marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Excentricitatile unui regizor pentru un film genial: „Cei opt odiosi” sau Tarantino la superlativ

Cel de-al optulea film semnat de Quentin Tarantino, „Cei opt odiosi / The Hateful Eight”, e un western de iarna, in care excentricul regizor pune opt personaje in situatii limita, se joaca cu increderea fiecaruia in ceilalti si isi face de cap cu notiunea de „conditie umana”.
 

Excentricitatile unui regizor pentru un film genial: Cei opt odiosi sau Tarantino la superlativ

Coloana sonora a filmului este produsa de celebrul compozitor Ennio Morricone, care a fost premiat recent la Globurile de Aur 2016, la categoria „Cea mai buna coloana sonora originala de film”. In plus, „Cei opt odiosi” numara 3 nominalizari la premiile Oscar 2016, la categoriile „Cea mai buna actrita in rol secundar” (Jennifer Jason Leigh), „Cea mai buna imagine” (Robert Richardson) si „Cea mai buna coloana sonora originala” (Ennio Morricone).
Filmul „Cei opt odiosi/The Hateful Eight” este distribuit de Forum Film Romania si a avut premiera pe 15 ianuarie 2016.

Glorioasa pelicula de 70 de mm

Quentin Tarantino anunta cu ceva timp inainte sa inceapa filmarile la „Cei opt odiosi” ca productia va fi trasa pe „glorioasa” pelicula de 70 de mm. Insa, odata ce au inceput filmarile, el a mers un pas mai departe, alegand sa filmeze in uimitorul format Ultra Panavision 70, care nu mai fusese folosit de 50 de ani. Ultima pelicula in acest format a fost produsa in 1966, fiind vorba despre filmul „Khartoum”. Ceea ce e cu totul special la acest format cinematografic este ca foloseste lentile anamorfice care creeaza minunata proportie larga de 2.76:1.

„Ca sa surprind cum trebuie peisajul dezolant, zapada, dar si frumusetea de western a locurilor in care am filmat, se impunea sa recurg la pelicula de 70 de mm”, spune Tarantino. Potrivit lui, formatul ales nu face decat sa adauge maretie cadrelor si sa revitalizeze interioarele. „Din punctul meu de vedere, formatele mare ofera mai multa intimitate. Poti sa fii mult mai apropiat de personaje si sa le cunosti in ansamblu”, mai spune Tarantino.

Shannon McIntosh, unul dintre producatorii executivi ai filmului, cu care Tarantino a mai colaborat in trecut, crede ca formatul ales adauga o nota de mister intregului film, potentand tensiunea din interiorul popasului Minnie’s Haberdashery. Aici se intalnesc cei opt odiosi, dintre patru cauta adapost din calea unui aprig viscol: vanatorul de recompense John Ruth (Kurt Russell) si prizoniera sa Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), maiorul Marquis Warren (Samuel L. Jackson) si Chris Mannix (Walton Goggins). Ceilalti patru se ascund in interiorul popasului: Bob (Demian Bichir), care se ocupa de han in lipsa lui Minnie, plecata sa isi viziteze mama, Oswaldo Mobray (Tim Roth), Joe Gage (Michael Madsen) si Sanford Smithers (Bruce Dern).

Directorul de imagine Robert Richardson completeaza ca, tocmai pentru ca sunt opt personaje in film, ecranul este mereu ocupat, iar latimea cadrului aproape ca iti da un sentiment de claustrofobie, mai ales ca poti vedea toti peretii incaperii in care se petrece actiunea. Dar asta nu e cel mai bun lucru cand vine vorba de formatul Ultra Panavision 70. Ceea ce este cu adevarat spectaculos, spune Shannon McIntosh, este ca acest format reda imaginea in nuante de profunzime, culoare si lumina pe care formatul digital nu le poate surprinde.

Actorii, pusi in situatii neasteptate


Tarantino e celebru printre actori pentru ca are obiceiul sa ii scoata din zona de confort in cele mai neasteptate contexte. Asta a facut si la filmarile pentru „Cei opt odiosi”. De exemplu, in timpul productiei, a facut o mica modificare de scenariu fortand-o pe Jennifer Jason Leigh sa invete sa cante la chitara. Actrita, insa, a dovedit o incapatanare pe masura provocarii si a petrecut toate pauzele de filmare invatand sa cante la chitara, cu ajutorul unui profesor.

Printr-o experienta similara a trecut si Demian Bichir, care joaca rolul lui Bob, cel lasat sa se ocupe de han in lipsa lui Minnie. Potrivit scenariului, Bob trebuia sa cante o colinda la pian, dar folosind un singur deget. Ca sa reuseasca asta mai intai a invatat sa cante colinda la pian cu ambele maini si a exersat de nenumarate ori pana cand Tarantino s-a declarat satisfacut.

Filmarile la noua pelicula au avut loc in Telluride, Colorado, iar popasul Minnie’s Haberdashery a fost ridicat pe mosia familiei Schmid. Peisajul era mirific, pustiu, dezolant iarna, numai bun pentru un western, cu plopii desi care aproape ca devin personaj in film. Dupa ce au ales locul, Yohei Taneda (designer de productie), cel care a creat Casa frunzelor albastre in „Kill Bill” s-a pus pe desenat si ridicat popasul lui Minnie. Un fan infocat al genului western, Taneda a creat un han cu multe texturi, pe care actorii l-au indragit pe loc. „Dupa 12 saptamani de filmari, te plimbai prin decor si deodata descopereai un detaliu nou pe rafturi, o sticluta, cartuse sau chiar condimente. Locul era exact cum te asteptai sa fie”, spune Richard N. Gladstein, producatorul filmului.


Ca sa completeze atmosfera „odioasa”, Tarantino a lucrat cu designerul de costume Courtney Hoffman, care a dat viata vestimentatiei fiecarui personaj in parte. Ea a trebuit sa creeze costume iconice si cool, dar care sa fie si autentice si adecvate perioadei istorice si contextului, iar rolul ei a fost cu atat mai dificil cu cat actiunea se petrece intr-o singura zi. „Quentin este indraznet si ia decizii care te baga in sperieti la inceput, dar odata ce le pui in practica, iti dai seama ca sunt cele mai bune decizii”, marturiseste Hoffman, care s-a declarat extrem de incantata de colaborarea cu regizorul care detine doua premii Oscar (Cel mai bun scenariu original pentru „Pulp Fiction” si „Django Unchained”) si nenumarate alte nominalizari.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Tom Hanks spune drama marinarilor capturați de pirații moderni

Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies