marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Creatorul trilogiei Matrix: de ce vrut sa se sinucida Lana Wachowski. "Oamenii au vrut sa ma linseze pentru ceea ce sunt"

Fratii Wachowski, creatorii seriei Matrix, au revenit in acest an in atentia cinefililor cu un film inedit, Cloud Atlas, care este numit deja evenimentul cinematografic al anului. Recent, Lana Wachowski a dezvaluit experientele traumatizante traite in copilarie si motivele pentru care s-a gandit in mod repetat sa se sinucida.

Creatorul trilogiei Matrix: de ce vrut sa se sinucida Lana Wachowski. Oamenii au vrut sa ma linseze pentru ceea ce sunt

 

Invitata la un eveniment caritabil pentru drepturile omului, regizoarea a dezvaluit detalii dureroase din adolescenta ei. Regizoarea de 47 de ani - care a trecut printr-o operatie de sex- a povestit cum a fost batuta cu cruzime de e calugarita catolica pentru ca nu a stat in rand cu ceilalti baieti.

"In clasa a treia, m-am mutat de la o scoala publica la o scoala catolica. La scoala publica, ma jucam mai mult cu fete, aveam par lung, purtam tricou si blugi. Dar la scoala catolica mi s-a spus sa imi tund parul si nu ma mai lasau sa ma joc cu fetele, ma obligau sa stau cu baietii pentru ca aratam ca un baiat, insa eu ma simteam in sine mea mult mai apropiata de fete. Cand trebuia sa ne aliniem, fetele la fete si baietii la baieti, eu m-am oprit intre linii, eram confuza, nu stiam unde apartin sigur. Calugarita tipa la mine si tragea de mine, eu am tacut, iar ea s-a infuriat si a inceput sa ma bata. Norocul meu a fost, exact ca-n filme, ca in acel moment venea mama la scoala si m-a salvat din mainile acelei femei." a spus Lana.

In tinerete a vrut sa se sinucida aruncandu-se in fata unui metrou, dar a fost salvata de un barbat necunoscut care se plimba pe peron. "Nu stiu de ce nu s-a uitat in alta parte. Tot ce stiu este ca daca nu era el, eu nu mai eram azi aici." a spus Lana, conform Hollywood Reporter.

 

In cadrul evenimentului caritabil, desfasurat la San Francisco, Lana a primit premiul Visibility Award, pentru decizia ei de a aparea in public dupa operatia de sex si a se prezenta ca Lana si nu Larry cum era cunoscuta in 1999, cand lansa impreuna cu fratele sau Andy, filmul Matrix. In ultimele luni, cei doi frati au putut fi vazuti si la evenimentele de premiera ale lui Cloud Atlas, inclusiv in Los Angeles, alaturi de starurile filmului, Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon.


Inconjurata de fratele ei si parinti, Lana a facut dezvaluiri emotionante despre viata ei in fata a 600 de invitati.  Din 2002, Larry/Lana a inceput tratamente hormonale si s-a pregatit pentru operatia care avea sa ii schimbe viata definitiv. Grijulie si discreta cu viata ei personala, Lana a trecut printr-un divort de Thea Bloom in 2003, iar acum este recasatorita, insa abia de curand fanii au avut ocazia sa o vada in ipostaza de femeie.

"Sunt aici pentru ca atunci cand eram foarte tanara, visam sa devin regizoare sau scenarista. Dar nu gaseam pe nimeni ca mine in lume si simteam ca visele mele se vor prabusi, pentru ca sunt atipica. Si acum, la diverse intalniri, unii dintre oamenii cu  care stau de vorba nu stiu ca eu am regizat alaturi de fratele meu Andy, trilogia Matrix. Iar altii inca sa refere la mine ca unul dintre fratii Wachowski." a mai declarat aceasta.

 


Realizatorii seriei Matrix au stat mereu departe de lumina reflectoarelor, iar in 12 ani nu au aparut aproape la nici un eveniment media: "Oamenii cred ca noi nu am iesit foarte mult in public din cauza transformarii mele. Dupa Matrix, amandoi ne-am dat seama cat de pretioasa e anonimitatea si am vrut sa pastram aceasta comoara. Le-am spus celor de la Warner Bros ca nici unul dintre noi nu vrea sa mai iasa in fata la conferinte de presa. Ei ne-au spus ca asa ceva e inacceptabil si ca regizorii intotdeauna trebuie sa se ocupe de acest tip de promovare al filmelor lor. Asa ca le-am spus ca daca trebuie sa alegem, atunci vom alege sa nu mai facem filme. In momentul acela, s-au mai domolit si au lasat loc de negocieri."

 

 

Odata cu lansarea noului lor film, Cloud Atlas, fratii Wachowski au iesit in acest an in public, au oferit interviuri despre proiect, dar si despre viata personala. Intr-un interviu amplu acordat celor de la The New Yorker in urma cu cateva luni, in care a vorbit despre Cloud Atlas, Lana a povestit in detaliu cat de greu i-a fost sa se accepte ideea ca este femeie: "Mult timp nici nu puteam rosti cuvantul transsexual. Dar mi-am dat seama in timp ca ceea ce eram inainte nu corespundea cu sentimentele mele. Stiam ca va trebui sa fac aceasta miscare si in final, sa spun familiei mele. Insa asta m-a inspaimantat atat de tare incat nu puteam dormi nopti la rand. Insa am fost suprinsa de cate intelegere am primit din partea mamei mele. Ea mi-a zis ca a verificat cand m-a nascut, eram baiat. In final, a acceptat pentru ca raman copilul ei. Dar nu ma asteptam" a mai spus Lana.

 

 

"Am ales sa imi schimb aspectul exterior pentru a-l face mai apropiat de cel interior. Stiu ca toti se intreaba daca am un vagin construit chirurgical, dar asta este o informatie pe care prefer sa o tin pentru mine si sotia mea" a declarat Lana.  In copilarie Larry era destul de chinuit de colegi din cauza aspectului de tocilar. Acesta se retragea in lumea lui si prefera sa citeasca si sa se ocupe de activitati intelectuale. Insa a simitit din adolescenta ca nu se simte in pielea lui ca barbat. Andy, fratele lui Lana a spus ca acum ii este mai usor sa lucreze cu ea, pentru ca inainte isi proiecta actiunile si gandurile asupra lui.

 

 

Anul acesta, creatorii seriei Matrix promit un nou film surprinzator, Cloud Atlas, despre care multi spuneau ca e imposibil de realizat. Cloud Atlas este pelicula care are nume grele in distributie, precum Tom Hanks, Halle Berry, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Hugh Grant, Hugo Weaving, James D’Arcy, Jim Sturgess si Susan Sarandon. Filmul se va lansa si in Romania pe 23 noiembrie 2012.

 

Lana a mai spus ca a facut Cloud Atlas pentru a-i schimba pe cei care voiau sa o linseze pentru ca nu ii acceptau problemele: "Oamenii nu sunt deloc incantati ca in aceeasi lume cu ei traiesc lesbiene, homosexuali sau transsexuali. Eu am simtit asta pe pielea mea. Dar aceasta lume este incredibila si trebuie explorata. Am facut Cloud Atlas pentru ca voiam sa ii schimb pe cei care au vrut sa ma linseze si sa ma crucifice pentru ceea ce sunt." a spus aceasta pentru The Wrap.

 



Cloud Atlas
este centrat pe 6 istorii interconectate, plasate in diferite perioade si tari, din secolul 19 pana intr-un viitor indepartat, post-apocaliptic. Scenariul complex si incitant urmareste o varietate de personaje care se invart in sase universuri diferite, la intervale de timp diferite, fiecare actor interpretand mai multe roluri in aceste povesti, ceea ce constituie o provocare pentru protagonisti.

 


Sursa foto: Getty



Modifică setările cookies