marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Festivalul de Film de la Venetia 2013: cele mai frumoase imagini de pe covorul rosu

Cea de-a 70-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia debuteaza miercuri seara, cu un thriller semnat de Alfonso Cuaron, a carui actiune are loc in spatiu si ii are in distributie pe George Clooney si Sandra Bullock.

Festivalul de Film de la Venetia 2013: cele mai frumoase imagini de pe covorul rosu

GALERIE FOTO Cele mai frumoase imagini de la Festivalul de Film de la Venetia

 

Filmul din deschiderea evenimentului, "Gravity", este regizat de mexicanul Alfonso Cuaron. Prezentat in afara competitiei, "Gravity" spune povestea unui astronaut (George Clooney) si a unei experte in inginerie medicala (Sandra Bullock), care raman blocati in spatiu, fara vreo speranta de a fi salvati. In total, 53 de filme vor fi prezentate in cele 10 zile de proiectii de la Lido, dintre care 20 se afla in competitia pentru Leul de Aur, care va fi decernat pe 7 septembrie, la gala de premiere.

 


"Abuzuri sexuale, violente comise asupra femeilor, disolutia legaturilor familiale, crize ale valorilor... Cineastii nu dau semne de optimism", a declarat directorul festivalului, Alberto Barbera, dezvaluind programul festivalului venetian, in iulie, la Roma.

 

 

 

Scarlett Johansson

 

Madalina Ghenea

 

Nicolas Cage


 

Printre concurenti se afla cateva nume mari din circuitul cinematografic mondial, precum regizorii britanici Stephen Frears ("Philomena") si Terry Gilliam ("The Zero Theorem"), israelianul Amos Gitai ("Ana Arabia") si japonezul Hayao Miyazaki ("Kaze Tachinu"), singurul asiatic in competitie alaturi de regizorul din Taipei Tsai Ming-Liang ("Jiaoyou"). Regizorul Philippe Garrel va reprezenta Franta in competitie cu "La jalousie", o poveste despre iubire si cuplu. Patrice Leconte va prezenta, in afara competitiei, "Une promesse", adaptat dupa romanul "Voyage dans le passé" de Stefan Zweig.

 

 

Thierry Ragobert, fost colaborator al oceanologului Jacques Yves Cousteau, va avea onoarea de a inchide festivalul, tot in afara competitiei, cu "Amazonia", o fictiune cu animale turnata in 3D. Regizorul franco-algerian Merzak Allouache va fi in competitia oficiala cu "Les terasses", alaturi de canadianul Xavier Dolan cu "Tom à la ferme".


Printre cineastii asteptati se numara scenaristul american Peter Landesman, care debuteaza ca regizor cu "Parkland", un opus despre asasinarea presedintelui american John Fitzgerald Kennedy, a carui lansare in cinematografe este prevazuta pe 22 noiembrie, pentru a marca implinirea a 50 de ani de la moartea lui JFK.

 

Compatriotul sau David Gordon Green va fi si el in competitie, cu filmul "Joe", povestea unui fost detinut (Nicolas Cage) care incearca sa se reabiliteze in societate. Cineastul Kelly Reichardt va prezenta "Night Moves", un film despre un grup de eco-teroristi.


Fanii lui James Franco vor fi incantati sa il vada pe renumitul actor si regizor concurand cu "Child of God", adaptarea cinematografica a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

 


Paul Schrader isi va face marea revenire (in afara competitiei) cu "The Canyons", un film cu turbulenta Lindsay Lohan, bazat pe un scenariu scris de Bret Easton Ellis, autorul scenariului filmului "American Psycho".

 

Pe langa Stephen Frears, cu al sau "Philomena", un film despre o irlandeza aflata in cautarea copilului sau care i-a fost rapit in adolescenta, cinematografia britanica va fi onorata in acest an la Venetia prin includerea in selectia oficiala a regizorului Terry Gilliam, al carui film este considerat un fel de "Brazil" contemporan, cu Christoph Waltz, Tilda Swinton, Matt Damon si Mélanie Thierry in distributie. Filmarile pentru lungmetrajul "The Zero Theorem" au avut loc in toamna anului 2012 la Studiourile MediaPro si in diferite locuri din Capitala. In timpul filmarilor, regizorul Terry Gilliam a declarat intr-un interviu acordat pentru MEDIAFAX ca s-a indragostit de Bucuresti si ca este impresionat de arhitectura orasului, in special de cladirea Ateneului Roman.

 

 

 

Marea Britanie va mai fi reprezentata de John Curran, cu "Tracks", si "Under the Skin", de Jonathan Glazer, un film in care Scarlett Johansson interpreteaza o extraterestra sexy. In ceea ce priveste cinema-ul italian, Emma Dante isi va prezenta la Venetia primul ei lungmetraj - "Via Castellana Bandiera" -, iar Gianni Amelio (Leul de Aur in 1998 pentru "Cosi ridevano") va prezenta pelicula "L'intrépide".


Pentru prima data, doua documentare vor fi in competitie: "The Unknown Known", de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apararii american Donald Rumsfeld, si "Sacro GRA", de italianul Gianfranco Rosi, turnat pe un bulevard periferic din Roma.


Juriul va fi prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, in varsta de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea si scriitoarea britanica Andrea Arnold, actrita franceza Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elvetian Renato Berta si actrita germana Martina Gedeck.


Pentru aceasta a 70-a editie, 70 de cineasti din lumea intreaga au fost invitati sa filmeze un scurtmetraj care sa ilustreze "ideea lor de a face cinema", au anuntat organizatorii.


Alti "mari" ai cinematografiei mondiale vor fi prezenti la Venetia in afara competitiei: polonezul Andrzej Wajda, cu un film turnat in onoarea celor 30 de ani de "Solidarnosc" (miscarea sindicala "Solidaritatea"), coreeanul Kim Ki-duk cu "Moebus", italianul Ettore Scola, care spune povestea lui Federico Fellini intr-un film intitulat "Che strano chiamarsi Federico".


Un alt veteran, regizorul filmului "Exorcistul", William Friedkin, va primi un Leu de Aur pentru intreaga cariera. Cea de-a 70-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia se desfasoara in perioada 28 august - 7 septembrie.

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies