Ada Condeescu a dat lovitura cu pelicula "Eu cand vreau sa fluier, fluier", regizata de Florin Serban, iar in 2011 i-a impresionat pe spectatori in "Loverboy", in rolul lui Veli, care a adus-o pe lista actritelor nominalizate la Premiile Gopo, pentru cel mai bun rol feminin principal. La doar 23 de ani, Ada Condeescu este una dintre cele mai promitoare actrite din Romania.
In urma cu 2 ani, Ada Condeescu era marea revelatie a Romaniei, odata cu lansarea filmului "Eu cand vreau sa fluier, fluier", unde i-a dat viata personajului Ana, o tanara studenta care face practica intr-un penitenciar si a carei viata se va schimba complet atunci cand se indragosteste de un detinut.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Ada a impresionat anul trecut in Loverboy, in care a demonstrat cat de matura este ca actrita, in rolul lui Veli, o adolescenta care se indragosteste de un tanar extrem de periculos, interpretat de George Pistereanu. Cei doi actori se afla la a doua colaborare. Filmul are in centru povestea lui Luca (George Pisterenau), un tanar de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei retele de prostitutie, insa se indragosteste de una din potentialele sale victime (Veli).
Pentru rolul din Loverboy, Ada a fost deja premiata la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a fost numita cea mai buna actrita si a impartit scena cu staruri ca Angelina Jolie, Brad Pitt sau Michael Fassbender.
La 23 de ani esti considerata una dintre cele mai promitatoare actrite ale cinematografiei romanesti
E un amestec foarte bun de sansa, cu munca, cu dorinta foarte mare si o pregatire intensa.
Cat de greu a fost sa intri in pielea lui Veli, personajul tau din Loverboy?
Am avut 2 luni de pregatire cu Catalin Mitulescu, regizorul filmului. Am fost la centre de recuperare pentru tinerele care au fost victimele traficantilor din retele de prostitutie. A fost destul de greu pentru ca m-am lovit de lucruri foarte dureroase acolo si cumva din alta lume, pe care a trebuit sa le asimilez foarte repede.
Te-au marcat povestile fetelor?
Da, si cred ca pe oricine ar marca si te ajuta intr-un fel sa fii mult mai atent in jurul tau, sa te uiti cand mergi pe strada, cand vezi tinere la coltul strazii. Cand pleci cu masina la mare te uiti la ele si iti dai seama ca nu au 20-30 de ani, ci de fapt au 15 ani. E ceva foarte trist care se intampla in toata lumea, nu numai la noi. Dar fiind o tara cu mai putine resurse, aici lucrurile se intampla de la o varsta mai frageda.
Ce parere au avut fetele care au trecut prin asta de faptul ca veti juca astfel de roluri si veti vorbi de aceste probleme?
La inceput au fost extrem de tematoare si nu prea vroiau sa vorbeasca. Ma stiu pe mine din filmul precent (n.r. Eu cand vreau sa fluier, fluier), dar tot a fost dificil pana sa creem o relatie. Dar pana la urma am reusit sa ne intelegem. Am discutat cu ele si cu directoarea centrului, Ana Matei. Dansa tine mult la noi toti, cei care am facut filmul, pentru ca intr-un fel le-am ajutat sa le oferim o speranta.
Rolul lui Veli din Loverboy ti-a adus premiul pentru cea mai buna interpretare, Heart of Sarajevo. Cum a fost momentul premierii, ce-ai simtit cand ti-ai auzit numele?
Am sarit de pe scaun, am fost extrem de entuziasmata si m-am bucurat enorm de mult. M-am pierdut putin, pentru ca eram emotionata si stiu ca m-am trezit pe scena, am tinut sa le multumesc tuturor si mi-am stalcit putin engleza pe care am invat-o ani de zile. A fost foarte frumos, mai ales ca Brad Pitt si Angelina Jolie erau in primul rand. Si m-am uitat la ei, i-am privit in ochi, a fost foarte frumos.
Spune-ne, cum sunt ei in realitate?
Sunt adevarate staruri. Sunt foarte placuti si chiar au o aura in jurul lor.
Daca ar fi sa ii urmezi exemplul Angelinei Jolie, ce rol ai interpreta?
Eu o admir foarte mult pe ea pentru ca se implica in proiectele umanitare si chiar ajuta copiii saraci de peste tot si este un lucru minunat.
Ea incearca sa atraga atentia asupra anumitor situatii grave din lume. Ce probleme crezi ca ar trebui semanale prin filme, in Romania?
Prin filme nu stiu daca e o idee foarte buna pentru ca publicul nu este atat de raspandit. Insa exista campanii care cred ca ajuta foarte mult. Filmul e o opera de arta si trebuie sa curga ca atare, nu trebuie sa fie constrans de anumite teme sociale.
Cat de mult te-a impresionat intalnirea cu ei? Ai reusit sa stai de vorba cu ei?
Da, am vorbit putin, dar nu foarte multe lucruri. Am discutat despre situatia din Bosnia Hertegovina, despre teatrul de acolo. A fost o intalnire foarte frumoasa.
Care crezi ca este cel mai bun film romanesc din 2011?
Loverboy.
Dar de la Hollywood?
E greu...cu atatea filme bune. Mi-a placut si My Week with Marilyn, si The Descendants, desi nu foarte mult, dar are lucruri bune. Mi-a placut mult si Moneyball.
Rolul din Loverboy este unul foarte complex si dificil, dar care arata maturizarea ta ca actrita. Cand ai acceptat rolul, te gandeai ca iti va schimba cariera?
Acest rol a fost o forma de evolutie ca actrita, am compus un personaj complex, am lucrat mult mai mult, am incercat sa ma detasez total de ce inseamna persoana mea si a fost un pas foarte mare pentru mine in cariera. Mi-am dat seama ca drumul meu in viata se va schimba. Cand esti inconjurat de atatia oameni carora trebuie sa le spui povestea, te simti incarcat de responsabilitate si atunci am simtit ca trebuie sa fac mai multe lucruri pentru acesti oameni.
Ce te-a atras cel mai mult la Veli si ce ai invatat de la ea?
Salbaticia, faptul ca este extrem de instinctiva si asumarea dorintelor pe care le-a simtit
Ai crescut intr-un media artistic. Ce anume te-a atras la aceasta meserie?A fost cineva care te-a influentat si indreptat catre aceasta cariera?
Nu stiu, sunt multe lucruri pe care le cunosc de cand eram mica, turneele de prin tara si stiam atmosfera, dar nu pot sa spun punctual care este lucrul care m-a atras cel mai mult.
Ce crezi ca ai fi facut acum daca nu erai actrita?
Cred ca m-as fi indreptat spre o profesie in care trebuie sa te lupti foarte mult, avocatura de exemplu.
Cum ai simtit trecerea de la teatru la film? Care dintre ele este mai provocator pentru un artist?
A fost una placuta, dar si delicata, pentru ca la teatru trebuie sa restrangi totul la o scara mai mica. Dar am reusit sa fac trecerea usor pentru ca am avut oameni profesionisti alaturi de mine.
Ce personaj ti-e mai drag, Ana sau Veli ?
Amandoua, nu pot sa aleg.
In Loverboy arati total diferit fata de cum te stiau fanii. A fost grea transformarea?
N-a fost foarte dificila pentru ca nu mi-a fost foartre greu sa ma ingras putin, sincer. Dar la par a fost cel mai greu, pentru ca ma trezeam la 5 dimineata ca sa mi-l indrepte in fiecare zi, sa mi-l aranajeze. In rest, nu pot sa spun ca a fost ceva foarte greu. M-am si vopsit, eu care nu mai facusem asta pana atunci
Esti la a doua colaborare pe marile ecrane cu George Pistereanu. Cum este ca partener de film?
Este un tip foarte muncitor, profesionist, deschis la propuneri.
Daca ar fi sa le dai un sfat tinerelor care vor sa se apuce de actorie, care ar fi acela?
Primul care imi vine in minte este, asa cum se spune la noi in meserie, sa te arda. Adica sa faci asta de-a adevaratelea si pentru dorinta de a fi un transmitator de lumi, de personaje. Nu ca sa ajungi pe covorul rosu, nu ca sa ajungi la Gopo sau ca sa porti nu stiu ce rochie, ci pur si simplu pentru munca de actor si ce inseamna ea.
Ce parere ai de The Artist care a reusit sa primeasca Oscarul in 2012?
Cred ca oamenii au nevoie sa se intoarca la vechiul stil si jocul lui Jean Dujardin este extraordinar. Pot sa spun ca nu m-a impresionat foarte tare filmul, dar jocul lui este minunat. Asta a contat si a ridicat foarte tare filmul.
De ce crezi ca nu mai au romanii bucuria de a vedea filme romanesti?
Nu as putea sa iti spun...Cred ca oamenilor le placeau foarte mult actorii de mai demult, comediile acelea savuroase. Din pacate nu stiu de ce exista aceasta reticenta. Se gandesc de multe ori ca probabil prezinta aspecte sociale, dar nu e intotdeauna asa. De multe ori sunt povesti de dragoste sau se discuta de un anumit tip de oameni, nu sunt filme sociale mereu.
Cum este sa fii actrita in Romania?
Foarte bine, e foarte frumos. Imi doresc proiecte foarte multe, nu stiu daca Romania e locul ideal pentru asta , dar mie imi place foarte mult aici si sunt foarte fericita, ma bucur ca m-am nascut aici si acum.
Cum sunt filmele romanesti vazute in afara?
Foarte bine, chiar mai bine decat in tara, lucru care pentru un actor e minunat. Iti doresti ca oamenii sa te vada, dar niciodata nu te gandesti ca de fapt, un intreg glob te poate vedea.
Ti-am admirat tinuta de pe covorul rosu de la Cannes. Spune-ne cum a fost experienta?
A fost una foarte placuta, diferita de cea de la Berlin, unde era foarte frig si tremuram. Peisajul este superb si incarcatura este mai pozitiva. Rochia a fost pregatita cu o luna inainte.
Ada Condeescu la Berlin Ada Conndescu la Cannes
Cum este sa fii pe covorul rosu?
Emotionant, ti se pare ca trece totul in doua secunde, dar e o experienta pentru care merita sa muncesti
Cu ce actrita de la Hollywood te asemeni?
Nu cred ca ma aseman cu cineva, sunt mai multe actrite de la care imi place sa preiau lucruri: Charlize Theron, Hillary Swank, Penelope Cruz
Care crezi ca este cel mai sexy actor de la Hollywood?
Sunt mai multi.. Johnny Depp, Brad Pitt, Ryan Gosling.
Ai un rol pe care ti l-ai fi dorit in portofoliu?
Pentru ca sunt foarte la inceput, nu pot sa spun ca nu mai am sansa sa fac un anumit rol.
Care este sacrificiul maxim pe care l-ai face pentru un rol?
Cred ca daca iubesti aceasta meserie cu adevarat, nu exista sacrificiu.
Ti-ai face o schimbare de look radicala?
Absolut, asta trebuie sa fie primul lucru cu care un actor trebuie sa se obisnuiasca. Lucrurile astea sunt inevitabile.
Obisnuiesti sa mergi mai des la cinema sau vizionezi acasa filmele?
Imi place sa merg la cinema si promovez acest lucru, si nu doar pentru filmele romanesti. Altfel auzi, vezi si simti un film in sala de cinema.
Sursa foto: Getty/ Esquire
Nuntă în familia Pro! Actrițele din „Clanul”, „Vlad” și „Groapa” s-au reunit la petrecerea de nuntă a Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță.