marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Filmul lui Mihaileanu in cursa pentru Palme d'Or! Vezi toate filmele care vor concura la Cannes in acest an!

 "La source des femmes" al lui Radu Mihaileanu va fi prezentat in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes (11 - 22 mai) iar "Loverboy" al lui Catalin Mitulescu va concura la categoria Un certain regard!

Filmul lui Mihaileanu in cursa pentru Palme d Or! Vezi toate filmele care vor concura la Cannes in acest an!

Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihaileanu, "La Source des Femmes", are un buget de 8,8 milioane de dolari si este coprodus de EuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films si de regizorul roman, potrivit Variety.

De asemenea, la productie au fost cooptati Panache Prods., din Belgia, si Indigo, din Italia. EuropaCorp se va ocupa de vanzarile internationale ale peliculei. Canal Plus si France Televisions au precumparat drepturile asupra peliculei. Pierre-Ange Le Pogam este producatorul din partea EuropaCorp.

Scenariul peliculei este scris de Radu Mihaileanu, impreuna cu Alain-Michel Blanc, alaturi de care regizorul roman a lucrat la filmul "Concertul".

Actiunea filmului "La Source de Femmes" se desfasoara intr-un sat izolat, unde femeile isi ameninta barbatii ca nu vor mai face sex cu ei daca nu le aduc apa de la singura fantana din zona, situata pe un deal indepartat.

Nascut pe 23 aprilie 1958, la Bucuresti, Radu Mihaileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, dupa ce a evadat din lagarul de concentrare unde fusese deportat de nazisti, si-a schimbat identitatea. Sub noul nume, de Ion Mihaileanu, el va scrie scenariul primului film al lui Lucian Pintilie, "Duminica la ora sase", din 1965.

Radu Mihaileanu a parasit Romania in 1980, indreptandu-se catre Israel, pentru ca ulterior sa se instaleze in Franta. Educat la Institutul de inalte studii cinematografice (IDHEC), el lucreaza, in anii '80, ca monteur, apoi ca asistent de regie, mai ales alaturi de Marco Ferreri ("I love you", 1985, si "Y'a bon les blancs", 1987), timp in care semneaza si cateva filme de scurtmetraj.

In 1993, Radu Mihaileanu filmeaza primul sau lungmetraj, "Trahir", care retraseaza conflictele unui poet roman disident din regimul stalinist. Insa cineastul dobandeste recunoasterea internationala cu cel de-al doilea film, "Trenul vietii/ Train de vie", realizat cu finantare franceza, belgiana, olandeza si romaneasca si premiat la Venetia si Sundance: aceasta fabula impregnata cu umor evreiesc abordeaza Holocaustul (Shoah) dintr-un unghi original - organizarea, de catre sateni, a unui tren cu deportati deghizati in nazisti, in speranta de a scapa in acest fel de lagarele mortii. La acest al doilea film, asistent de regie a fost Cristian Mungiu, regizorul filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, in 2007.

Temele cel mai des abordate de cineast - exilul si identitatea - sunt in centrul celui de-al treilea film al sau, "Traieste!/ Va, vis et deviens", foarte apreciat la Festivalul de la Berlin - Premiul publicului - si la César 2005, unde a primit un premiu pentru cel mai bun scenariu original. In acest film, regizorul se inspira din istoria evreilor din Etiopia, repatriati in Israel la mijlocul anilor '80.


Cel de-al patrulea film al sau, "Concertul", filmat in proportie de aproximativ 60 la suta in Romania, lansat in 2009, a primit doua premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai buna coloana sonora. In plus, filmul a primit patru trofee Gopo, pentru cel mai bun montaj, cea mai buna muzica originala, cea mai buna scenografie si cel mai bun machiaj si coafura.

Filmele in cursa pentru  Palme d'Or
:

"The Tree of Life" (Terrence Malick)
"Drive" (Nicolas Winding Refn)
"Melancholia" (Lars von Trier)
"Polisse" (Maïwenn)
"The Skin I Live In " (Pedro Almodovar)
"Footnote" (Joseph Cedar)
"Parter" (Alain Cavalier)
"Once Upon A Time in Anatolia" (Nuri Bilge Ceylan)
"Le Havre" (Aki Kaurismaki)
"We Have A Pope" (Nanni Moretti)
“Footnote,” directed by Joseph Cedar
“Harakiri" (Takashi Miike)
“The Kid With The Bike" (Dardenne Brothers)
“Sleeping Beauty" (Julia Leigh)
"We Need To Talk About Kevin" (Lynn Ramsey)
"La source des femmes" (Radu Mihaileanu)
"Ishimei" (Takashi Miike)
"Habemus Papam" (Nanni Moretti)
"This must be the place" (Paolo Sorrentino)

In afara competitiei:

«Midnight in Paris»  Woody Allen, (in deschidere)
«Le Complexe du castor»  Jodie Foster
«La Conquête»  Xavier Durringer.
«The Artist»  Michel Hazanavicius
«Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides»  Rob Marshall


Categoria: Un Certain Regard


"Oslo, 31. August" (Joachim Trier)
"Martha Marcy May Marlene" (Sean Durkin)
"Hors Satan" (Bruno Dumont)
"Restless" (Gus Van Sant)
"Bonsaï" (Christian Jimenez)
"The Day He Arrives" (Hong Sang-Soo)
"Et maintenant, on va où ?," (Nadine Labaki)
"Halt auf freier Strecke" (Andreas Dresen)
"The Hunter" (Bakur Bakuradze)
"Les neiges du Kilimandjaro" (Robert Guédiguian)
"Skoonheid" (Oliver Hermanus)
"Tatsumi" (Eric Khoo)
"Ariang" (Kim Ki-Duk)
"Toomelah" (Ivan Sen)
"L’exercice de l’Etat" (Pierre Schoeller)
"Travailler fatigue" (Juliana Rojas, Marco Dutra)
"Miss Bala" (Gerardo Naranjo)
"Loverboy" (Catalin Mitulescu)
"Yellow Sea" (Na Hong-jin)


Sursa: Mediafax
 


Galerie foto


Modifică setările cookies