marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Drumul catre Oscar 2013: de ce se cere boicotarea filmului Zero Dark Thirty la Oscar

Zero Dark Thirty, filmul semnat de Kathryn Bigelow, numita cea mai de succes regizoare din istorie, primeste atacuri dupa atacuri, impartind spiritele in America. David Clennon, un membru al Academiei Americane de Film cere boicotarea lui Zero Dark Thirty la Oscarurile ce isi vor anunta castigatorii pe 24 februarie, scrie The Guardian.

Drumul catre Oscar 2013: de ce se cere boicotarea filmului Zero Dark Thirty la Oscar

In urma cu o saptamana Zero Dark Thirty, povestea capturarii si uciderii lui Osama bin Laden, regizat de Kathyrn Bigelow a primit doar 5 nominalizari la Oscar, desi se astepta sa domine, iar Kathryn Bigelow nu a mai fost nominalizata la categoria cel mai bun regizor. Acesteia i s-a reprosat ca ii face pe spectatori sa creada ca tortura a avut un rol determinant in obtinerea informatiilor care au permis capturarea teroristului Osama ben Laden.
 

David Clennon, un membru al Academiei Americane de Film a declarat public ca isi doreste boicotarea filmului la Oscar.  Acesta a sustinut ca nu va vota pelicula cu Jessica Chastain in rol principal pentru ca "filmul legitimeaza tortura si crima ca arma de lupta impotriva terorismului" si ca "ii transforma in eroi pe americanii ce comit crime".

 

Scenele care au inflamat spiritele se gasesc in primele 20 de minute de film cand un curier al lui Osama bin Laden, capturat de americani este plimbat in lesa ca un caine, inchis intr-o cutie, dezbracat si torturat (i se toarna apa peste fata acoperita de o panza) pentru ca intr-un tarziu sa le dezvaluie secrete celor de la CIA.


David Clennon a invitat membrii Academiei de boicoteze filmul, deja criticat public de CIA si Congresul American. Aceste atacuri i-a facut pe sefii studiourilor Sony (distribuitorii) sa apare public filmul: "Zero Dark Thirty nu promoveaza tortura. Daca totura nu era inclusa in film, am fi fost iresponsabili si lipsiti de corectitudine."


Multora nu le-a scapat ironia: The Wasington Post a relatat ca CIA si Casa Alba le-ar fi dezvaluit informatii de prima mana lui Bigelow si Mark Boal (cel care semneaza scenariul), insa lucrurile le-au explodat in fata acestora odata cu lansarea filmului.

 

Pelicula luase un avant puternic catre Oscar si Globurile de Aur in luna decembrie, insa atacurile din ultimele saptamani i-au facut un deserviciu. Nominalizat la 4 Globuri de Aur, filmul a fost premiat doar pentru interpretare - Jessica Chastain a luat Globul de Aur pentru cea mai bun actrita in rol principal.  Si la Oscar, desi are 5 nominalizari, filmul pare sa fi trecut in umbra altor productii ca Argo, Lincoln sau Life of Pi.

Un grup care militeaza pentru apararea drepturilor civile, Center for Constitutional Rights, a deplans saptamana trecuta nominalizarea peliculei "Zero Dark Thirty" la Oscarul pentru cel mai bun film. Grupul s-a declarat "profund dezamagit vazand ca Hollywoodul pare dispus sa acorde cel mai prestigios trofeu al sau unui film care glorifica una dintre cele mai sumbre perioade din istoria natiunii" lui.


"Ar trebui sa fie un moment de rusine si de luare a angajamentului ca ororile descrise in film nu vor mai fi niciodata comise. Speram ca membrii Academiei de film americane (asociatia care decerneaza premiile Oscar, n.r.) vor decide in consecinta si nu isi vor acorda voturile acestui film", au declarat reprezentantii acestui grup.

 

Publicul de peste Ocean a fost insa interesat de vada povestea urmaririi si uciderii lui bin Laden: Zero Dark Thirty a facut saptamana trecuta incasari de 24 de milioane de dolari in box-officeul nord american.
 

 

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies