marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul argentinian Incendiul / El incendio a castigat Trofeul Transilvania. Actorii Nastassja Kinksi si Marin Moraru, premii speciale la gala TIFF

A fost seara premiantilor la Festivalului International de Film Transilvania. Indragitul actor Marin Moraru a primit premiul de excelenta, iar actritei de origine germana Nastassja Kinski i-a fost acordata distinctia speciala pentru contributia adusa cinematografiei mondiale.

Filmul argentinian Incendiul / El incendio a castigat Trofeul Transilvania. Actorii Nastassja Kinksi si Marin Moraru, premii speciale la gala TIFF

Aproape 1000 de persoane au participat la gala organizata la Teatrul National din Cluj, care a marcat finalul celei de-a 14-a editii a festivalului.

 

Nastassja Kinski: "Va multumesc pentru ca m-ati invitat si pentru acest moment in aceasta tara care este a minunatei Nadia Comaneci, pe care o iubesc foarte mult."

 

Actrita a venit la Cluj special pentru gala Festivalului International de Film Transilvania: "A fost foarte emotionant si frumos. Am insistat sa mai stau doua zile."

 

 

La randul ei, artista a inmanat premiul cel mare, Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro: "Trofeul Transilvania merge la filmul "Incendiul", in regia lui Juan Schnitman din Argentina."

 

Indragitul actor Marin Moraru a primit premiul de excelenta.

 

Andreea Esca: "Am mai fost la TIFF, insa acum am emotii mari pentru ca o sa acord premiul de excelenta, imi place mult Marin Moraru."

 

 

Reporter: "Cum va simtiti?"
Marin Moraru: "Onorat, mandru si infatuat. Am fost uimit de multitudinea evenimentelor si disparate in tot orasul de nu stii unde sa te duci."

 

Tudor Giurgiu, managerul TIFF: "Daca ne uitam la cifre cred ca fost cel mai bun festival din toata istoria infiintarii TIFF, deja sunt peste 65.000 de spectatori."

 

Tot sambata seara, organizatorii au oferit si un premiu post mortem pentru intreaga cariera, actorului Richard Johnson. Johnson a interpretat in 1968 rolul comandantului roman Tiberius in filmul Columna, de Mircea Dragan, si a putut fi vazut anul acesta in competitia TIFF, in filmul Radiator, de Tom Browne, care a ridicat premiul la gala. Actorul a incetat din viata in noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai putin de 24 de ore inainte de decernarea premiilor.

 

Richard Johnson s-a nascut in 1927, in Londra. A avut peste 130 de aparitii pe marele si micul ecran. Debutul sau in lungmetraj a avut loc in 1959, cand a primit un rol important in productia MGM Never So Few, alaturi de Frank Sinatra si Gina Lollobrigida. A mai jucat in The Haunting (1963, r. Robert Wise), Julius Caesar, alaturi de Charlton Heston (1970), Zombie (1979, r. Lucio Fulci), Lady Jane (1986), Scoop (2006, r. Woody Allen), The Boy in the Striped Pyjamas (2008).

 

Filmul "Incendiul" a castigat Trofeul Transilvania 2015

 

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, in regia lui Juan Schnitman, a castigat Trofeul Transilvania, sambata seara, la Teatrul National Cluj, la gala de inchidere a celei de-a 14-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).  Regizorul, care a fost prezent la Cluj la inceputul saptamanii, a transmis un mesaj video. Juriul a premiat drama cuplului aflat intr-un moment de criza „pentru vitalitate, ambitie si pentru constientizarea riscurilor unui subiect complex”.

 

Alaturi de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selectioner, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actrita) si Juliette Lepoutre (producator), a decis si Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5000 de euro. Juliette Lepoutre, alaturi de Alteta Sa Regala, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva si Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lectia / The Lesson / Urok. Acelasi film i-a adus actritei Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Pe scena, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus ca „regizorii celor 12 filme din competitie sunt, in opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondiala. Eu le ofer tuturor cate un Trofeu Transilvania simbolic”. Chirilov le-a multumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o ampla retrospectiva anul acesta, si Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite in festival.

 

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1500 de euro, a mers catre Despre oameni si oi / Rams / Hrútar, in regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social si personal, reflexiv si extrem de cursiv”, conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Acelasi film a fost si favoritul spectatorilor de la TIFF, castigand Premiul Publicului pentru un film din competitie, oferit de MasterCard. Cel mai popular film din intreaga selectie a fost Operatiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui titlu din sectiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei rusesti Test / Ispytanie, regizata de Aleksandr Kott.

 

Pentru al doilea an la rand, Corneliu Porumboiu si-a adjudecat, cu filmul Comoara, Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 6.000 de euro, constand in servicii de post-productie oferite de Cinelabs Romania. Anul trecut, a fost distins cu acelasi premiu pentru Al doilea joc. Nicolae Constantin Tanase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, pentru Lumea e a mea. Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Scurtmetraj le-a fost acordat ex aequo filmelor Ramona, de Andrei Cretulescu, si Black Friday, de Roxana Stroe. O Mentiune Speciala in aceeasi categorie i-a revenit lui Pavel, in regia lui Alexandru Ranta. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a mers catre El bosque negro, de Michael Spiccia.

 

 

PREMIILE CELEI DE-A 14-A EDITII TIFF

 

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro – Incendiul / El incendio / The Fire, regia Juan Schnitman (Argentina)

Premiul pentru Cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro – Lectia / The Lesson / Urok, r. Kristina Grozeva si Petar Valchanov (Bulgaria-Grecia)

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro  – Despre oameni si oi / Rams / Hrútar, regia Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca)

Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro  – Margita Gosheva, Lectia / The Lesson / Urok

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui film din sectiunea Cuvintele sunt de prisos – Test / Ispytanie, regia Aleksandr Kott (Rusia)

Premiul Publicului – Despre oameni si oi / Rams / Hrútar, regia Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca)

Premiul de Excelenta, oferit actorului Marin Moraru

Premiul pentru intreaga cariera (post-mortem), actorului Richard Johnson

Premiul Special pentru Contributia adusa Cinematografiei Mondiale, actritei Nastassja Kinski

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 6.000 de euro (servicii de post-productie) – Comoara, regia Corneliu Porumboiu

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro – Lumea e a mea, regia Nicolae Constantin Tanase

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurtmetraj, in valoare de 1.500 de euro – ex aequo Ramona (regia Andrei Cretulescu) si Black Friday (regia Roxana Stroe)

Mentiune Speciala in Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurtmetraj – Pavel, regia Alexandru Ranta

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 de euro – Padurea neagra / El bosque negro, regia Paul Urhose

 

Premii in cadrul programelor TIFF

 

Transilvania Pitch Stop Development Award, in valoare de 2000 euro (numerar), oferit de TIFF si Diferit – Soldat‎ii / The Soldiers, regia Ivana Mladenovic

Transilvania Pitch Stop CoCo Award – 1985, regia Bogdan Muresanu
 

Premiul Competitiei Locale, in valoare de 1.500 de euro – Ridica-te si umbla! / Kelj fel, és jársz!, regia Bán József
 

Mentiune Speciala in cadrul Competitiei Locale, in valoare de 300 de euro – Sorin, regia Sofia Iulia Nelega

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti – Papusa de carpa, realizat de Georgiana Barcan, Delia Tarcaoanu, Luca Nicolaescu

 

Alte premii:

 

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI Romania si Institutul Francez – Viata salbatica / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franta)


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies