marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Berlin: Nicole Kidman a stralucit la premiera filmului Queen of The Desert. Povestea femeii care a schimbat Orientul Mijlociu si a modelat Iraq-ul modern

Nicole Kidman a stralucit aseara la Berlin, acolo unde a avut premiera mondiala a filmului "Queen of The Desert", al regizorului Werner Herzog.

Festivalul de Film de la Berlin: Nicole Kidman a stralucit la premiera filmului Queen of The Desert. Povestea femeii care a schimbat Orientul Mijlociu si a modelat Iraq-ul modern

"Queen of The Desert" urmareste povestea exploratoarei Gertrude Bell, supranumita versiunea feminina a lui Lawrence al Arabiei. Istoric, scriitoare si membra a Serviciilor Secrete Britanice,  Gertrude Bell a jucat un rol cheie in modelarea viziunilor politice din Orientul Mijlociu, dupa colapsul Imperiului Otoman.

 

"Ea este o femeie complexa, frumoasa, cu o personalitate deosebita si o forta de caracter extraordinara. Dar, in acelasi timp, a fost si protagonista a doua povesti de dragoste tragice. Acest film este si despre solitudine, despre dragoste si tragedie" a spus regizorul Werner Herzog pe covorul rosu de la Berlin, acolo unde a avut premiera mondiala a filmului. 

 

 

Alaturi de regizor au fost si starurile filmului Nicole Kidman, James Franco sau Damien Lewis. Marele absent a fost Robert Pattinson, care in film, il joaca pe tanarul T.E Lawrence, personaj cunoscut din celebrul filmul "Lawrence of Arabia", cu Peter O'Toole.

 

Filmul urmareste povestea lui Bell, din tinerete, cand parintii au esuat in a-i gasi un sot potrivit in Anglia si pana la expeditiile in Orientul Mijlociu, unde a incercat sa gaseasca fericirea. Dupa ce povestea ei de iubire cu diplomatul Cadogan (James Franco) se incheie cu o tragedie, aceasta renunta la o viata personala pentru cea de explorator, porneste in expeditii arheologice si devine, mai tarziu, diplomat.

 

Filmat mai mult in Maroc, pelicula aduce in prim plan si intalnirile ei cu demnitari musulmani si beduini din regiune. Ea a reusit sa le castige increderea acestora si devine un expert. In drumurile ei, ea l-a intalnit si pe tanarul T.E.Lawrence (interpretat de Robert Pattinson), cu care a avut o scurta aventura.

 

 

Bell a contribuit la cladirea a noi granite in regiune, dupa Primul Razboi Mondial. Fara sa isi fi dorit, ea s-a indragostit din nou, de aceasta data de un ofiter britanic (Damien Lewis).

 

 

Primele reactii au fost complemtentare: ziaristii prezenti la vizionare au catalogat filmul drept fermecator, dar fara profunzime, ceea ce i-a dezamagit, tinand cont de asteptarile pe care le aveau de Werner Herzog, un regizor de calbiru care a facut filme ca "The Wrath of God" sau "Fitzcarraldo".

 

"Acesta este primul meu film ce are in centru un personaj feminin. Mereu m-am considerat un cineast potrivit pentru eroi masculini, dar acum imi dau seama ca am gresit si ar fi trebuit sa fac filme centrate pe femei mult mai devreme in cariera. Insa, e bine ca am inceput acum si am de gand sa mai fac" a declarat regizorul.

 

 

 

Gertrude Bell a murit in 1926, in timp ce incerca sa stabilieasca limitele statului modern Iraq in regiune, o zona care astazi, este puternic afectata de violente si razboaie. Ea a fost fascinanta de aceasta parte a lumii dupa o vizita in Ierusalim si si-a dorit sa revina in aceasta zona. 

 

 

"Ea a avut o viata la care eu doar pot visa. Ceea ce a reusit ea este uimitor. A pierdut mult in dragoste, dar asta a ambitionat-o sa devine omul incredibil care intr-un fel, a schimbat o parte a lumii. Desertul a fost salvarea ei" a comentat Nicole Kidman. 


Galerie foto


Modifică setările cookies