marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Harvey Weinstein da in judecata Time Warner, pentru adaptarea romanului Hobbitul: ce scandal a iscat seria de filme creata de Peter Jackson

Producatorii Bob si Harvey Weinstein au dat, marti, in judecata Time Warner, cerand 75 de milioane de dolari despagubiri pentru decizia companiei de productie de a transforma ecranizarea cartii "Hobbitul" intr-o trilogie si de a nu le plati drepturile pentru partea a doua si a treia a seriei.

Harvey Weinstein da in judecata Time Warner, pentru adaptarea romanului Hobbitul: ce scandal a iscat seria de filme creata de Peter Jackson


Potrivit Reuters, intr-o plangere depusa la Curtea Suprema din Manhattan, New York, fratii Weinstein si compania Miramax LLC afirma ca directorii casei de productie Warner Brothers si divizia New Line Cinema au recurs la varianta de a transforma ecranizarea cartii "Hobbitul", de J. R. R. Tolkien, intr-o trilogie ca pretext pentru a nu primi 5% din incasarile brute obtinute din partea a doua si a treia a seriei.

Bob si Harvey Weinstein au afirmat ca, in 1998, au vandut diviziei New Line Cinema drepturile de ecranizare a romanului fantasy "Hobbitul" si a trilogiei "Stapanul inelelor", dupa ce au cheltuit peste 10 milioane de dolari pentru adaptarea lor cinematografica. Producatorii au adaugat ca New Line a fost de acord sa le plateasca drepturi pentru "primul film", dar nu si pentru alte "remake-uri" bazate pe cartile respective.


"Acest caz are in vedere lacomia si lipsa de recunostinta. Warner a adoptat aceasta pozitie doar pentru a priva reclamantii de dreptul de a imparti veniturile de pe urma ultimelor doua filme din trilogia «Hobbitul»", au precizat fratii Weinstein si compania Miramax, fondata de acestia.
Compania Warner Brothers a ripostat afirmand ca reclamantii au facut pur si simplu o greseala de afaceri cand au vandut drepturile de ecranizare diviziei New Line. Paul McGuire, purtatorul de cuvant din partea Warner Brothers, a afirmat ca studioul de productie a apelat, pe 26 noiembrie, la serviciile de mediere si arbitraj ale firmei JAMS Inc din New York, pentru rezolvarea disputei.

 

 

"Este una dintre cele mai mari gafe din istoria filmului. Cu 15 ani in urma, Miramax, condusa de fratii Weinstein, a vandut drepturile pentru «Hobbitul» diviziei New Line (...). Acestia au fost de acord sa plateasca numai pentru primul film bazat pe «Hobbitul» si asta e tot ce li se cuvine", a precizat Paul McGuire.


Plangerea cu privire la ecranizarea romanului lui Tolkien a fost formulata doar cu trei zile inainte de lansarea mondiala a celei de-a doua parti a trilogiei, "Hobbitul: Dezolarea lui Smaug", pe 13 decembrie, data la care va avea premiera si in Romania.
Primul film din trilogie, "Hobbitul: O calatorie neasteptata", din 2012, a avut incasari de peste 1 miliard de dolari in toata lumea.

Trilogia se va incheia in 2014, cand va fi lansat "The Hobbit: There and Back Again". Cele trei adaptari cinematografice sunt regizate de Peter Jackson, un fan mai vechi al lui J.R.R. Tolkien, care a facut istorie cu trilogia "Stapanul Inelelor", devenind primul regizor care a realizat trei filme importante simultan. Anterior, acesta a primit critici favorabile pentru lungmetrajul "Heavenly Creatures" (1994), care a obtinut Leul de Argint la Festival Filmului de la Venetia si o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

 

 

Sursa: Mediafax.ro

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Intră în atmosfera de Paște cu Scrisorile Maicii Tereza

O dramă care explorează viața Maicii Tereza (Juliet Stevenson) prin prisma scrisorilor pe care aceasta le-a scris prietenului și consilierului sau spiritual, părintele Celeste van Exem (Max von Sydow), pe o perioadă de aproape cincizeci de ani.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies