marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Cel mai mare mister din istoria Oscarurilor: Ennio Morricone, omul care a revolutionat muzica de film si a compus peste 500 de coloane sonore

Este poate unul dintre cele mai mari mistere si totodata nedreptati ale Hollywoodului cum un adevarat geniu care a compus muzica pentru peste 500 de filme si a primit 5 nominalizari la Oscar nu a castigat niciodata prestigioasa statueta pentru o coloana sonora. Pe 10 noiembrie, Ennio Morricone, unul dintre cei mai influenti si prolifici compozitori de muzica de film din generatia sa a facut 83 de ani.

Cel mai mare mister din istoria Oscarurilor: Ennio Morricone, omul care a revolutionat muzica de film si a compus peste 500 de coloane sonore

Nascut intr-un cunoscut cartier din centrul Romei, Trastevere, in 1928, intr-o familie de muzicieni, numele lui Ennio Morricone a ajuns sinonim cu cateva dintre cele mai celebre sound-track-uri din istoria cinematografiei pentru care a inventat un stil nou de muzica.

Este cunoscut poate pentru una dintre cele mai emblematice colaborari din lumea filmului - alaturi de regizorul Sergio Leone pentru ale carui western-uri "spaghetti" a compus coloane sonore ramase legendare ca A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965), The Good, the Bad and the Ugly (1966), Once Upon a Time in the West (1968) sau Once Upon a Time in America (1984).


A mai colaborat cu Roland Joffé pentru The Mission (1986), cu Brian De Palma pentru The Untouchables (1987), cu Zeffirelli la Hamlet (1990) si cu Giuseppe Tornatore la genialul Cinema Paradiso (1988) si The Legend of 1900 (1998). Cele mai recente compozitii ale sale includ Malèna (2000), Fateless (2005), si Baaria - La porta del vento (2009).


A scris prima compozitie muzicala la 6 ani, iar de la 9 ani a inceput sa studieze trompeta pentru a calca pe urmele tatalui sau. De la 14 ani a intrat la Conservator insa cand tatal sau s-a imbolnavit, a inceput sa lucreze in orchestra compozitorului Costantino Ferri. A activat initial ca trompetist de jazz in anii '50 si a inceput sa compuna muzica de film din anii '60. In cei aproximativ 50 de ani de cariera, muzica sa a ajuns pe coloana sonora a aproximativ 500 de productii cinematografice. La inceput, el a dorit sa compuna muzica clasica moderna, dar acest lucru s-a schimbat cand a fost invitat sa realizeze aranjamente pentru melodii italiane, ceva total neobisnuit pentru el la acea vreme.

Ennio Morricone si Clint Eastwood in 2007


In 1960, Sergio Leone, un fost coleg de scoala al sau,  a fost intrigat de una din compozitiile lui Morricone si l-a angajat compozitor pentru filmele sale. Artistul a compus muzica pentru peste 40 de westernuri si la multe dintre ele a lucrat alaturi de Alessandro Alessandroni. Bugetul mic pe care il avea la dispozitie si faptul ca nu avea o orchestra l-a impins sa foloseasca pe langa noua chitara eloctronica Fender diverse sunete "neortodoxe" ca voci, fluieraturi, impuscaturi, pocnituri de biciuri in aranjamentele sale si a creat un stil diferit fata de coloanele clasice din filmele lui John Ford. Tot in aceasta perioada a inceput si colaborarea cu Bernardo Bertolucci.


In 1956 s-a casatorit cu Maria Travia alaturi de care are 4 copii. A refuzat mereu sa se mute la Hollywood desi studiourile de productie au incercat sa-l determine sa se stabileasca in America.
 

Ennio Morricone a castigat doua premii Grammy, doua Globuri de Aur, cinci Anthony Asquith Awards for Film Music - oferite de organizatorii galelor BAFTA. A compus celebra coloana sonora pentru serialul La Piovra ( Caracatita) din anii '80, iar tema sa "Chi Mai" a devenit un adevarat hit in Marea Britanie unde a urcat in topuri si a fost folosita in filme ca Maddalena (1971)  si Le Professionnel (1981). A influentat artisti ca Sarah Brightman, Andrea Bocelli, Celine Dion, Bruce Springsteen, Metallica sau Muse.


In 2007, a primit  un Oscar pentru intreaga cariera, insa nu a castigat niciodata unul in competitie, desi a fost nominalizat de 5 ori. La gala organizata in 2007 de Academia Americana de Film a tinut un discurs in italiana care a fost tradus de Clint Eastwood cu care se intalnise pentru prima data dupa 40 de ani.


Are peste 50 de milioane de albume vandute iar 4 din filmele pentru care a compus muzica au facut incasari de peste 100 de milioane de dolari: In the Line of Fire din 1993  al lui  Wolfgang Petersen ($176,997,168),  Wolf al lui Mike Nichols din 1994( $131,002,597), Disclosure al lui Barry Levinson din 1994 ($214,015,089) si Mission to Mars al lui Brian De Palma din 2000 ( $110,983,407).


Alte filme de mare succes care contin muzica maestrului Morricone (desi nu a compus-o special pentru acestea) sunt cele ale lui Quentin Tarantino - seria Kill Bill (2003, 2004) si Inglourious Basterds (2009). 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies