Prestigiosul festival de film de la Cannes, ajuns la cea de-a 66-a editie, isi deschide portile pe 15 mai si se lauda cu filme si un juriu al competitiei oficiale pline de staruri internationale. Poate mai mult ca niciodata un numar impresionant de filme mult asteptate vor avea premiera in cadrul competitiilor oficiale, dar si in afara lor.
1. Jeune et Jolie (in competitia oficiala)
Regizor: François Ozon
Scenariu: François Ozon
Distributie: Marine Vacth, Charlotte Rampling, Frédéric Pierrot
Noul film al lui François Ozon, care se intoarce dupa 10 ani la Festivalul de la Cannes dupa ce in 2003 concura pentru Palme d'Or cu pelicula "Swimming Pool", este portretul unei tinere de 17 ani. Marine Vacth interpreteaza o tanara prostituata care se ocupa cu asta nu pentru bani, ci din placere, o poveste "spusa in patru anotimpuri si patru cantece", potrivit sinopsisului oficial.
2.Behind the Candelabra (in competitia oficiala)
Regizor: Steven Soderbergh
Scenariu: Richard LaGravenese
Distributie: Matt Damon, Rob Lowe, Michael Douglas
Cel mai recent film al lui Steven Soderbergh e bazat pe romanul autobiografic cu acelasi titlu: "Behind the Candelabra" exploreaza fata nevazuta a pianistului si entertainer-ului american Liberace, prin prisma relatiei acestuia cu soferul sau, Scott Thorson, cu patruzeci de ani mai tanar.
3.Only God Forgives (in competitia oficiala)
Regizor: Nicolas Winding Refn
Scenariu: Nicolas Winding Refn
Distributie: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Yayaying
Only God Forgives este a doua colaborare a lui Ryan Gosling cu regizorul Nicholas Winding Refn dupa filmul "Drive". Filmul aduce povestea lui Julian (Ryan Gosling), un englez care traieste in Bangkok, unde este o figura respectata in cadrul lumii criminale din oras. Impreuna cu fratele sau, Billy (Tom Burke), acesta conduce un club de box thailandez, care nu este altceva decat un paravan pentru contrabanda de droguri. Cand Billy este ucis, mama celor doi frati, Jenna (Kristin Scott Thomas), soseste din Londra pentru a aduce acasa trupul fiului sau. Jenna insasi este in fruntea unei puternice organizatii criminale si este obisnuita sa obtina de fiecare data ce-si doreste. Prin urmare, decide sa razbune moartea lui Billy, declansand astfel un razboi sangeros.
4. Le Passé (in competitia oficiala)
Regizor: Asghar Farhadi
Scenariu: Asghar Farhadi
Distributie: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa
Nominalizat la Oscar in 2012 pentru scenariul filmului "A Separation" regizorul iranian Asghar Farhadi debuteaza la Cannes in acest an cu o drama in care ne reintalnim cu actrita Bérénice Bejo, cunocuta pentru rolul din multi-premiatul film "The Artist". Drama "Le Passé" se invarte in jurul unui barbat de origine iraniana (Ali Mossafa), care isi paraseste sotia frantuzoaica (Bérénice Bejo), si pe cei doi copii si se intoarce in tara de bastina. Intre timp, sotia sa incepe o relatie cu un francez (Tahar Rahim), cerandu-i divortul fostului sot.
5. The Great Gatsby (in deschiderea Festivalului)
Regie: Baz Luhrmann
Scenariu: Baz Luhrmann
Distributie: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton
Filmul care deschide in acest an Festivalul de Film de la Cannes are toate ingredientele unei pelicule cu sanse la Oscar. Ecranizare dupa una dintre cele mai mari carti din literatura americana, The Great Gatsby este o drama despre visul american, care ne prezinta totodata iubiri imposibile, tradari si tragedii. Filmul a atras atentia nu doar prin distributia cu nume mari, ci si datorita viziunii regizorului Baz Luhrmann care a creat un univers extrem de stilizat pentru ecranizarea romanului lui F. Scott Fitzgerald.
6. Inside Llewyn Davis (in competitia oficiala)
Regie: Ethan Coen, Joel Coen
Scenariu: Ethan Coen, Joel Coen
Distributie: Justin Timberlake, Carey Mulligan, Adam Driver
Fratii Joel Coen si Ethan Coen (“Burn After Reading”, “The Ladykillers”, “A Serious Man”), castigatori a cate patru premii Oscar fiecare, aduc in competitia principala de la Cannes - Inside Llewyn Davis - o cronica a tentativelor cantaretului de folk Llewyn Davis, interpretat de Oscar Isaac, de a-si castiga traiul in New York, in decursul perioadei de glorie din anii ’60 a acestui gen muzical. Oscar Isaac este partial creionat dupa chipul si asemanarea muzicianului Dave van Ronk, ale carui experiente de viata au fost consemnate in memoriile publicate postum “The Mayor of MacDougal Street”. Carey Mulligan joaca rolul iubitei lui Llewyn Davis in timp ce John Goodman este agentul sau. Din distributie mai fac parte Justin Timberlake, Garret Hedlund, Adam Driver si F. Murray Abraham.
7. The Immigrant (in competitia oficiala)
Regizor: James Gray
Scenariu: James Gray, Ric Menello
Distributie: Jeremy Renner, Joaquin Phoenix, Marion Cotillard
Un alt film plin cu staruri internationale care ajunge pe Croazeta in acest an este "The Immigrant". Pentru Joaquin Pheonix acesta este a patra colaborare cu regizorul James Gray iar drama in care mai joaca Jeremy Renner si Marion Cotillard a starnit interesul francezilor. Filmul urmareste povestea Sonyei (Marion Cotillard) o femeie din Polonia care vrea sa emigreze in Statele Unite ale Americii impreuna cu sora ei. Planul lor se transforma intr-un dezastru cand sora se imbolnaveste, iar poloneza e constransa sa ofere favoruri sexuale in schimbul medicamentelor si a hranei de care nu pot face altfel rost pe drumul lor spre Insula Ellis.
8. All is Lost (in afara competitiei)
Regizor: J.C. Chandor
Scenariu: J.C. Chandor
Distributie: Robert Redford
Dupa ce a debutat in 2011 in dubla calitate de regizor si scenarist la Festivalul de Film Independent Sundance cu thriller-ul "Margin Call" despre criza economica mondiala, regizorul J.C. Chandor ajunge pentru prima data la Cannes unde isi prezinta in fara competitiei filmul "All is Lost". Drama se invarte in jurul unui singur personaj jucat de Robert Redford care se lupta cu natura in conditii atmosferice vitrege, pe apa. Filmul se anunta unul foarte interesant si anticipat.
9. La grande bellezza (in competitia oficiala)
Regizor: Paolo Sorrentino
Scenariu: Paolo Sorrentino
Distributie: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
Intoarcerea regizorului italian Paolo Sorrentino la Cannes dupa ce in 2011 a fost premiat de juriu pentru filmul "This Must Be the Place" aduce o drama cu accente de comedie. Filmul prezinta povestea unui scriitor aflat in pragul batranetii, Jep Gambardella (Toni Servillo), care rememoreaza tineretea lui plina candva de pasiuni, atunci cand priveste orasul Roma ca un amestec de figuri politice, artisti, femei din inalta societate, intelectuali, chiar si delincventi. Doar amintirea dragostei inocente din tineretea sa il poate scoate din resemnarea pe care a ales-o ca mod de existenta.
10. La Vie d'Adèle (in competitia oficiala)
Regizor: Abdellatif Kechiche
Scenariu: Julie Maroh, Abdellatif Kechiche
Distributie: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Jeremie Laheurte
Filmul este o adaptare dupa benzile desenate “Le bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh. Povestea se roteste in jurul lui Adèle, o adolescenta de 15 ani care stie sigur doua lucruri: ca e fata, iar fetele ies cu baietii. Viata ei e pe cale sa se schimbe in momentul in care o intalneste pe Emma, asta in ciuda opozitiei parintilor si a lumii din jur. Regizorul Abdellatif Kechiche a castigat in 2005 si in 2008 Cesar-ul pentru Games of Love and Chance (2003) - “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”; respectiv pentru The Secret of the Grain (2007) - “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun scenariu”, “Cel mai bun film”. Acesta din urma a obtinut si premiul FIPRESCI plus alte trei premii si a fost selectat in competitia oficiala pentru “Leul de Aur” la Festivalul de la Venetia, in 2007.
11. Michael Kohlhaas (in competitia oficiala)
Regizor: Arnaud des Pallières
Scenariu: Christelle Berthevas, Arnaud des Pallières
Distributie: Mads Mikkelsen, Bruno Ganz, Paul Bartel
Ales cel mai bun actor anul trecut la Cannes pentru interpretarea din "The Hunt", Mads Mikkelsen se intoarce in aceasta primavara la festival cu un rol istoric. Povestea filmului este inspirata din nuvela lui Heinrich von Kleist din 1811, care povesteste un caz real din Germania secolului XVI, cel al unui respectat negustor devenit haiduc in urma unui abuz.
12. Jimmy P. (in competitia oficiala)
Regizor: Arnaud Desplechin
Scenariu: Georges Devereux
Distributie:Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Elya Baskin
Aflat la cea de-a cincea selectie in competitia oficiala la Cannes, regizorul francez Arnaud Desplechin aduce un film american pe Croazeta. "Jimmy P." este o adaptare dupa cartea “Psychothérapie d’un Indien des Plaines” scrisa de antropologul Georges Devereux in 1951. Fost pacient-caz de-al sau, Jimmy Picard (Benicio Del Toro) este un indian din tribul Pieds Noir, extrem de afectat de alcoolism si de pierderea radacinilor sale. Cazul indianului care a luptat in Franta in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial i-a uimit pe medicii din Kansas, la intoarcerea sa de pe front. Acestia solicita opinia antropologului francez Georges Devereux.
13. The Bling Ring (in deschiderea sectiunii un Certain Regard)
Regizor: Sofia Coppola
Scenariu: Sofia Coppola
Distributie: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson
Sofia Coppola se intoarce pe covorul rosu de la Cannes dupa 7 ani de absenta. Ultimul ei film prezentat la prestigiosul festival francez a fost "Marie Antoinette" (2006). "The Bling Ring", scris si regizat de Sofia Coppola, este un film inspirat din evenimente reale despre un grup de adolescenti obsedati de ideea de deveni celebri. Acestia folosesc Internetul pentru a gasi informatii despre diverse vedete si astfel, reusesc sa gaseasca detalii personale si sa le pradeze casele. Printre victimele lor s-au numarat Megan Fox, Orlando Bloom sau Paris Hilton.
14. Grigris (in competitia oficiala)
Regizor: Mahamat-Saleh Haroun
Scenariu: Mahamat-Saleh Haroun
Distributie: Soulémane Démé, Cyril Guei, Anaïs Monory
Drama regizorului african spune povestea unui barbat de 25 de ani cu un picior paralizat care viseaza sa devina dansator. El este nevoit in acelasi timp sa lucreze pentru o retea de contrabandisti cu petrol pentru a-si ajuta unchiul bolnav.
15. Like father, Like Son (in competitia oficiala)
Regizor: Hirokazu Koreeda
Scenariu: Hirokazu Koreeda
Distributie: Masaharu Fukuyama, Yôko Maki, Jun Kunimura
"Like father, Like Son" (in original: Soshite chichi ni naru) este un film japonez care spune povestea unui om de afaceri cinic si interesat de bani. Acesta afla ca fiul sau a fost inlocuit la nastere cu un alt copil. Acum el se afla in fata unei decizii extrem de importante: il va alege pe fiul sau biologic de care a aflat abia acum? Sau il va creste in continuare pe cel “anonim”, la fel cum a facut-o in ultimii 6 ani, ca si cum ar fi propriul sau copil? Regizorul japonez Hirokazu Koreeda a mai fost nominalizat la Cannes - Palme d’Or pentru doua filme: Nobody Knows (2004) si Distance (2001). Titlurile pentru care mai este cunoscut sunt I Wish (2011), Still Walking (2008) si After Life (1998).
16. Shield of Straw (in competitia oficiala)
Regizor: Takashi Miike
Scenariu: Kazuhiro Kiuchi, Tamio Hayashi
Distributie: Nanako Matsushima, Tatsuya Fujiwara, Takao Osawa
Regizorul-cult Takashi Miike (Audition, Ichi The Killer) revine la Cannes in acest an cu un thriller despre un asasin care, dupa ce o ucide pe nepoata unui om foarte bogat si influent, trebuie sa supravietuiasca dupa ce este pusa o recompensa publica de 1 miliard de yeni pe capul lui.
17. Fruitvale Station (Un Certain Regard)
Regizor: Ryan Coogler
Scenariu: Ryan Coogler
Distributie: Kevin Durand, Octavia Spencer, Michael B. Jordan
La Cannes ajunge in acest an si marele castigator al Festivalului de la Sundance 2013. Fruitvale Station a obtinut Premiul Juriului pentru cea mai buna drama americana, dar si Premiul Publicului, acordat tot pentru cea mai buna drama. Inspirat din fapte reale, filmul spune povestea lui Oscar Grant, un tanar de 22 de ani, rezindent al zonei Bay Area, San Francisco, care este impuscat si ucis fara motiv de un politist in Ajunul Anului Nou, in 2008, la statia de metrou Fruitvale. Filmul ii are in distributie pe Michael B. Jordan in rolul lui Grant, Octavia Spencer, castigatoarea premiului Oscar in 2011 pentru The Help, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand si Chad Michael Murray.
18. Blood Ties (in afara competitiei)
Regizor: Guillaume Canet
Scenariu: Guillaume Canet, James Gray
Distributie: Mila Kunis, Zoe Saldana, Marion Cotillard
Baiatul de aur al cinematografiei frantuzesti Guillaume Canet aduce la Cannes in acest an un remake american al unui film francez din 2008 in regia lui Jacques Maillot (si cu Guillaume Canet in rolul principal). Cu o distributie plina de vedete, Blood Ties pune fata in fata doi frati din Brooklyn-ul anilor ‘70. Unul este de partea legii, celalalt este in lumea crimei organizate.
19. Venus in Fur (in competitia oficiala)
Regizor: Roman Polanski
Scenariu: David Ives, Roman Polanski
Distributie: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric
Mathieu Amalric si sotia lui Polanski, Emmanuelle Seigner aduc la Cannes o varianta cinematografica a romanului scris de Leopold von Sacher-Masoch. Filmul ca si piesa are doua personaje iar povestea urmareste o actrita care incearca sa convinga un regizor de filme erotice ca e perfecta pentru urmatoarea lui productie. Filmul este considerat deja unul controversat.
Regizorul filmului „JFK” despre asasinarea lui Kennedy nu spera să mai trăiască un astfel de moment istoric.