marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Harrison Ford, actorul care a jucat in filme cu incasari de peste 6 miliarde de $, implineste 70 de ani. Cele mai frumoase imagini din cariera sa

Harrison Ford nu mai are nevoie de nicio prezentare. Actorul devenit unul dintre cele mai mari staruri de film din lume si care a creat doua personaje iconice pentru cinematografia mondiala, implineste pe 13 iulie 70 de ani. Si indiferent de varsta, Harrison Ford nu oboseste niciodata, ci doar isi intareste statutul de monstru sacru al cinematografiei si de erou preferat al Americii.

Harrison Ford, actorul care a jucat in filme cu incasari de peste 6 miliarde de $, implineste 70 de ani. Cele mai frumoase imagini din cariera sa


I don't want to be a movie star. I want to be in movies that are stars - Harrison Ford

 

Harrison Ford este unul dintre cei mai respectati actori americani, care in cariera sa intinsa pe 6 decenii a definit genul filmelor de aventura si a creat doi dintre cei mai mari eroi: Han Solo in Star Wars si Indiana Jones in seria cu acelasi nume. Ford, care ani la rand a fost cel mai profitabil actor din toate timpurile, a fost atent de la inceput cu rolurile sale si n-a acceptat orice oferta, chiar si cand parea ca zilele sale la Hollywood sunt numarate.


Insa alegerile sale s-au dovedit a fi mai mult decat inspirate, reusind sa se impuna ca un mare star de film si unul dintre cei mai buni actori americani, desi nu are decat o singura nominalizare la Oscar.



"Stiu care este impactul filmelor Star Wars pentru ca si copiii mei se uitau cu sfintenie la ele cand erau mici. Le-am vazut de atatea ori acasa la mine, incat am ajuns sa stiu replicile fiecarui actor".



Harrison Ford s-a nascut pe 13 iulie 1942, in Chicago. Tatal sau era irlandez, iar mama sa o rusoaica evreica. In copilarie, Ford era un copil timid si retras, ceea ce i-a facut pe colegii sai sa faca multe glume rautacioase pe seama lui. A studiat filozofia la Colegiul din Wisconsin, iar in facultate a avut probleme mari cu lectiile de teatru, desi  a fost distribuit mai tarziu intr-o piesa de teatru. Notele sale erau destul de slabe si niciodata nu treceau peste medie, iar pasiunea pentru actorie a spus ca a gasit-o mult mai tarziu. Ford a devenit tamplar si era foarte apreciat, incercand sa isi intretina familia si cei doi copii. La 35 de ani ii repara usa lui Francis Ford Coppola, cand a fost rugat sa repete replici cu actorii distribuiti in Star Wars, moment care avea sa ii schimbe pentru totdeauna viata.


A fost casatorit de 3 ori, cu Mary Marquar, cu care are doi copii, apoi cu Melissa Mathison, intre 1983 si 2004, cu care are inca  2 copii, iar in 2010 s-a casatorit cu Calista Flockhart, dupa 8 ani de relatie. Cei doi s-au cunoscut la Globurile de Aur in 2002 si au impreuna un baiat adoptat, Liam.


Desi n-a avut un inceput foarte stralucit,  aproape renuntand la cariera de actor in detrimentul celei de tamplar dupa ce unii producatori i-au spus sa se lase de actorie, George Lucas a crezut mai mult ca oricine in talentul sau si i-a oferit prima data rolul secundar din American Graffiti (1973), nominalizat la 5 premii Oscar.

Dupa ce era platit cu 150 de dolari pe saptamana, Ford s-a mutat la studiourile Columbia Pictures in a doua jumatate a anilor '60, unde castiga 250 de dolari pe saptamana.


"Sunt ca un pompier. Cand primesc un apel, vreau sa sting un incendiu urias, periculos, nu vreau sa sting un foc provocat intr-un tomberon". (Harrison Ford despre imaginea sa de cel mai mare erou din cinematografie)

Insa, peste 6 ani, Harrison Ford avea sa dea lovitura la Hollywood, cu rolul lui Han Solo din Star Wars, numit de Institutul American de Film drept al 14-lea cel mai mare erou din istoria filmului si de  Entertainment Weekly al 7-lea in topul celor mai eroi din cultura pop. Presa straina nu s-a sfiit sa-l numeasca pe Han Solo al lui Harrison Ford drept cel mai popular si placut personaj din seria Star Wars si IGN l-a numit cel mai bun personaj dupa Darth Vader.

 


George Lucas si-a dorit la casting pentru rolurile masculine principale pe aproape toti tinerii actori talentati din industrie la acel moment.  Inital, Lucas nu a vrut sa ii ofere rolul lui Ford, pentru ca nu dorea sa foloseasca aceiasi actori din filmele anterioare. In schimb, l-a rugat pe Ford sa ii ajute pe actorii Mark Hamill (Luke Skywalker) si Carrier Fisher (Leia) sa repete replicile. Pana la urma, si-a castigat locul in serie si a creat un rol legendar, cel al lui Han Solo. Daca toti credeau la filmari ca Star Wars va fi un esec, intre timp, filmul lui Lucas a devenit o capodopera  si un film cu un impact naucitor asupra culturii pop in ultimele patru decenii.


Datorita succesului fenomenal pe care l-a avut cu Han Solo, Harrison Ford a devenit unul dintre cei mai puternici actori din lume, dupa aproape 15 ani in care s-a luptat sa atinga succesul.

Primul film din Star Wars a avut un buget de 11 milioane de dolari si a ajuns sa faca incasari mondiale de 775 de milioane de dolari, iar Ford a devenit cel mai mare star de box-office, statut pastrat multi ani la rand. El a fost singurul actor din trilogia Star Wars care nu a semnat niciodata un contract pentru a juca in serie.



"Nu cred ca am transformat nimic intr-o capodopera. Inca ma lupt cu frustarile si aceleasi probleme pe care le-am avut dintotdeauna. Asa este viata" - Harrison Ford

In 1981 si 1982, Harrison Ford a jucat in doua filme care aveau sa devina legendare. Raiders of The Lost Ark a fost primul film din seria Indiana Jones, devenit un clasic in cinematografie si a fost cel mai profitabil film din acel an, cu 8 nominalizari la Oscar. Insitutul American de Film l-a plasat pe locul doi in topul celor mai mai eroi din istoria filmului, dupa Atticus Finch al lui Gregory Peck in "To Kill a Mockingbird" (1962).


Anul urmator, Ford a mai dat nastere unui personaj enigmatic si deosebit, cel al lui Rick Deckard, vanatorul de recompense a carui misiune este sa distruga toti androizii intr-o lume distopica in Blade Runner. Filmul regizat de Ridley Scott este considerat cel mai popular film de SF din toate timpurile si o capodopera. Daca la inceput Blade Runner a fost criticat si nici macar Ford n-a crezut in el, in timp Blade Runner a devenit un film cult pentru toti cinefilii si extrem de apreciat in cultura pop.

"Stiu ca am o reputatie de om morocanos. Dar nu ma simt asa. Sunt om cu viziuni si cu pareri. Am o viziune independenta"
- Harrison Ford



Harrison Ford n-a fost doar eroul intergalatic, arheloogul neinfricat sau vanatorul de recompense enigmatic, ci si-a creat o serie de roluri memorabile in filme politice, unul dintre cele mai celebre fiind Air Force One (1997). Dupa acest film, Ford era deseori numit in gluma "cel mai iubit presedinte american", identificandu-se perfect cu imaginea unui presedinte curajos si indraznet care se lupta cot la cot cu teroristii si carora  le spune sec "get off my plane". Replica a devenit una dintre cele mai celebre din cariera lui Ford.

The Fugitive, Presumed Innocent sau Patriotic Games sunt alte thrillere politice care au fost succese nu doar in randul criticilor, ci si in randul fanilor si au umplut de fiecare data salile de cinema.


De-a lungul carierei, Harrison Ford a avut doar o nominalizare la Oscar pentru "Cel mai bun actor", in filmul "Witness". In toata cariera sa n-a primit nici un premiu important: actorul nu a reusit sa castige niciun Globul de Aur, desi a avut patru nominalizari.



In 2009, valoarea filmelor sale se ridica la 6 miliarde de dolari la nivel global, Ford fiind al treilea cel mai mare star de box-office din istoria Americii. In 1997, revista Empire l-a numit cel mai mare star de film din toate timpurile. In 1998, revista People l-a numit cel mai sexy barbat din lume.
 

In 2008, Harrison Ford si-a luat din nou celebrul bici pentru a-l juca a patra oara pe Indiana Jones, in "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull", la 19 ani de la ultimul sau film din serie.

In 2001, a intrat in Cartea Recordurilor ca actorul cu cea mai mare avere din toate timpurile. Primea 20 de milioane de dolari pe film. In 2001, averea sa a fost evaluata la peste 3 miliarde de dolari. In perioada anilor '80-'90, Ford era cel mai bine platit actor din lume, cu un succes urias in box-office. Timp de 5 decenii a jucat in cel putin un film care a depasit incasari de 100 de milioane de dolari.


Sursa foto: Getty

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies