marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

De ce este Argo de neinvins in cursa pentru Oscar 2013: arma secreta a filmului regizat de Ben Affleck

De ce a strans Argo atat de multe premii si i-a impresionat deopotriva pe criticii, actorii, producatorii, regizorii si cinefilii americani (si nu numai)?

De ce este Argo de neinvins in cursa pentru Oscar 2013: arma secreta a filmului regizat de Ben Affleck

Sa demonstrezi ca Argo este mai bun decat restul filmelor nominalizate la Oscar ( Beasts of Southern Wild, Silver Linings Playbook, Zero Dark Thirty, Lincoln, Les Miserables, Life Of Pi, Amour si Django Unchained) este greu sau poate imposibil.

Insa filmul regizat de Ben Affleck si produs de George Clooney cu siguranta are ceva ce celelalte filme, poate mai bune, nu au. Inainte de a fi un film istoric, cu si despre o misiune nebuna de salvare a CIA-ului - Argo este un film despre Hollywood si asta este marele sau atu fara a-i diminua reusitele la capitolele regie, scenariu, interpretari.

Hollywoodul se gaseste intotdeauna fascinant pe el insusi. Povestea din Argo este in esenta un exemplu ca Hollywoodul nu este doar un loc al superficialitatii, unde doar se fac filme, la finalul zilei poate salva vieti. "Argo este un film care face Hollywoodul sa para mai important decat a fost sau este" a declarat un seful unei agentii de promovare si marketing al filmelor pentru revista Vulture.


Argo este un fel de Rocky pentru actori si producatori in general, nu e de mirare ca le-a mers ca uns la suflet membrilor din Academia Americana de Film. Este un film cu o distributie puternica, regizat de un actor care este si in rolul principal. Argo este un film despre industria de entertainment din anii '80 si despre cum a ajuns un grup de producatori hollywoodieni mai important si mai plin de resurse decat CIA-ul.


Filmul  are pe alocuri accente comice - initial a fost gandit ca o comedie - si mai ales nu supara pe nimeni - vezi cazurile cu tortura din  Zero Dark Thirty sau sclavia din Django Unchained si Lincoln.

Nu e prima data in istoria Hollywood-ului cand Oscarurile onoreaza Hollywood-ul. In 2003, Chicago un film despre showbiz si jazz a castigat in fata unor drame mai sumbre ca The Hours, Gangs of New York si The Pianist. In 1999,  Shakespeare in Love - din nou teatru si industria de entertainment (si culmea cu Ben Affleck in distributie) s-a impus in fata lui Saving Private Ryan al lui Steven Spielberg. Situatia se poate repeta peste cateva saptamani. Cert este ca pana acum Argo este favoritul de necontestat si daca nu avem parte de o surpriza uriasa ca atunci cand Crash a detronat Brokeback Mountain, cu siguranta filmul lui Affleck va pleca acasa cu statueta.

Argo a avut un buget de 40 de milioane de $ si a facut incasari mondiale de 200 de milioane de $. Ce premii a luat pana acum: a fost numit filmul anului de Institutul American de Film, 7 nominalizari la Oscar, 7 nominalizari la Bafta, cel mai bun film si cea mai buna regie la Critics Choice Award, cea mai buna distributie la SAG Awards, cel mai bun film al anului la Producers Guild Awards, Ben Affleck, numit cel mai bun regizor la Directors Guild of America, Globurile de Aur pentru cel mai bun film de drama si cea mai buna regie.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies