marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Discursul Regelui, filmul de Oscar al lui Colin Firth

Poate cel mai bun film al actorului britanic și unul dintre cel mai frumos realizate pelicule din epoca Regelui George al VI-lea, tatăl Reginei Elisabeta a II-a, cu 12 nominalizări la Oscar, dintre care 4 adjudecate.

Discursul Regelui, filmul de Oscar al lui Colin Firth
Atunci când a fost lansat, în 2010, filmul „Discursul Regelui“/„The King’s Speech“ a creat senzație. Și asta pentru că regizorul Tom Hooper avea curajul să aducă în prim-plan un defect rămas secret al Regelui George al IV-lea, tatăl încă suveranei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
 
Până atunci un neajuns bine ascuns publicului, Regele s-a arătat lumii așa cum a fost, în interpretarea magistrală a lui Colin Firth, cu un insurmontabil defect de vorbire. Obligat să preia tronul de la fratele său, Edward, care a abdicat pentru a-și trăi liber povestea de dragoste cu americanca divorțată Wallis Simpson, Prințul Albert, devenit peste noapte Regele George al VI-lea, a fost nevoit să recurgă la ajutorul unui logoped, pentru a putea ține discursuri fără a se bâlbâi – defectul major care îl făcea ținta ironiilor tuturor.
 
Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele, dar și de teama de a apărea în public, Regele face eforturi uriașe pentru a-și corecta defectele, filmul descriind, în paralel, relația de prietenie care se leagă între el și terapeutul Lionel Longue (Geoffrey Rush), ale cărui metode mai puțin obișnuite au dat rezultate incredibile.

 
„Discursul regelui“ reunește o distribuție de prima mână (Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Claire Bloom), Colin Firth câștigând Oscarul și Globul de Aur pentru „Cel mai bun actor”, pe lângă celelalte 3 Oscaruri obținute de producție, pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cel mai bun scenario, din cele 14 nominalizări primite.


 
Filmul „Discursul regelui“ este difuzat la Pro Cinema joi seară de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 01:15.

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies