marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Hollywood vs Biserica Catolica: 12 filme boicotate de Vatican

Biserica Catolica s-a aratat mai mereu "ostila si suspicioasa" fata de lumea filmului, mai ales ca productiile au fost orientate de timpuriu inspre sex si violenta si vizau un public numeros. Totodata, modul in care acestea au tratat subiecte religioase a fost atent urmarit. Iata ce alte filme au fost boicotate sau criticate pentru un continut considerat "nelalocul" lui.

1. Ingeri si demoni/ Angels & Demons (2009)
Regie: Ron Howard
Distributie: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer


Filmul "Ingeri si demoni", cea de-a doua ecranizare a unui roman scris de Dan Brown, a fost boicotat de Vatican. In 2009 Avvenire, unul dintre ziarele Vaticanului, sustinea ca  Biserica "nu poate aproba" ecranizarea cartii lui Dan Brown, pe care il considera un autor de romane "blasfematoare". Tom Hanks joaca rolul specialistului in simbologie Robert Langdon care trebuie sa dejoace planurile unei secte, Illuminati, al carei scop este aruncarea in aer a intregului Vatican.

2. Codul lui Da Vinci/ The Da Vinci Code (2006)
Regie: Ron Howard
Distributie: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alferd Molina


Biserica Catolica a fost deranjata de "Codul lui Da Vinci", care sugereaza ca Iisus s-ar fi casatorit in secret cu Maria Magdalena. Vaticanul a declarat ca filmul e plin de calomnii si de erori istorice si teologice, fiind considerat un atac la religie. Cu toate aceastea, dezaprobarea Bisericii a avut un efect infim asupra succesului filmului, incasarile acestuia ajungand la 757 milioane de dolari la nivel mondial.

3. Hail Mary (1986)
Regie: Jean-Luc Godard
Distributie: Myriem Roussel, Thierry Rode, Philippe Lacoste


"Daca Dumnezeu exista, atunci nimic nu este permis!" spune o replica din film. "Hail Mary", al lui Jean-Luc Godard, a adus demonstratii in toate locurile in care a fost difuzat filmul. In pelicula Fecioara Maria lucreaza intr-o benzinarie iar Joseph este sofer de taxi. Mai mult decat perspectiva moderna a fecioarei, nuditatea frontala i-a iritat insa pe crestini. Pana si Papa Paul al II-lea l-a condamnat in mod oficial, spunand ca "raneste adanc sentimentele religioase ale credinciosilor".

4. The Last Temptation of Christ (1988)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey


Filmul regizat de Martin Scorsese reprezinta o adaptare dupa romanul controversat al lui Nikos Kazantzakis, din 1951. Filmul, blamat chiar de Biserica Catolica arata cum ar fi evoluat lucrurile daca Iisus ar fi cedat ispitei. Pelicula a fost considerata un sacrilegiu adus lui Hristos. Scandalul n-a fost cauzat numai de subiectul religios, ci si de distributia bizara pe care Martin Scorsese a ales-o: Willem Dafoe in rolul lui Iisus, Barbara Hershey ca Maria Magdalena, Harvey Keitel - Iuda Iscariotul, David Bowie in rolul lui Pilat si Harry Dean Stanton ca Paul. Este considerat in primele 10 cele mai controversate filme din istorie iar cand Channel 4 l-a dat in premiera pe TV in jur de 1600 de plangeri au bombardat postul. In 1988, un francez a aruncat cu mai multe cocktail-uri molotov intr-un cinematograf, in semn de protest impotriva filmului. Un grup de credinciosi s-au oferit sa cumpere pelicula pentru suma de 6,5 milioane de dolari, pentru a o distruge. Unele cinematografe au refuzat sa difuzeze acest film. Organizatiile crestine au mers chiar pana la tragerea de mana a celor care stateau la coada la bilete, amenintindu-i ca vor arde in flacarile iadului, iar regizorul catolic Franco Zeffirelli, cunoscut pentru miniseria Jesus of Nazareth, a afirmat despre film ca "este un produs al mafiei evreiesti si anticrestine".

5. Viata lui Brian/ Life of Brian (1979)
Regie: Terry Jones
Distributie: Graham Chapman, John Cleese si Michael Palin


Lansat in 1979, de trupa britanica de comedie Monty Python, "Life of Brian" este una dintre cele mai controversate satire ale crestinismului: la 30 de ani de la aparitie, exista inca orase care interzic difuzarea lui in cinematografe. Nascut intr-o iesle alaturi de fiul lui Dumnezeu, Brian este caricatura lui Isus, iar povestea lui - o parodie religioasa acida, acuzata de blasfemie de mai multe grupari religioase. Crucificarea si cantecul voios din timpul ei, comentariile acide asupra "turmelor" religioase au starnit supararea multor crestini. Partea de final a peliculei "Life of Brian" a intaratat tot mai mult grupurile religioase. A fost interzis pentru cativa ani in Norvegia, Singapore si Irlanda, cateva state din SUA.

6. Priest/ Priest (1994)
Regie: Antonia Bird
Distributie: Linus Roache, Tom Wilkinson, Robert Carlyle


Religia si homosexualitatea s-au batut cap in cap mereu iar filmul regizoarei britanice Antonia Bird a atras proteste religioase atat din partea Bisericii Catolice din Irlanda cat si a Ligii Catolice pentru drepturile religioase si civile.  Pelicula urmareste povestea unui tanar preot catolic (interpretat de Linus Roache) care duce o viata homosexuala secreta si incepe sa se indoiasca de legile bisericii si de propria credinta dupa ce o tanara femeie ii spune la spovedanie ca este abuzata sexual de tatal ei.

7. Viridiana (1961)
Regie: Luis Buñuel
Distributie: Silvia Pinal, Fernando Rey, Francisco Rabal

Interzis in Franta, in Italia si bineinteles in Spania pentru cruzime, excentricitate, blasfemie, filmul a fost premiat insa cu Palme d'Or la Cannes in 1961. Regizorul spaniol Luis Buñuel a starnit atat dezaprobarea organizatiei catolice din SUA, cat si oprobriul Vaticanului din cauza unei "reconstituiri blasfemiatoare a Cinei cea de Taina". Filmul aduce povestea Viridianei: o tanara pioasa, pe punctul de a deveni calugarita - respinge avansurile perverse si propunerea de casatorie a unchiului sau, care, deprimat, se sinucide. Viridiana transforma proprietatea unchiului ei intr-un azil de vagabonzi iar violenta acestora o face sa renunte la manastire si sa ajunga amanta varului ei.

8. The Devils (1971)
Regie: Ken Russel
Distributie: Vanessa Redgrave, Oliver Reed Dudley Sutton


Povestea unui grup de preoti si calugarite reprimate sexual din secolul XVII a fost interzisa in Italia, iar Vanessa Redgrave si Oliver Reed erau amenintati cu inchisoarea in cazul in care ar fi ajuns in aceasta tara. Organizatiile religioase au fost inflamate de modul in care Biserica Catolica era reprezentata in film. Bazat pe romanul The Devils of Loudun de Aldous Huxley, filmul este o drama istorica despre caderea lui Urbain Grandier, un preot francez din secolul XVII. Acesta a fost executat, fiind acuzat ca face vrajitorii. Sexualitatea parintelui Grandier a isterizat clericii si calugaritele. Una dintre scenele care a creat indignare la Vatican a fost cea in care Vanessa Redgrave il saruta senzual pe Oliver Reed acesta aparand in ipostaza lui Iisus dat jos de pe cruce.

9. Avatar (2009)
Regizor: James Cameron
Distributie: Sam Worthington, Zoe Saldana  Sigourney Weaver

Filmul cu cele mai mari incasari din istorie a creat si el indignare la Vatican. Avatar a ajuns in atentia ziaristilor de la Vatican care au comentat in 2009 ca  pelicula e  "simplista" si "flirteaza cu doctrinele moderne si promoveaza venerarea naturii, ca substitut al religiei". Avatar incearca sa transforme "ecologia intr-o religie a mileniului", sustin jurnalistii de la Vatican. Purtatorul de cuvant al papei Benedict al XVI-lea, parintele Federico Lombardi, a declarat ca aceste critici, desi fara greutate din punct de vedere teologic, reflecta opiniile Papei in ceea ce priveste pericolul transformarii naturii intr-o "noua divinitate".

10. Dogma (1999)
Regie: Kevin Smith
Distributie: Ben Affleck, George Carlin, Matt Damon



Cand Alanis Morisette il joaca pe Dumnezeu stii ca vor urma, imediat, proteste religioase. Cu Chris Rock in rolul celui de-al 13-lea apostol, iar Matt Damon si Ben Affleck - ingeri decazuti, intr-o parodie excentrica, in stilul MTV, filmul nu avea cum sa fie ocolit de privirea si critica bisericeasca.Filmul reprezinta o satira la adresa Bisericii Catolice si a crestinismului ceea ce a dus la o serie de proteste in numeroase tari. Doi ingeri pacatosi incearca sa se intoarca in Rai, unde Dumnezeu este o femeie. Cea mai deranjanta secventa a fost considerata cea in care se spunea „si Dumnezeu are simtul umorului – uitati-va cum arata un ornitorinc”. De-a lungul timpului, Kevin Smith a primit peste 300.000 de mailuri furioase pe care le-a si publicat pe site-ul sau personal. Din acestea, trei sferturi erau amenintari cu moartea. De asemena, Liga Catolica a atacat Disney si Miramax, distribuitorii originali, acuzandu-i de anti-catolicism.

11. Stigmata (1999)
Regie: Rupert Wainwright
Distributie: Patricia Arquette, Gabriel Byrne, Jonathan Pryce



Stigmata a fost un film deosebit de controversat din cauza manierei in care a abordat o tema delicata pentru crestini. Spre deosebire de abordarea crestina, care vede in stigmate (urmele cuielor care l-au strapuns pe Hristos) un semn al sfinteniei, filmul prezinta o femeie atee, asaltata de entitati demonice, care se manifesta prin aparitia de stigmate. Mai mult decat atat, celalalt personaj principal, un preot iezuit, descopera o legatura intre stigmate si una dintre evangheliile gnostice din secolul IV (scrieri condamnate de Biserica Catolica), sugerand ca exista un complot la nivel inalt, instrumentat de Vatican, pentru a tine ascuns adevarul despre Iisus.

12. The Exorcist (1973)
Regie: William Friedkin
Distributie: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb



Este unul dintre cele mai tulburatoare filme realizate vreodata. Povestea fetitei de 12 ani jucata de Linda Blair posedata de demoni si pe care numai un exorcist o poate salva le-a ramas multora intiparita in memorie pentru totdeauna. Dupa lansarea filmului, nu putini au fost cei care nu au putut sa-l tolereze din cauza violentei si a blasfemiei. Anumiti predicatori, precum Billy Graham, au afirmat ca pelicula a fost una satanica. Scena in care fetita demonizata de masturbeaza cu un crucifix si striga "Let Jesus f*** you, let Jesus f*** you. Let him f*** you" a fost considerata una dintre cele mai tulburatoare din istorie.


 


Modifică setările cookies