65 de ani de Cannes: imagini de legenda de la cel mai prestigios festival de film din lume
1484
0
15 mai 2012 12:20
Blitzuri, fotografi, staruri, aventuri, barfe, scandaluri si nu in ultimul rand filme: timp de 2 saptamani toata atentia lumii filmului se indreapta spre coasta insorita de la Cannes.
Azi, stralucirea, eleganta, rafinamentul, arta fac uitat faptul ca Festivalul de Film de la Cannes a fost rezultatul regimurilor fasciste din Europa in anii '30.
Festivalul de la Cannes a luat nastere in 1939 ca raspuns la Festivalul de Film de la Venetia (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) recunoscut ca cel mai vechi festival de film din lume. Atunci cand documentarul de propaganda nazista Les Dieux du stade/ Olympia de Leni Riefenstahl lua marele premiu la finalul anilor '30, francezii au fost scandalizati si l-au boicotat. La fel s-a intamplat si cu juratii americani si britanici. Insa nebunia Festivalului de la Venetia a reprezentat triumful celui de la Cannes.
La propunerea lui Philippe Erlanger, directorul Asociatiei Action Artistique Française, Guvernul francez sustine infiintarea unui festival care urma sa-i aiba la carma pe Robert Favre Le Bret (cel mai longeviv presedinte din istoria Festivalului) si pe Louis Lumière (co-inventatorul cinemaului). Acestia sperau sa scape cinemaul din mainile propagandei naziste.
Doua locuri au fost luate in considerare: Cannes pe coasta Mediteranei si Biarritz pe coasta Atlanticului. Oficial, Cannes-ul a fost ales pentru clima insorita si atragatoare, insa neoficial datorita apropierii fata de studiourile Victorine din Nice vazute in acea vreme ca Hollywoodul frantuzesc. Desigur a contat si faptul ca autoritatile din Cannes erau de acord sa verse bani pentru a adauga la grandoarea evenimentului.
Sophia Loren
Prima editie, cea din toamna lui '39 a fost amanata chiar in timp ce se pregatea proiectarea primului film, din cauza inceperii Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Festivalul a fost intrerupt timp de 7 ani asa ca prima editie adevarata a avut loc in 1946. In perioada anilor '40 si '50 festivalul a suferit numeroase anulari din cauza problemelor bugetare sau politice. In 1951, Festivalul se muta primavara, iar in 1955 se creeaza premiul "Palme d'Or" pana atunci denumit Grand Prix.
In 1946, dupa terminarea anilor de razboi, la Cannes a luat nastere un nou curent major - neorealismul. Cinematografia italiana se facea cunoscuta cu filmul lui Roberto Rosselini, "Roma, città aperta" care a primit marele premiu.
In 1955, nu s-a nascut doar Premiul Palme d'Or, ci si mitul lui Brigitte Bardot care din acel an cu filmul "Et Dieu créa la femme" a devenit un simbol al emanciparii femeii de pretutindeni. Cannes a facut-o mare pe Bardot si Bardot a facut mare Cannes-ul.
Brigitte Bardot
In acea perioada, atmosfera la Cannes era mult mai lejera. vremea calduroasa si plajele din Cannes ii seduceau pe participantii la Festival sa se bucure de plimbari in costume de baie, sa renunte la tinutele elegante, sa-si lase parul sa le fluture in vant si sa bucure de apa marii. Astfel s-au nascut proiectiile de film "Tie" si "No Tie", adica cu tinuta obligatorie sau fara tinuta obligatorie. Atunci cand in mintea spectatorilor s-a creat ideea ca premierele de film "cu cravata" erau de un standard mai ridicat, participantii straini au inceput sa se planga de aceasta etichetare.
In 1954, o tanara actrita americana, Grace Kelly, vine pe Coasta de Azur alaturi de Cary Grant ca sa filmeze cu Alfred Hitchcock. In anul urmator Grace Kelly ajunge la Cannes cu filmul "The Country Girl", timp in care ziaristul Pierre Galante i-a aranjat o intalnire cu Printul Rainier de Monaco. Cei doi s-au casatorit pe 22 aprilie 1956 in ajunul deschiderii Festivalului de la Cannes pentru ca invitatii sa participe si la acest eveniment.
Grace Kelly
In 1954, Festivalul a traversat una dintre cele mai dure crize de imagine. Starleta franceza Simone Silva a fost fotografiata in imagini indecente alaturi de actorul Robert Mitchum. Pozele cu ei au facut inconjurul lumii la vremea respectiva. Rezultatul: ea a fost data afara de la Cannes iar Robert Mitchum si nevasta sa si-au facut si ei valizele. Se spune ca un fotograf si-a rupt mana si un altul piciorul in incercarea de-a surprinde imaginile compromitatoare. Insa asta nu a fost totul.
Ziaristii americani au crucificat festivalul numind Cannes-ul o capitala a desfraului si a viciilor. Biserica Catolica s-a implicat si ea in scandal, iar sub presiune producatorii americani au amenintat ca-si retrag filmele. Incidentul diplomatic se incheie dupa ce presedintele festivalului, Favre Le Bret, zboara la Los Angeles si isi cere oficial scuze. Publicitatea generata de acest scandal a propulsat-o pe Silva intr-un studio de film la Hollywood, dar din pacate pentru Simone Silva s-a sfarsit tragic, ea se sinucide cativa ani mai tarziu.
Simone Silva si actorul Robert Mitchum la Cannes, in 1954
In 1959, Cannes-ul sarbatoreste nasterea noului Val al Filmului Francez sau "Nouvelle Vague" cu regizorul François Truffaut premiat pentru "Quatre Cents Coups".
Doar inegalabilul Paul Newman putea reusi performanta sa faca sutele de ziaristi care se adunau in fiecare an la Cannes sa intre in greva. In 1975, actorul a refuzat sa pozeze pe treptele de la Palais des Festivals pentru ca era prea obosit. In aceeasi seara fotografii, in semn de protest, si-au asezat camerele pe pamant la defilarea vedetelor. Paul Newman a declarat ulterior ca a fost una dintre mai importante lectii pe care le-a invatat in viata. Aceeasi soarta a suferit-o si Isabelle Adjani in 1983.
Cenzura a creat numeroase scandaluri la Cannes, insa absenta ei a facut si mai multe. Printre filmele care au generat controverse: in 1973 " La Grande Abbuffata" a lui Marco Ferreri ataca societatea de consum, doi ani mai tarziu, "Vase de Noce" al lui Thierry Zeno trata subiectul zoofiliei, in 1996 David Cronenberg soca cu violenta din "Crash" la fel o facea si "Irréversible" in 2002 al lui Gaspar Noé, iar in 2009 Lars von Trier aducea "Antichrist".
Sharon Stone, Michael Douglas si Jeanne Tripplehorn
Sharon Stone este singura actrita din istoria Festivalului care atunci cand si-a facut aparitia pe covorul rosu de la Cannes in 1992, cu Basic Instinct, i-a determinat pe fotografi sa lase camerele jos pentru a o aplauda.
Isabelle Huppert este actrita cu cele mai multe filme in competitia principala la Cannes: 15 filme. A primit titlul de cea mai buna actrita la Cannes de doua ori.
Sursa foto: www.look.co.uk
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.