Cele mai asteptate filme la Festivalul de la Toronto: 30 de productii cotate cu sanse la Oscar
3016
0
24 iulie 2013 17:57
Intr-una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului pentru cinematografie, in care filmele se intrec la festivalurile din intreaga lume, 2013 deja poate fi considerat unul dintre cei mai buni ani in industrie. Doua dintre cele mai mari festivaluri deja se apropie de final, Venetia si Telluride strangand acum covorul rosu si lasand loc pentru mai neconventionalul Toronto, al carui lineup a fost votat de critici ca cel mai bun de pana acum.
Festivalul de Film de la Toronto, sau TIFF permite accesul publicului general, pentru care biletele se cumpara cu mult timp inainte, iar la care singurul premiu este cel din partea publicului, desi juriul este surprinzator de bun in a observa potentialii invingatori la Oscaruri (Slumdog Millionaire, The King's Speech, urmat de Silver Linings Playbook si Argo - intrat pe locul al doilea la Toronto in 2012). Anul acesta, insa, Toronto trebuie sa se ridice la inaltimea asteptarilor, dat fiind ca Venetia s-a bucurat de multa atentie in urma marilor surprize cinematografice, iar Telluride s-a extins cu o zi. Chiar si asa, se anunta o saptamana plina. Benedict Cumberbatch si cu al sau The Fifth Estate vor deschide festivalul, dupa care actorul va mai avea inca doua premiere - August: Osage County, alaturi de Meryl Streep si Julia Roberts si 12 Years a Slave, impreuna cu Michael Fassbender.
Mai sunt prevazute ultimele filme ale lui James Gandolfini si Cory Monteith, Woody Allen venind cu a sa comedie sexy Fading Gigolo, filme biografice despre Jimi Hendrix si Nelson Mandela si debutul directorial al lui Keanu Reeves, Mike Myers si Jason Bateman. Toronto pregateste lansari in forta, asa ca iata 10 dintre filmele care promit sa uimeasca.
The Fifth Estate
Regie: Bill Condon
Distributie: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl, Carice van Houten
Benedict Cumberbatch il aduce la viata pe Julian Assange in momentul in care acesta se pregatea sa ofere informatii confidentiale presei despre operatiunile armatei americane din Afghanistan si Iraq. Filmul se inspira din cartea Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website a lui Domscheit-Berg si din WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy, cartea jurnalistilor David Leigh si Luke Harding.
The Invisible Woman
Regie: Ralph Fiennes
Distributie: Felicity Jones, Ralph Fiennes, Michelle Fairley
The Invisible Woman este adaptarea biografiei lui Claire Tomalin si urmareste povestea de dragoste secreta dintre Charles Dickens si amanta sa, Nelly Ternan. Aceasta, impreuna cu familia sa, devina pasionata de Dickens dupa ce ia parte la productia unei piese de teatru impreuna cu acesta, dar in scurt timp, Dickens va deveni obsedat de tanara. Desi se iubesc, Nelly va trai o viata dubla, ascunsa si niciodata nu va face publica dragostea pentru Dickens, pentru a nu-i pata reputatia acestuia.
Labor Day
Regie: Jason Reitman
Distributie: Kate Winslet, Josh Brolin, Tobey Maguire
Kate Winslet este Adele, o fosta dansatoare divortata, fragila din punct de vedere emotional si cu inima franta, care il creste singura pe fiul ei Henry in localitatea Holton Mills din New Hampshire si este foarte rar induplecata de baiatul ei in varsta de 13 ani sa iasa din casa. Existenta Adelei se schimba radical atunci cand de baiat se apropie un vagabond ranit. Barbatul care sangereaza are nevoie de ajutor.
The Railway Man
Regie: Jonathan Teplitzky
Distributie: Colin Firth, Nicole Kidman
Filmul "The Railway Man" are la baza cartea omonima a lui Eric Lomax, in care acesta descrie experienta sa de prizonier obligat sa munceasca in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial la calea ferata dintre Thailanda si Burma, dar si felul in care a luat decizia de a porni, dupa zeci de ani, sa ii gaseasca pe cei care i-au fost calai si sa se razbune. Colin Firth este un locotenent scotian care este capturat in Singapore de japonezi si trimis prizonier de razboi in Thailanda unde a suferit torturi ingrozitoare.
12 Years a Slave
Regie: Steve McQueen
Distributie: Michael Fassbender, Brad Pitt, Chiwetel Ejiofor
Filmul este inspirat din fapte reale si din autobiografia lui Solomon Northrup, un new yorkez de culoare, care este rapit in Washington in 1841 si este trimis pe post de sclav pe o plantatie din Louisiana. Acesta este salvat abia 12 ani mai tarziu, in 1853, cand barbatul ajunge la Samuel Bass, un tamplar alb care ii ofera inapoi libertatea. Pelicula aduce in prima plan evenimente din istoria Americii si viata sclavilor din a doua jumatate a secolului XIX.
Horns
Regie: Alexandre Aja
Distributie: Daniel Radcliffe, Juno Temple, James Remar
Protagonistul filmului, Ignatius Martin Perrish, fiul de 26 de ani al unui muzician faimos, are parte de o viata indestulata si plina de privilegii si vrea sa se casatoreasca cu Merrin Williams, iubita lui din copilarie. Merrin este violata si ucisa cu brutalitate, iar Ignatius devine principalul suspect al politistilor insarcinati cu rezolvarea cazului, ceea ce il umple de revolta si furie neputincioasa.
Dallas Buyers Club
Regie: Jean-Marc Vallée
Distributie: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Matthew McConaughey il interpreteaza pe Ron Woodroof, un electrician heterosexual, homofob, din Texas, caruia medicii i-au spus ca mai are sase luni de trait dupa ce a aflat ca are SIDA. Nemultumit de faptul ca nu are acces la medicamente optionale, el a pus la punct o afacere prin care aduce prin contrabanda medicamente pentru SIDA, pe care le ofera altor bolnavi.
Mandela: Long Walk to Freedom
Regie: Justin Chadwick
Distributie: Naomie Harris, Idris Elba, Mark Elderkin
Filmul aduce pe marele ecran evenimentele care au marcat viata liderului sud-african si prezinta copilaria, cariera, activismul, anii de inchisoare si eliberarea sa, urmata de alegerea in functia de presedinte al tarii, Mandela devenind primul presedinte de culoare al Africii de Sud. Idris Elba il va interpreta pe lider, iar Naomie Harris va aparea in rolul lui Winnie.
August: Osage County
Regie: John Wells
Distributie: Meryl Streep, Dermot Mulroney, Julia Roberts
Cu interpretarile lui Meryl Streep si Julia Roberts si produs de George Clooney si Grant Heslov, ambii premiati cu Oscar pentru marele succes din 2012 - Argo, drama August: Osage County se anunta un competitor important in 2014 la Oscaruri. Pelicula este o adaptare a piesei de teatru cu acelati titlu, pentru care scriitoarea Tracy Letts a castigat atat premiul Tony pe Broadway, cat si premiul Pulitzer. Filmul este povestea dulce-amaruie a disfunctionalei familii Weston din Oklahoma, Meryl Streep portretizand-o pe Violet, o mama dependenta de pastile, Julia Roberts e fiica ei cea mare Barbara, o profesoara exagerat de sensibila, al carei sot instrainat a avut o aventura cu o studenta, iar sora ei Karen (Juliette Lewis) este logodita cu un barbat complet lipsit de valoare, dar refuza sa accepte realitatea si se complace intr-o iluzie.
Can a Song Save Your Life?
Regie: John Carney
Distributie: Keira Knightley, Mark Ruffalo
Keira Knightley o interpreteaza pe Gretta, o tanara cantareatea din New York careia tocmai i-a fost franta inima dupa ce iubitul a parasit-o. Insa, viata ei se va schimba dupa ce intalneste un producator care este fascinat de talentul ei si ii ofera noi posibilitati in cariera. Din distributie mai fac parte Mark Ruffalo si Adam Levine, solistul formatiei Maroon 5.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.