marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Imaginea zilei. Roberto Benigni a facut 59 de ani. Cum s-a nascut unul dintre cele mai frumoase momente din istoria Oscarurilor

Federico Fellini il numea genial; a cucerit complet lumea filmulu in 1998 cu celebrul "La vita e bella" pentru care a luat Oscar, a fost luat in calcul si pentru un Nobel in literatura, fiind si un scriitor apreciat. Astazi, Roberto Benigni implineste 59 de ani.

Imaginea zilei. Roberto Benigni a facut 59 de ani. Cum s-a nascut unul dintre cele mai frumoase momente din istoria Oscarurilor

"Primul film pe care l-am vazut in viata mea a fost Ben Hur. L-am vazut afara, intr-un lan de porumb, rulat de la coada la capat" povestea primul actor premiat cu Oscar pentru un rol interpretat in alta limba decat engleza.

Influentat de mama sa, la 20 de ani s-a mutat la Florenta si a inceput sa merga la seminarii pentru a deveni preot; prima experienta ca actor din acea perioada i-a dat insa planurile peste cap. A inceput cu roluri in piese de teatru si nu de putine ori discursurile sale din anii '80 l-au bagat in necazuri. In '82, in cadrul unei emisiuni in direct la Rai Uno il numeste pe noul papa, polonezul Carol Wojtyla  "dracusorul" - nu  era insa l-a primul astfel de scandal.

“Charlie Chaplin si-a folosit fundul mai bine ca oricare actor. In toate filmele sale fundul este practic protagonistul. Pentru un actor de comedie fundul este extrem de important”  - Roberto Benigni.

Regizor, scenarist si actor Italian, Roberto Benigni s-a nascut pe 27 octombrie 1952 la Castiglion Fiorentini, Toscana.  A crescut alaturi de trei surori mai mari. Tatal sau, Remigio, era zidar, tamplar si fermier, iar mama, Isolina Papini, lucra intr-o fabrica. Actorul le-a multumit public parintilor pentru ca i-au oferit cel mai de pret dar: saracia.

Probabil cel mai popular scenarist comic italian, Roberto Benigni a stapanit din tinerete arta comediei. Inspirat de nume mari ca Charles Chaplin, Buster Keaton si Peter Sellers, Benigni si-a castigat faima in Italia in anii '70 intr-un controversat serial de televiziune. Unul dintre cele mai celebre monoloagele ale sale - Cioni Mario -  se transforma intr-un film regizat de Giuseppe Bertolucci, I Love You Berlinger/Berlinguer Ti Voglio Bene (1977).  Succesul avut ii determina pe realizatorii de televiziune sa recurga la harul acestui comic innascut. Este atras din ce in ce mai mult de lumea filmului. In 1991 succesul de box office din Italia - Johnny Stecchino, l-a adus si mai mult in atentia Europei.

Prima sa creatie regizorala va fi Tu mi turbi (Ma superi), in 1983. Pe americani ii cucereste cu filme ca The Little Devi (1988) scris si regizat de el si in care apare alaturi de  Walter Matthau. S-a apropiat de publicul filmelor de arta cu pelicule ca Down By Law (1986)  in care joaca rolul unui detinut si Night on Earth (1988) in care este sofer de taxi,si Faraway, So Close. In 1990 apare intr-un rol "serios" in ulltimul film al lui Fellini - drama "La voce della luna".
 

In 1993, regizorul Blake Edwards ii distribuie in filmul Fiul Panterei Roz. Productia s-a bucurat de un succes colosal in tara natala a lui Benigni. In 1980, o intalneste pe actrita Nicoletta Braschi care ii devine muza, jucand ulterior in majoritatea filmelor regizate de el si cu care s-a insurat in 1991. A avut si momente mai putin bune in cariera - in 2002 a fost numit un mascarici patetic de catre cei care i-au criticat pelicula „Pinocchio”


Filmul carierei ramane "La vita e bella" (Viata e frumoasa). Cu un scenariu semnat de  Vincenzo Cerami, filmul spune povestea unui evreu care incearca sa apere inocenta fiului lui, in varsta de nici 6 ani, din momentul internarii intr-un lagar nazist. El ii spune micutului ca Holocaustul este, de fapt, un joc elaborat, pe care trebuie sa-l joace cu multa atentie, daca vor sa castige. Povestea i-a fost inspirata actorului de un fapt real: tatal sau a stat inchis, in tinerete, timp de trei ani in lagarul de la Bergen-Belsen.

Momentul in care i s-a inmanat Oscarul, in 1998, a intrat in istoria Premiilor Academiei Americane de Film ca unul dintre cele mai frumoase episoade. In momentul in care superba Sophia Loren i-a strigat numele de pe scena: "Roberto! Roberto!" Benigni s-a urcat pe fotoliile din impunatoarea sala in drumul sau spre scena unde a topait de bucurie si a sarutat-o pe Sophia. "Am avut acel gest pentru ca efectiv imi venea sa zbor datorita fericirii. Exuberanta inseamna frumusete" a povestit Roberto intr-un interviu pentru Vanity Fair.


Top 5 cele mai bune filme ale lui Benigni!


5. Coffee and Cigarettes (2003)

Unul din filmele cele mai creative din cariera lui Roberto Benigni este Coffe and Cigarettes, regizat de Jim Jamusch si care are o distributie de vis: Roberto Benigni, Jean Reno, Steve Buscemi, Cate Blanchett, Bill Murray, Alfred Molina. Filmul este alcatuit dintr-o serie de scheciuri, centrate in jurul obiceiului de-a sta la cafea si tigara. Pelicula lui Jamusch este mult mai profunda, prezentand raporturile dintre oameni, obiceiurile si dependentele lor. Coffe and Cigarettes este un film perfect epocii in care traim, iar interpretarea lui Benigni este printre cele mai bune ale actorului italian.


4. Night on Earth
(1991)

Roberto Benigni pare sa fie unul din actorii preferati ai regizorului Jim Jarmusch, acestia colaborand de mai multe ori. Night on Earth prezinta cinci povesti diferite: 5 taximetristi in 5 orase diferite din America si Europa, care trec prin experiente inedite, in aceeasi seara. Benigni joaca rolul taximetristului din Roma, unul din orasele unde au loc intamplarile care vor marca vietile celor 5 soferi.



3. Fellini - I'm a Born Liar
(2003)


Un film cu totul inedit si regizat intr-o maniera artistica desavarsita, "Fellini - I'm a Born Liar" este un documentar artistic lipsit de clisee si plin de creativitate despre marele regizor italian Federico Fellini. Roberto Benigni face parte din actorii  care au avut ocazia sa-l cunoasca si sa colaboreze cu el.

2. Down by Law (1986)

Down by Law, regizat de Jim Jarmusch, prezinta povestea a trei prizonieri neobisnuiti dintr-o inchisoare din Louisiana. Zack (Tom Waits), un DJ acuzat pe nedrept de crima si (John Lurie), un proxenet, devin colegi de celula cu Roberto (Roberto Benigni), care este inchis pentru crima. Acesta din urma are un plan de evadare si ii convinge si pe noii sai colegi de celula sa i se alature, iar acel moment le va schimba complet vietile.


1. Life is Beautiful (La vita e bella) 1997

La vita e bella este cu siguranta, cel mai mare succes din cariera actorului italian. Filmul sau i-a cucerit pe americani, primind 7 nominalizari la Oscar, iar el a primit premiul pentru cel mai bun actor, la editia din 1998 a premiilor Oscar .La vita e bella este povestea lui Guido, intepretat de Roberto Benigni, un italian evreu, care incearca sa isi apere fiul de atrocitatile care au loc o data cu izbucnirea Celui De-Al Doilea Razboi Mondial si care incearca sa ii pastreze inocenta acestuia dupa ce sunt prinsi si trimisi in lagar de concentrare de catre nazisti. Pentru ca el si familia sa sa poata face fata ororilor din lagar, Guido, personajul lui Benigni, isi imagineaza Holocaustul ca un joc cu reguli foarte stricte.


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies