marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Foxcatcher, primit cu aplauze la Toronto: povestea zguduitoare din spatele filmului care a durat 7 ani pentru a fi realizat

In 2007, regizorul Bennett Miller pleca intr-o calatorie la ferma Foxcacther din Philadelphia, o proprietate uriasa ce a apartinut mai bine de 100 de ani familiei du Pont. Alaturi de scenaristul si producatorul sau, Bennett Miller incerca sa afle povestea tragica si zguduitoare care a adus ghinionul asupra unei familii prospere, ce a facut o avere din afacerile cu praf de pusca inca din 1800, dar a cazut in dizgratie in 1996. Acum, 7 ani mai tarziu, regizorul american a reusit sa traspuna pe marile ecrane povestea impresionanta in Foxcatcher, un film primit cu aplauze la Toronto si considerat favorit la Oscar in 2015, la mai multe categorii.

Foxcatcher, primit cu aplauze la Toronto: povestea zguduitoare din spatele filmului care a durat 7 ani pentru a fi realizat

 

Inca de la premiera trailerului, presa de specialitate a fost impresionanta de potentialul dramatic al filmului Foxcatcher, dar si de interpretarile si transformarile celor doua staruri, Steve Carell si Channing Tatum, despre care spun ca au toate sansele sa primeasca o nominalizare la Oscar.
 

Scris de Max Frye si Dan Futterman (Capote), scenariul prezinta viata lui John du Pont (Steve Carell), un milionar pasionat de timbre si pasari, si, totodata, un schizofrenic paranoic, care construieste centrul de wrestling Team Foxcatcher pe proprietatea lui din Pennsylvania. Acesta reuseste sa il convinga pe Mark (Channing Tatum), un tanar luptator, sa se pregateasca alaturi de el pentru Olimpiada de la Seul. Dornic de afirmare si constant in umbra fratelui sau mai mare, David (Mark Ruffalo), tanarul se muta acasa la John Du Pont, moment care il va aduce pe marginea prapastiei. In 1996, John Du Pont l-a asasinat pe castigatorul medaliei de aur la wrestling, David Schultz (Mark Ruffalo), fratele lui Mark,  despre care du Pont credea ca (asa cum s-a dovedit pe parcursul procesului) s-a implicat intr-o conspiratie internationala pentru a-l ucide.


 

 

Foxacatcher exploreaza doua lumi: bogatia extrema si lumea wrestlingului olimpic. Filmul nu a trecut neobservat si a fost aplaudat minute in sir atat la Cannes, acolo unde a avut debutul mondial, cat si la Toronto. Insa, filmul a fost riscant si greu de realizat. Regizorul a fost pe urmele lui du Pont, s-a dus la ferma familiei, acolo unde du Pont a impuscat un om chiar in sufragerie. Locul pare bantuit si e atmosfera apasatoare. du Pont este in inchisoare, dar chiar si asa, a dat ordine ca pana si geamurile sa fie acoperite si vopsite in negru, incat nimeni sa nu poata vedea sau intra in casa.

 

Miller a castigat premiul pentru cel mai bun regizor, la Cannes, in acest an, pentru Foxcatcher. "Este meritul lui pe deplin. A fost centrul vietii lui pentru ani la rand si imi aduc aminte cum discutam in cel mai mic detaliu cateva scene, avea o imagine completa inainte sa ne apucam de filmari, cu ani in urma. Apoi, dupa ce am vazut filmul, mi-am adus aminte de acele discutii si scenele aratau exact asa cum le discutasem" a spus Steve Carell pentru Vulture.

 

 

Insa, Bennett Miller a incercat sa aduca in discutie in filmul sau si problemele din lumea sportiva a wrestling-ului. "Abuzul, dopajul sunt factori comuni in aceasta lume. Multi nu se simt onorati si respectati. Aici intervine personajul nostru, un lider din umbra, care a profitat de vulnerabilitatile lui Mark, personajul jucat de Channing Tatum."  Regizorul l-a ales pe Tatum pentru filmul sau dupa ce a vazut unul dintre filmele sale de inceput, "A Guide to Recognizing Your Saints", din 2006. I-a placut naturaletea lui, chiar daca la momentul respectiv Tatum era un nescunoscut. La randul lui, Channing Tatum s-a declarat surprins de film si de rol. "La inceput, nu am stiut ce sa cred. Discutiile au fost cu multi ani in urma, atunci nici nu stiam cum sa citesc scenariile, nu stiam mare lucru despre actorie. Eram speriat si intr-un fel, ii multumesc lui Dumnezeu ca proiectul nu s-a fructificat atunci, pentru ca nu stiu cum ar fi iesit" a spus starul pentru Vulture.

 

Productia a intampinat mai multe probleme, tocmai pentru ca la momentul respectiv, nici unul dintre nume nu era un adevarat star, asa ca Miller a fost nevoit sa schimbe studioul, avocatii si agentii. Ca o ironie a sortii, intre timp, Tatum a devenit unul dintre cele mai populare staruri de box-office, filmele sale fiind foarte bine primite in box-office-ul mondial. Pana la urma, filmul a intrat in pre-productie in 2012, iar cea care a salvat proiectul a fost Megan Ellison, detinatoarea Annapurna Pictures si fiica CEO-ului Oracle. Tot ea a adus filme aclamate ca Zero Dark Thirty, Her, American Hustle sau Killing Them Softly.

 

 

 

Atat Steve Carell cat si Channing Tatum au trecut prin transformari dure fizice, insa nu s-au oprit aici. "Nu stiu daca mai vreau sa joc vreodata un rol care implica atata durere, frica si furie. Nu e un rol usor si nici nu te poti duce acasa normal la finalul zilei. Mereu ma intrebam daca am facut suficient, daca puteam oferi mai mult? Oare ma voi ridica la inaltimea acestor actori mari? Filmarile au fost ca un adevarat meci de wrestling, obositoare si extenuante, in special emotional". Insa, au meritat sacrificile, pentru ca interpretarea lui Tatum i-a cucerit pe critici, care au descoperit un talent in el si despre care spun ca are mari sanse sa primeasca nominalizare la Oscar. Chiar daca nu se va intampla asta, Foxcatcher ii va deschide cu siguranta drumul catre alte roluri complexe si interesante.

 

Foxcatcher se lanseaza in SUA pe 14 noiembrie 2014.

 

 

 

 

 

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies