marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Fetita cu paltonul rosu care a impresionat la lacrimi o planeta intreaga. Copilul simbol din Lista lui Schindler dupa 18 ani

Va mai aduceti aminte de fetita cu paltonul rosu ucisa in ghetourile din Cracovia din filmul Lista lui Schindler?  Imaginea ei a devenit una simbolica, o marturie emotionanta despre ororile razboiului si despre alterarea caracterelor umane in timp de razboi. In aceasta toamna s-au implinit 18 ani de la lansarea unuia dintre cele mai bune filme regizate de Steven Spielberg iar site-ul de film polonez www.filmweb.pl ne-o arata la maturitate pe actrita care i-a dat viata fetitei in haina rosie.

Fetita cu paltonul rosu care a impresionat la lacrimi o planeta intreaga. Copilul simbol din Lista lui Schindler dupa 18 ani

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO!


Cine salveaza o viata salveaza omenirea intreaga, spune inspirational tagline-ul filmului. Lista lui Schindler a scris istorie in 1994 cand lua 7 Oscaruri ( inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor) aducand pe marele ecran povestea adevarata si cutremuratoare a lui Oscar Schindler, un industrias german, care a ales sa-si "investeasca" averea stransa in timpul razboiului in salvarea catorva sute de evrei.

Filmul cu Liam Neeson, Ben Kingsley si Ralph Fiennes este turnat in alb negru exceptand doua secvente in care apare o fetita imbracata in rosu care a devenit un adevarat simbol.


Scene greu de uitat: cele mai emotionante 35 de momente din istoria filmelor. Tu la care ai plans?

In prima secventa se ascunde atunci cand nazistii vin sa lichideze ghetourile din Cravovia in 1939,  fara a vedea daca scapa sau nu de soldati iar in a doua secventa Schindler o vede pe fetita moarta pe o movila de cadavre dezgropate carate pentru a fi incinerate.  Oliwia Dabrowska, actrita care a portretizat-o pe copila in rosu avea 4 ani, este nascuta in Cracovia in mai 1989 si a mai jucat intr-un singur film de atunci tot ca figurant.  Desi apare in cateva secunde in film istoria ei i-a impresionat teribil pe fanii peliculei lui Spielberg.


Neintentionat se pare, personajul jucat de Oliwia Dabrowska este asemanator cu un caz real. Tanara poloneza Roma Ligocka era cunoscuta in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial in ghetourile din Cracovia pentru paltonul ei rosu.


Oliwia Dabrowska la maturitate

Spre deosebire insa de film, Ligocka a supravietuit Holocaustului si dupa lansarea peliculei a publicat o carte de memorii numita, The Girl in the Red Coat: A Memoir (2002) in care povesteste ororile prin care a trecut in timpul razboiului. Ideea fetitei in rosu i-a fost data lui Spielberg de povestirile unui supravietuitor al Ghetoul evreiesc din Cracovia - Zelig Burkhut - care a ramas tulburat de uciderea sub ochii sai a unei fetite de cel mult 4 ani intr-un palton roz.
 

Lista lui Schindler ramane pana in prezent unul dintre cele mai scumpe filme alb negru facute vreodata.  "America, Rusia si Anglia stiau despre Holocaust atunci cand acesta avea loc si nu au facut nimic.  A fost o varsare de sange impresionanta iar rosu era culoarea pe care toata lumea o vedea atunci. Asa ca de asta am vrut sa aduc culoarea rosie in film" a povestit Steven Spielberg.


Pelicula este clasata de Institutul American de Film pe locul 3 in topul celor mai inspirationale 100 de filme create vreodata iar scena cu fetita in rosu a fost plasata de foarte multe reviste de specialitate pe primul loc in topul celor mai cutremuratoare momente din cinematografie. 


Steven Spielberg a refuzat sa fie platit pentru acest film considerand ca ar accepta bani patati de sange. Atmosfera din timpul filmarilor a fost atat de deprimanta pentru regizor incat acesta l-a rugat pe Robin Williams sa filmeze cateva scenete de comedie. Regizorul a asteptat aproape 10 ani sa faca acest film deoarece in 1983 cand a fost abordat pentru poveste considera ca este prea tanar pentru un subiect atat de urias. Filmul are la baza cartea Schindler's Ark  scrisa de australianul Thomas Keneally.


 

Embed:

După ce aţi efectuat selectarea, copiaţi şi inseraţi codul de încorporat aflat mai sus. Codul se modifică în funcţie de selectarea dvs.




Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies