat lui Katzenberg dupa ce acesta si-a dat demisia de la conducerea The Walt Disney Company. Impreuna cu David Geffen, cei trei au creat studioul: fiecare a investit 33 de milioane si au fost sustinuti de Microsoft care a adus suma colosala de 500 de milioane de dolari. Apoi, a fost creat DreamWorks Animation, care a produs unele dintre cele mai profitabile animatii din istorie: Antz (1998), The Prince of Egypt (1998), seria Shrek (2001), Shark Tale (2004), seria Madagascar (2005) sau seria Kung Fu Panda si s-a mentinut o buna perioada de timp ca adversarul principal al celor de la Pixar.

Logo: Steven Spielberg si-a dorit sa foloseasca imaginea unui om care pescuieste pe luna. Dennis Muren, prietenul sau (speciliast in efecte vizuale) l-a angajat pe pictorul Robert Hunt  care  a avut ideea sa creeze imaginea unui copil pescuind de pe o semiluna, cu fiul sau William drept model. Initialele SKG de la baza logo-ului reprezinta numele fondatorilor sai. Spielberg a fost imediat cucerit de imaginea CGI a baietelului pe luna. Muzica de pe fundal a fost creata de nimeni altul decat marele John Williams.

 

 



2.United Artists
Fondat: 1919
Filme memorabile: Broken Blossoms (1919), Wuthering Heights (1939), High Noon (1952), Midnight Cowboy (1969)  Rain Man (1988)


United Artists Corporation a fost un studiou american de film fondat de Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks si David Wark Griffith pentru a-si castiga in felul acesta libertatea completa de a produce si distribui propriile filme sau alte filme produse in afara studioului. Prima companie importanta aflata sub controlul artistilor a prosperat datorita filmului Goana dupa aur (The Gold Rush, 1925), fondatorilor sai si prin filmele ale unor producatori ca Samuel Goldwyn, Howard R. Hughes si Alexander Korda.  A fost vanduta catre TransAmerica Corporation in 1967 si revanduta MGM-ului in 1981 dupa esecul rasunator al filmului Heaven’s Gate. Actualul United Artists este in prezent un subsidiar al MGM dupa ce din 2006 a fost reorganizat ca un parteneriat intre Tom Cruise si producatoarea Paula Wagner.

Logo: Primul logo a fost imaginea numelui companiei integrata intr-un chenar. Astazi studioul care a distribuit franciza James Bond in SUA are logoul format din literele UA.

 

3. Disney Studious
Fondat: 1923
Filme memorabile: Fantasia (1940), 20,000 Leagues Under the Sea (1954), Mary Poppins (1964), The Lion King (1994) Enchanted (2007)

The Walt Disney Company este una dintre cele mai mari companii de productie cinematografica din lume, fondata la data de 16 decembrie 1923 de Walt Disney si fratele sau, Roy ca un mic studiou de animatie. In prezent, a devenit una din cele mai mari companii de productie de la Hollywood si, de asemenea, detine 11 parcuri Disneyland si cateva retele de televiziune, inclusiv ABC si ESPN. In portofoliul Disney se afla si studiourile de animatie Pixar, achizitionate in anul 2006. Sediile corporate pentru The Walt Disney Company, precum si principalele centre de productie sunt situate la The Walt Disney Studios in Burbank, California.

Logo: Celebra imagine cu "Magic Castle" a evoluat de la un logo initial care reprezenta semnatura stilizata a lui Walt Disney. Castelul fermecat inconjurat de artificii pe fundalul unui cer la apus de soare simbolizeaza magia filmelor Disney.  Acesta a fost inspirat de cele doua castele simbolice din parcurile tematice Disney: Sleeping Beauty Castle (creat dupa Castelul Neuschwanstein din Bavaria)  si Cinderella Castle ( creat dupa palatele Fontainebleau si Versailles). Logo-ul actual reprezinta Walt Disney Pictures, Walt Disney Television, Disney Music Group si Walt Disney Studios Motion Pictures.

 


4.Paramount Pictures
Fondat: 1912
Filme memorabile: Double Indemnity (1944), Roman Holiday (1953), Breakfast at Tiffany’s (1961), the Godfather movies (1972-1990) , Beverly Hills Cop (1984), Titanic ( 1997)


Paramount este detinut acum de conglomeratul media Viacom si este al treilea cel mai vechi studiou din lume, dupa Universal Studios si Gaumont Pictures. In anii de inceput, Paramount a promovat cu intensitate epoca filmului mut si a propulsat vedete ca Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Gloria Swanson, Rudolph Valentino si legendarul Cecil B. DeMille. In ultimii 32 de ani, Paramount Pictures a lansat peste 500 de filme, care au strans peste 27 de miliarde de dolari.

Logo-ul de la Paramount este cel mai longeviv de la Hollywood: este folosit din 1912 si a suferit foarte putine modificari de-a lungul anilor. "Majestic Mountain" - muntele din logo-ul Paramount a fost schitat de catre W.W.Hodkinson pe o bucata de ziar in timpul unei intalniri cu Adolph Zukor. Supranumit "omul care a inventat Hollywoodul"  W.W.Hodkinson a fost inspirat de muntele Ben Lomod din Utah, zona in care acesta a copilarit. In Utah acesta a deschis unul dintre primele cinematografe in 1907. Desenului i-au fost adaugate 22 de stele aurii.



5.Columbia Pictures
Fondat: 1919
Filme memorabile: Mr. Smith Goes to Washington (1939), From Here to Eternity (1953), A Man for All Seasons (1966), Stand by Me (1986) Moneyball (2011)

Un studiou minor la inceput, Columbia Pictures s-a dezvoltat in anii '30 cu staruri ca Cary Grant, Rita Hayworth, Glenn Ford sau Frank Capra. In 1982, a fost cumparat de Coca Cola si a lansat TriStar Pictures alaturi HBO si CBS. In 1989,  gigantul japonez Sony a cumparat Columbia pentru imensa suma de 3.4 miliarde de $. La inceput s-a numit Cohn-Brandt-Cohn Film Sales iar in 1924 s-a ales cu numele de Columbia Pictures in incercarea proprietarilor de a crea o noua imagine.

Logo: De-a lungul timpul, logo-ul studiourilor a fost reprezentat de o serie de variatiuni ale aceleiasi imagini - o femeie care tine o torta in mana, in spate aparand cativa nori. Aceasta a fost creata in 1924, bazata in mare parte pe Statuia Libertatii si ideea de Lady Liberty. Se spune ca statuia a fost inspirata fie de actrita Claudia Dell, fie de Amelia Batchler (o actrita mai putin cunoscuta care lucra pentru Columbia) fie de Jane Bartholomew (o femeie din Los Angeles care lucrase doar ca extra pentru Columbia). Logo-ul, asa cum este acum, reprezinta creatia artistului Michael J. Deas care a fost angajat de Sony Pictures in 1993 sa o refaca pe Columbia cea clasica. El a ales o combinatie CGI de mai multe portrete de femeie, dar a avut si un model uman: Jenny Joseph, o casnica din Louisiana.

 

6.MGM (Metro-Goldywn-Mayer)
Fondat: 1924
Filme memorabile: The Wizard of Oz (1939), An American in Paris (1951), Ben-Hur (1959), Doctor Zhivago (1965) si Thelma & Louise (1991).

Timp de 3 decenii, intre anii '20-'50, MGM se mandrea cu statutul de cel mai mai mare si cel mai de succes studiou de la Hollywood, care aduna "mai multe stele decat sunt pe cer". Desi candva era cel mai stralucitor si celebru studiou de la Hollywood, MGM a avut probleme mari in ceea ce priveste adaptarea la cerintele industriei, iar din 1966 a avut o serie intreaga de proprietari. In 2009 a intrat in faliment, insa in 2010 oficialii studioului au anuntat ca au trecut peste momentul critic.
 

Logo-ul de la MGM este poate cel mai celebru simbol al unui studiou de film. In 1916, Howard Dietz, un publicist pentru Goldwyn Pictures a creat baza logo-ului cunoscut in intreaga lume: un leu impunator care rage, inconjurat de un cerc si o rola de film, pe care e inscriptionat mesajul "art for art’s sake/ arta de dragul artei". Din 1924 si pana acum au fost folositi 5 lei diferiti pentru simbolul MGM. Din 1957, logo-ul celor de la MGM nu a mai fost schimbat. Atunci acesta a aparut in deschiderea desenului animat "Tom si Jerry", si pana in prezent Leo the Lion este interpretat de acelasi leu.



7. Warner Bros.
Fondat: 1918
Filme memorabile: Casablanca (1942), A Star is Born (1954), Bonnie and Clyde (1967), All the President’s Men (1976) si seria the Harry Potter (2001-2011).

Warner Bros. a fost cunoscut mult timp ca primul studiou ce producea filme independente la Hollywood. Numele studioului ii onoreaza pe cei patru frati Warner care l-au fondat. Acestia erau emigranti evrei din Polonia care dupa Primul Razboi Mondial au venit in America.

Primul logo s-a lansat in 1923, numele companiei aparea in partea de jos a unui scut stilizat. Numele oficial corect este Bros. si nu Brothers. Initial, studioul a avut dificultati in a atrage staruri celebre. Logo-ul a fost modificat de 11 ori, ultima data fiind in 1998. Muzica folosita atunci cand apare simbolul studioului sugereaza nostalgia epocii de aur a Hollywood-ului si a traditiei Warner Bros, desi designul simbolizeaza trecerea la tehnologia moderna.


8. Universal
Fondat: 1912
Filme memorabile: Frankenstein (1931), Spartacus (1960), Psycho (1960), Jaws (1975), Back to the Future (1985), Jurassic Park (1993).

Fondat acum 100 de ani, Universal este cel mai vechi studiou american din lume si a fost printre primele studiouri care trecea pe generic numele actorilor, echipei de lucru si constributia acestora. Universal a fost fondat de Carl Laemmle, un evreu de origine germana, care s-a stabilit in Oklahoma, Wisconsin, unde si-a deschis un magazine de haine. In anii '20, Universal devenea tot mai prosper sub conducerea lui Irving Thalberg, care mai tarziu s-a mutat la MGM. Dupa o serie intreaga de schimbari, acum studioul apartine celor de la General Electric si Comcast.


Logo-ul a suferit o serie de transformari pana a ajuns la celebra planeta inconjurata de numele studioului. Prima versiune infatisa un avion care zbura in jurul unui glob pamantesc, insa azi cu ajutorul tehnicii CGI cu care a fost realizat logo-ul aniversar de 100 de ani, acesta este o reprezentare mult mai fidela a Planetei.



9. 20th Century Fox
Fondat: 1935
Filme memorabile:  The Grapes of Wrath (1940), The King and I (1956), The Sound of Music (1965), Star Wars (1977) si Die Hard (1988).

20th Century Fox se afla de decenii intregi in  topul celor mai mari 6 studiouri americane de film, care a produs cateva dintre cele mai celebre francize din istorie: Star Wars, Die Hard, Planet of The Apes, Home Alone, Alien sau Ice Age. Acesta a fost fondat de William Fox, care in 1935 a fuzionat firma sa Fox Film Corporation cu 20th Century Pictures, Inc. Prima vedeta a studioului a fost micuta Shirley Temple, iar apoi au urmat nume celebre ca  Betty Grable, Gene Tierney, Marilyn Monroe si Jayne Mansfield. 20th Century Fox a fost primul studiou care a angajat o actrita de culoare, Dorothy Dandridge.

Logo-ul original al studioului a fost creat de artistul Emil Kosa, Jr., care este celebru pentru creatia Statuii Libertatii de la finalul filmului original Planet of The Apes (1968). La fel de cunoscuta este muzica ce  acompaniaza logoul, "20th Century Fanfare", compusa de Alfred Newman.


 

10. Orion
Fondat: 1978
Filme memorabile:  First Blood (1982), Amadeus (1984), Platoon (1986), Dances with Wolves (1990,  The Silence of the Lambs (1991)

Creat de 5 executivi din cadrul companiei United Artists suparati pe faptul ca proprietarii corporatiei aveau un control prea mare, Orion a supravietui 20 de ani.  Din cauza problemelor financiare studioul a fost vandut celor de la MGM in 1998. Logoul este dat de constelatia Orion din care se "nastea" numele companiei iar stelele reprezentau numele fondatorilor.



Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies