marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Echipa filmului „De ce eu?” se pregateste de o seara de gala la Berlin. Care sunt primele reactii in presa internationala

Echipa filmului De ce eu?, in regia lui Tudor Giurgiu, va lua parte miercuri, 11 februarie, de la 19.30 (ora locala), la premiera oficiala a peliculei, la Festivalul de la Berlin. La seara de gala de la Kino International, alaturi de regizor, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache si Alin Florea.

Echipa filmului De ce eu? se pregateste de o seara de gala la Berlin. Care sunt primele reactii in presa internationala

Vor fi prezenti la eveniment si co-scenarista Loredana Novak, producatoarea Oana Giurgiu, producatorul executiv Bogdan Craciun, monteurul Lemhényi Réka, designer-ul de costume Szélyes Andrea, sunetistii Florin Tabacaru si Alexandru Dumitru, asistenta de regie Adriana Itu. Dupa proiectie, echipa va raspunde intrebarilor publicului, intr-o sesiune de Q&A.
 

Premiera oficiala va fi precedata, tot miercuri, de la 11.45, de o conferinta de presa cu jurnalistii acreditati la festival. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este proiectat in sectiunea Panorama Special si a fost deja achizitionat de agentul de vanzari international Heretic Outreach. In cinematografele din Romania va rula incepand din 27 februarie.

 

De ce eu?, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, a atras atentia presei internationale inca de la prima proiectie cu public de la Berlin. „Kafka ajunge in Romania post-comunista”, scrie publicatia americana „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca pe o ampla alegorie a tarii in tranzitie, „atractiva vizual si solid realizata”. „Un thriller politic romanesc rar”, titreaza Cineuropa.org, considerand ca De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor romani si a celor din fostele tari comuniste, afectate de coruptia generalizata, si va contribui la schimbarea directiei in cinematografia romaneasca, care duce lipsa de filme de gen.

 

 

Cotidianul german „Tagesspiegel” scrie ca „filmul capata in cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existential, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede in munca lui, i se dedica total. Unul ca el ar fi, oriunde in lume, printre castigatori. Nu si in Romania”. „Impecabil si atent la fiecare detaliu”, noteaza si renumitul critic rus Alexey Gusev in cronica de pe Séance.ru. „De ce eu? le ofera spectatorilor imaginea sumbra a unei tari corupte, fara sa-si piarda increderea in puterea individului sau in cea a cinema-ului ca entertainment”, noteaza East European Film Bulletin. „Giurgiu demonstreaza inca o data ca este un artist persuasiv, De ce eu? impacand atat cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens) cat si intrebarile profunde legate de coruptia morala, favorizandu-le totusi pe acestea din urma”.
 

Cristian (Emilian Oprea) este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.
 

Protagonist este preluat Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Braila, aflat la debut in rol principal intr-un lungmetraj de cinema. Distributia este completata de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucretia Mandric, Sore Mihalache, Ionut Caras, Virgil Ogasanu. Loredana Novak si Tudor Giurgiu semneaza scenariul filmului. Giurgiu participa pentru a doua oara la Festivalul de la Berlin – in 2006, Legaturi bolnavicioase a fost selectionat in Panorama.

 

In Romania, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, in colaborare cu Transilvania Film si se va lansa in cinematografele din Romania incepand cu 27 februarie.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies