marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

De la Citizen Kane la The Dark Knight: Warner Brothers aniverseaza 90 de ani, 25 de lucruri pe care nu le stiai despre studioul care a lansat cele mai mari francize din istorie

Fie ca iti aduci aminte de Warner Brothers datorita lui Bugs Bunny, a lui Humprey Bogart sau a lui Batman, Warner Bros este unul dintre cele mai celebre studiouri din istoria Hollywood-ului. 2013 este anul in care studioul aniverseaza 90 de ani de existenta, insa putini isi mai aduc aminte de drumul fratilor Warner catre crearea unui imperiu in cinematografie.

De la Citizen Kane la The Dark Knight: Warner Brothers aniverseaza 90 de ani, 25 de lucruri pe care nu le stiai despre studioul care a lansat cele mai mari francize din istorie

 

In acest an, studiourile Warner Brothers aniverseaza 90 de ani de la infiintare, perioada in care au lansat capodopere si filme memorabile pentru istoria cinematografiei. Cei de la Warner Brothers le ofera fanilor o supriza si lanseaza in SUA o colectie rara cu 100 de filme celebre din portofoliul celebrului studiou.

In cei 90 de ani existenta, Warner Bros a lansat capodopere clasice ca Casablanca (1942), Citizen Kane (1941),  Driving Miss Daisy (1989), The Wizard of Oz (1939), Ben-Hur (1959), 2001: A Space Odyssey (1968) dar si filme moderne considerate capodopere ca The Matrix (1999), The Departed (2006), Inception (2010).


 

 


Diversitatea filmelor lansate de ei este incredibila, asa ca producatorii au decis sa lansesez un box-set compus din doua parti, in care se afla 100 de tiluri memoerabile lansate de ei in cei 90 de ani.

 

Cei de la Yahoo Movies au calculat si cat timp i-ar trebui unui spectator sa vizioneze toate filmele incluse in set? Raspuns: 8 zile, 22 de ore, 33 de minute, fara sa te ridici pe scaun, vizionand non-stop. De pe lista nu lipsesc  Casablanca (1942), Citizen Kane (1941),  Doctor Zhivago (1965) ,Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966), Driving Miss Daisy (1989), The Wizard of Oz (1939), Ben-Hur (1959), 2001: A Space Odyssey (1968), The Matrix (1999), The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring™ (2001), The Departed (2006), Inception (2010).

 

 

25 de lucruri  pe care nu le stiai despre Warner Bros.

 

1. Warner Bros. are un motto si nu este "That's All Folks" ci "Educate, Entertain and Elighten".

 

2. Cati frati Warner sunt? Intial au fost 12 frati,  4 au murit in copilarie. Patru dintre ei au ales drumul filmului. Cei care au fondat studiourile sunt Harry, Albert, Sam, and Jack.

 

(Fratii Warner)

 

3. Warner Bros. a fost cunoscut mult timp ca primul studiou ce producea filme independente la Hollywood. Numele studioului ii onoreaza pe cei patru frati Warner care l-au fondat. Acestia erau emigranti evrei din Polonia care dupa Primul Razboi Mondial au venit in America.
 

4. Data de infiintare apare ca 4 aprilie 1923, insa fratii Warner erau de cativa ani in industrie. In primul an al secolului XIX, familia Warner, care se afla in Ohio, a cumparat un proiector si il foloseau pentru a proiecta filme in cort, in curtea casei. In 1907, au inceput propria afacere in industria filmului.
 

5. Fratii Warner au inceput sa isi produca propriile filme in 1910. In 1918, deja isi construisera propriul studio, in Los Angeles. Doi ani mai tarziu s-au mutat la Hollywood, pe Sunset Boulevard, care azi e Sunset Bronson Studios.

 

(The Jazz Singer)

 

6. Prima mare vedeta a studioului a fost un caine, un ciobanesc german, Rin Tin Tin, care a a aparut in peste 27 de filme si era cel mai valoros "star" in epoca filmelor mute.

7. The Jazz Singer este considerat primul film in care se vorbea, dar nu este si primul film cu sunet.  La mijlcoul anilor '20, fratii Warner au introdus un sistem - Vitaphone, prin care adaugau sunet de pe discuri, folosit la filmul Don Juan (1926). Acest film este considerat cel mai scump film produs in acea epoca.


8. Totusi, The Jazz Singer ramane primul film vorbit de succes, care a facut trecerea de la epoca filmului mut la epoca filmului vorbit.


9. In anii '30, studioul fratilor Warner era recunoscut pentru filmele cu gangsteri. Ei au lansat Little Caesar, o drama despre viata violenta a unui mafiot, care a servit ca prim model pentru toate filme cu mafioti de dupa.


10. Warner Bros este studioul unde au devenit staruri nume ca Edward G. Robinson, James Cagney, Paul Muni, Humphrey Bogart, Bette Davis, Errol Flynn, George Raft sau  Ronald Reagan.

 

11. Odata cu venirea Celui De Al Doilea Razboi Mondial, studioul s-a specializat pe drama de razboi. Filmul iconic pentru acea perioada ramane Casablanca, lansat in 1942. Filmul clasic cu Humprey Bogart si Ingrid Bergman a devenit cel mai iubit film istorie. Chiar si azi, tema muzicala din film, As Time Goes By, poate fi auzita pe fundal in timp ce apare logo-ul pe genericul fiecarui film.

12. Primul star de desene animate cu care Warner Bros au devenit si mai populari a fost celebrul Porky Pig, dar care a fost nimicit de Bugs Bunny, lansat in anii '40. Desi era cea mai populara divizie, Jack Warner trata cu indiferenta si plictiseala acest subiect. Se spune ca stia atat de putine despre activitatea propriului studio, incat credea ca Mickey Mouse este un personaj creat de ei.


13. James Dean a facut doar 3 filme, insa toate s-au lansat la Waner Brothers: "East of Eden," "Rebel WIthout a Cause," and "Giant."
 


14 Fratii Warner au fost in competitie totala la conducerea companiei. Jack si Harry s-au certat la cutite si au decis sa vanda actiunile detinute. Insa, Jack le-acumparat in secret si pe ale lui Harry, iar acesta nu l-a iertat niciodata. Nu si-au mai vorbit niciodata, iar Jack nu a venit la inmormantarea fratelui sau in 1958.

15. De-a lungul anilor, Warner Bros a fost in mijlocul celor mai dure lupte cu cenzura. In 1930, Baby Face era considerat un film scandalos din cauza subiectului: o femeie se foloseste de corpul si de sexualitatea ei pentru a obtine o pozitie sociala cat mai stabila.  Acest film a dus la institutirea celebrului Production Code, care a cenzurat filme timp de 35 de ani. In 1966, povestea s-a repetat cu "Who's Afraid of Virginia Woolf?, doar ca acum studioul a castigat lupta cu cenzura, ba mai mult, filmul a obtinut 5 premii Oscar.

 

16. Jack Warner a parasit conducerea studioului dupa esecul filmului Camelot in 1967. Pana atunic, nici un alt mogul din perioada sa nu reusesise sa conduca atat de multi ani un studiou. Retragerea sa a fost vazuta ca finalul unei epoci.

17. Warner Bros sunt responsabili pentru filmele moderne cu super eroi. Aici s-au lansat originalele "Superman" (cu Christopher Reeve) si "Batman" (cu Michael Keaton), ambii super eroi aparitnd DC Comics, detinuti de Warner Bros.

18. In ultimele 3 decenii ale carierei sale, Stanley Kubrick a lucrat in exclusivitate cu studiourile Warner. Aici a lansat filme clasice ca "A Clockwork Orange," "The Shining" sau "Full Metal Jacket."


19. 8 filme produse de Warner Bros au castigat Oscarul pentru cel mai bun film: The Life of Emile Zola (1937), Casablanca (1943), My Fair Lady(1964), , Chariots of Fire (1981), Driving Miss Daisy (1989) , Unforgiven (1992), Million Dollar Baby (2004), The Departed (2006) si Lord of the Rings: The Return of The Kings (2001), prin paterneriat cu New Line Cinema.

 

20. Tot la Warner Brothers a inceput si epoca documentarelor moderne, cu Roger&Me, care i-a lansat cariera lui Michael Moore.

21. In 2009, Warner Bros a devenit primul studio care a facut incasari de 2 miliarde de dolari in America de Nord intr-un an.

22. Orice film din cariera lui Clint Eastwood, in care a jucat sau pe care l-a regizat, a fost facut pentru Warner Bros, un parteneriat care a dus la 40 de filme.

23. Warner Bros este cunoscut azi ca studioul care a lansat cele mai  mari francize: seria Harry Potter, trilogiile Matrix, Lord of The Rings, Hobbit, seria de comedii Hangover si filmele Superman.

 

 

24. Cel mai mare hit din istorie studioului? Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2, care a facut incasari mondiale de 1.3 miliarde de $, dintre care 533 de milioane de dolari in SUA.

25.  Primul logo s-a lansat in 1923, numele companiei aparea in partea de jos a unui scut stilizat. Numele oficial corect este Bros. si nu Brothers. Initial, studioul a avut dificultati in a atrage staruri celebre. Logo-ul a fost modificat de 11 ori, ultima data fiind in 1998. Muzica folosita atunci cand apare simbolul studioului sugereaza nostalgia epocii de aur a Hollywood-ului si a traditiei Warner Bros, desi designul simbolizeaza trecerea la tehnologia moderna.
 


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies