marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de la Roma: Scarlett Johansson, premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol in care nu apare deloc pe ecran, ce film romanesc a primit Premiul Juriului

Festivalul de Film de la Roma s-a incheiat cu o gala de exceptie, in care au fost premiati marii castigatori.

Festivalul de la Roma: Scarlett Johansson, premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol in care nu apare deloc pe ecran, ce film romanesc a primit Premiul Juriului

Printre ei s-au aflat si romani, care au primit Marele Premiu al Juriului. Insa, Scarlett Johansson a facut senzatie, dupa ce a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol in care nu apare deloc pe ecran ci doar isi foloseste vocea - in drama Her, a regizorului Spike Jonze.

 

Premiul pentru cel mai bun film - trofelul Golden Marc’Aurelio, decernat pentru filmele din competitia oficiala - a fost acordat peliculei "Tir" de Alberto Fasulo, in timp ce premiul pentru cea mai buna regie a fost primit de Kiyoshi Kurosawa pentru "Sebunsu kodo (Seventh Code)".

Distinctia pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Matthew McConaughey, pentru rolul sau din filmul "Dallas Buyers Club", iar cea mai buna actrita a fost desemnata Scarlett Johansson, pentru prestatia sa din pelicula "Her". Scarlett nu apare deloc in film, ci imprumuta vocea unui program pe calculator, de care se indragosteste eroul filmului, interpretat de Joaquin Pheonix.

 

 

 

 

Premiul a starnit controverse in randul cinefililor intalieni, care au reactionat furios la decizia juriului, tinand cont ca actrita nu apare deloc in film. "Pentru prima data, un festival acorda premiul pentru cea mai buna interpretare unei actrite care nu apare, ci doar isi foloseste vocea in film. "  a scris presa italiana a doua zi.

 

Johansson nu a fost prezenta la gala, dar a trimi un mesaj in care a spus ca se simte flatata si mai presus de orice "le multumesc celor din juriu si urechilor lor", o trimitere directa la faptul ca nu poate fi vazuta in film.


Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film de la Roma s-a desfasura in perioada 8-17 noiembrie. Juriul competitiei a fost format din cineastii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi si Zhang Yuan, fiind prezidat de regizorul american James Gray. Directorul artistic al festivalului este Marco Müller, fostul selectioner de la Venetia.


Pelicula "Quod Erat Demonstrandum", in regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la editia din acest an a Festivalului International de Film de la Roma, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

 

 

 

 


Cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, "Quod Erat Demonstrandum", a avut premiera mondiala la Festivalul de la Roma, fiind distins cu premiul special al juriului, in cadrul galei de premiere, organizata sambata seara la Roma.


"Quod Erat Demonstrandum" (titlul initial "Evadarea"), scris si regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare intr-o revista de specialitate a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului. Personaje-cheie, alaturi de Sorin Leoveanu, interpreteaza si Ofelia Popii - buna prietena si fosta colega de facultate a matematicianului, care asteapta un pasaport ca sa poata pleca la sotul ei fugit in Franta -, si Florin Piersic Jr., un ofiter de Securitate care ii urmareste pe cei doi.

Distributia este intregita de nume ca Virgil Ogasanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguta, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu si Mihai Calin.

"Quod Erat Demonstrandum" marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca de dupa Revolutie: este primul film realizat pe pelicula alb-negru de la "Morometii" (1988) incoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Dragan Vasile.

 

Sursa foto: Getty

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies