marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cloud Atlas, cea mai complexa productie din 2012. Creatorii seriei Matrix promit sa uluiasca din nou cu un film despre care nimeni nu credea ca poate fi realizat vreodata

Cu mai putin de doua luni inaintea lansarii oficiale, Tom Tykwer si fratii Wachowski au dezvaluit o parte din detaliile legate de realizarea filmului Cloud Atlas, una dintre cele mai asteptate productii ale finalului de an.

Cloud Atlas, cea mai complexa productie din 2012. Creatorii seriei Matrix promit sa uluiasca din nou cu un film despre care nimeni nu credea ca poate fi realizat vreodata

 

Dupa 4 ani de pauza, frati Wachowski sunt gata sa isi uluiasca fanii inca o data. Celebrul si mult premiatul roman science fiction Cloud Atlas al lui David Mitchell este transformat in film de regizorul german Tom Tykwer si fratii Wachowski, deveniti celebri cu trilogia Matrix. Filmul care a fost turnat in Germania ( de unde primeste si finantare), Spania si Scotia are un buget de 150 de milioane de dolari.


Cloud Atlas este centrat pe sase istorii interconectate, plasate in diferite perioade si tari, din secolul 19 pana intr-un viitor indepartat, post-apocaliptic. Scenariul complex si incitant urmareste o varietate de personaje care se invart in sase universuri diferite, la intervale de timp diferite, fiecare actor interpretand mai multe roluri in aceste povesti, ceea ce constituie o provocare pentru protagonisti.

 

Hugh Grant in Cloud Atlas


Fiecare actor interpreteaza mai multe personaje in film iar infatisarile lor se schimba constant evocand diferite perioade, rase si chiar sexe. Actorii au apelat la proteze, costume si machiaje elaborate pentru a sari de la un personaj la altul. Halle Berry a povestit ca intr-o zi a interpretat o femeie evreica din 1930, fiind regizata de Tom Tykwer, in timp ce a doua zi juca rolul unei femei membre a unui trib s iera regizata de Lana Wachowski.


Filmul care va dura peste 3 ore a fost realizat cu doua unitati de filmare, una condusa de Tom Tykwer, iar cealalta de fratii Wachowski. Ideea realizarii acestui film a plecat de la Natalie Portman care i-a oferit lui Lana Wachowski in 2005, pe platourile de la "V for Vendetta" o copie a cartii Cloud Atlas a lui David Mitchell. Aceasta a fost extrem de impresionata de poveste, iar un an mai tarziu cei doi frati Wachowski realizau primul scenariu.

 

 

 


"Cea mai mare provocare a fost legata de structura romanului: capitolele sunt ordonate in mod cronologic pana la jumatatea cartii, moment in care secventele incep sa se inverseze. Actiunea romanului incepe si se termina in secolul 19. Asta nu ar fi functionat pentru scenariul filmului. Ar fi fost imposibil sa introducem cate o poveste de acest gen in mijlocul actiunii. Ideea initiala a fost sa stabilim inca de la inceput o legatura intre Dr.Goose, un fizician care ar fi putut fi otravit de Ewing si Zachry, membru tribului ale carui alegeri influenteaza viitorul civilizatiei", a explicat Lana Wachowski intr-un interviu pentru The New Yorker.


Pentru a crea o imagine cat mai apropiata a romanului care sa poata fi transpusa pe ecrane, fratii Wachowski, impreuna cu Tom Tykwer au impartit actiunea in cat mai multe secvente, apoi au incercat sa le aranjeze in asa fel incat sa formeze un colaj interesant si realist. Acestia au mai spus ca daca autorului David Mitchell nu i-ar fi placut scenariul, nu ar fi facut niciodata filmul. Spre norocul lor, Mitchell a fost mai mult decat incantat de scenariul celor doi regizori. Cel mai greu pas a fost obtinerea de fonduri pentru productie. Initial, cei de la Warner Bros s-au aratat ineteresati de film, insa au fost sceptici pentru ca se temeau ca succesul la public sa nu fie cel scontat din cauza subiectului complex, asa cum s-a intamplat cu The Fountain al lui Darren Aronofsky. In final, au preluat Cloud Atlas.


 


 

Distribuirea rolurilor a fost si ea un punct important: "L-am ales pe Tom Hanks in rol principal pentru ca el este eternul erou principal, un actor extrem de talentat si versatil. Acesta a fost atras de scenariu, care i-a amintit de 2001: Odiseea spatiala si Moby Dic, dar a recunoscut ca i-a fost greu sa-l inteleaga: "Scriptul nu este chiar simplu. Este foarte solicitant atat pentru actori cat si pentru public si nu este un film accesibil la o scala foarte larga, dar este impresionant." a spus Hanks.

 

James Schamus, seful departamentului de distributie de la Fox Features, a fost cucerit de film dupa ce a citit scenariusl si astfel, a acceptat distribuirea filmului: "Genialitatea scenariului provine din naratiunea care pare fara sens. Ai un sentiment de nedumerire, dar ai vrea sa revii mereu in aceste universuri speciale. Si asta m-a atras cel mai mult".

 

Fratii Wachowski au explicat de ce au fost atrasi de carte si au vrut sa o adapteze pentru marile ecrane: "Clouad Atlas este un roman pentru secolul XXI. Reprezinta un punct de mijloc intre ideile viitorului, ca totul este fragmentat si cele ale trecutului ca totul are un inceput, un mijloc si un final. Cloud Atlas mi-a adus aminte de acel sentiment pe care il aveam cand eram tineri si vedeam filme complexe si misterioase. Nu stiai totul de la inceput" a spus Lana Wachowski pentru The New Yorker.

 


"Ne-am dat seama ca putem transmite conceptul de repetitie vesnica fara sa plictisim pe nimeni. Aceasta era si ideea principala a romanului, iar asta am realizat-o prin folosirea acelorasi actori in mai multe povesti, actori care sa fie suflete, nu personaje", a declarat Tykwer.

 

Cloud Atlas urmeaza sa fie vizionat in premiera la Festivalul de Film de la Toronto. Pelicula cu Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon se lanseaza in SUA pe 26 octombrie 2012 si va ajunge si in Romania pe 23 noiembrie 2012.

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies