Blue is The Warmest Colour sau La vie d'Adele asa cum este titlul in original, a atins inimile tuturor la Cannes cu o povese de iubire dura, dar pura. Criticul de film Peter Bradshaw a publicat un material pentru The Guardian in care explica motivul pentru care acesta este castigatorul Palme d'Or in acest an: Blue is The Warmest Colour iti face inima sa tresara.
Anul acesta, competitia oficiala la Cannes a fost extrem de grea, cu filme foarte bune, insa cel care s-a detasat complet si le-a facut pe celelalte sa para banale este Blue is The warmest Colour/La vie d'Adele. De la primele recenzii si reactii, La vie d'Adele a devenit favoritul tuturor pentru trofeul Palme d'Or.
"La vie d'Adele este un film devastator din punct de vedere emotional, despre o aventura intre doua femei, cu momente de neuitat de senzualitate si tristete. Premiul oferit reprezinta si o dimensiune politica, indiferent daca a fost sau nu asta intentia. Casatoria intre persoane de acelasi sex abia a fost legalizata in Franta, pe 18 mai, in timpul festivalului. Acest premiu a coincis cu marsul de proteste impotriva casatoriilor gay care a avut loc in Paris" a scris Peter Bradshaw in articolul sau pentru The Guardian.
Criticul, care i-a oferit filmului 4 stele din 5, regreta ca nu i-a dat mai multe si spunea ca ceea ce i-a captivat pe membrii juriului la acest film este "pasiunea pentru cinema. Filmele din acest an au oferit diferite stiluri cinematografice. Insa Kechiche a oferit pasiune. Nu s-a ferit sa isi prezinte povestea intima, iar interpretarile extroardinare ale celor doua actrite, Adèle Exarchopoulos si Léa Seydoux au construit un univers intim si plin de caldura. Increderea pe care celor doua au avut-o in regizor s-a vazut in scenele intime, absolut integre si artistice. Uitandu-ma in urma la Cannes, singurul meu regret este ca nu i-am oferit filmului 5 stele sau 6, daca s-ar fi putut. Emotia coplesitoare pe care o transmite inca ma bantuie".
Pelicula contine cea mai lunga, intima si explicita scena de lesbianism din istoria cinematografica moderna, scrie The Guardian. Laudat pentru blandete si intensitate, filmul este considerat la momentul actual ca punctul de reper al filmelor care descriu sexualitatea feminina si relatia de iubire dintre doua femei.
Filmul este o adaptare dupa benzile desenate “Le bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh. Povestea se roteste in jurul lui Adèle, o adolescenta de 15 ani care stie sigur doua lucruri: ca e fata, iar fetele ies cu baietii. Viata ei e pe cale sa se schimbe in momentul in care o intalneste pe Emma, asta in ciuda opozitiei parintilor si a lumii din jur. Iar de aici incepe o poveste de iubire nebuna si intensa, intinsa pe 6 ani.
Pana acum, nici o adaptare cinematografica dupa o serie de benzi desenate n-a castigat trofeul Palme d'Or. In 2007, Persepolis, al lui Marjane Satrapi a primi Premiul Juriului, dar nici un alt film inspirat de combic book-uri nu a castigat marele trofeu. Julie Maroh, cea care a conceput benzile desenate, a postat imediat pe site-ul ei un mesaj in care isi exprima bucuria si sustine ca a vazut filmul deja de doua ori.
"Cuvintele nu pot exprima ceea ce traiesc de cateva ore. Sunt foarte bucuroasa. Faceti benzi desenate. E cool" a fost mesajul ei. Filmul va ajunge si in Frante, in cinematografe, incepand cu 9 octombrie si a fost ales de reprezentantii Sundance pentru a fi distribuit si in SUA.
Membrii juriului si-au exprimat si ei parearea despre film. Presedintele juriului, Steven Spielberg a declarat ca a fost complet vrajit de film. "Nu stiu daca va putea fi proiectat in toate statele din SUA, din cauza anumitor scene explicite. Dar Kechiche ne-a spus o poveste de dragoste care ne-a facut pe toti sa ne simtim privilegiati, ne-am simtit mici in fata acestei povesti de dragoste cutremuratoare. Regizorul nu si-a pus nici o bariera. A lasat scenele sa curga ca si cum ar fi realitate. Iar noi am fost complet fermecati".
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.