marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Gilles Jacob se va retrage din functia de presedinte al Festivalului de Film de la Cannes in 2015

Gilles Jacob, presedintele Festivalului de Film de la Cannes, in varsta de 83 de ani, a anuntat miercuri, cu doar cateva zile inainte de debutul celei de-a 66-a editii a evenimentului, ca se va retrage din aceasta functie in anul 2015, dupa un ultim mandat care a fost reinnoit in 2011.

Gilles Jacob se va retrage din functia de presedinte al Festivalului de Film de la Cannes in 2015

Gilles Jacob, presedinte al Festivalului de Film de la Cannes inca din 2001, a anuntat intr-un interviu acordat publicatiei Nice Matin, care va aparea in numarul de sambata, ca va renunta la aceasta functie in 2015, la sfarsitul mandatului sau actual, informeaza lefigaro.fr.


 Presedintia sa trebuia sa se incheie initial in vara anului 2012, insa mandatul sau a fost reinnoit pentru inca trei ani, in 2011.


Critic literar, eseist si regizor de film, Gilles Jacob reprezinta un veritabil simbol al festivalului de pe Croazeta. Inainte de a ocupa functia de presedinte, Gilles Jacob a ocupat postul de delegat general al festivalului incepand din 1977. "I-am promis de mai multe ori sotiei mele ca ma voi pensiona. De aceasta data, chiar o voi face", a declarat Jacob.


Gilles Jacob a militat pentru o mai mare vizibilitate a festivalului de pe Croazeta. El a starnit polemici construind un nou Palat al Festivalului - denumit, ironic, "buncarul" -, a intarit prezenta mass-media la Cannes si a negociat difuzarea ceremoniilor oficiale pe postul de televiziune Canal +, in 1986. A luptat totodata pentru promovarea tinerei generatii de cineasti: a infiintat premiul Caméra d'Or in 1978 - care recompenseaza un film de debut - si sectiunea Cinéfondation, care promoveaza filmele studentesti. Tot lui i se datoreaza infiintarea atelierului Leçons de Cinéma in 1991 si mai ales aparitia sectiunii Un Certain Regard, care prezinta filme regizate de cineasti independenti, devenite o prezenta marcanta la Cannes.


Toate aceste schimbari au fost implementate atunci cand Gilles Jacob ocupa functia de delegat general al festivalului. Functia de presedinte al festivalului a devenit mai mult onorifica decat executiva. Numeroasele prerogative ale sale au fost transferate treptat lui Thierry Frémaux, actualul delegat general de la Cannes, iar acestea sunt foarte importante: selectia filmelor, intocmirea bugetului, selectarea resurselor umane, strategia de dezvoltare a festivalului.


Consiliul de administratie al Festivalului de la Cannes l-a reales pe Gilles Jacob in functia de presedinte in2011. Intrucat mandatul sau actual a inceput in 2012 si va dura pana in 2014, Gilles Jacob a castigat astfel un an suplimentar in fruntea evenimentului de pe Croazeta. In varsta de 83 de ani, Gilles Jacob a dedicat Festivalului de la Cannes peste 40 de ani din viata sa.


Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes are loc in perioada 15-26 mai.

 

Sursa: Mediafax.ro

 



Modifică setările cookies