Ideea filmului i-a fost inspirata lui Nae Caranfil de cartea numita “In cautarea filmului pierdut” semnata de tatal sau, Tudor Caranfil. Episodul dedicat peliculei “Independenta Romaniei” l-a fascinat pe Nae Caranfil din primul moment si, dupa cum el insusi a declarat, i-a fost greu sa reziste ispitei de a realiza un film care sa aiba in centru acest eveniment. “Restul e tacere” vorbeste despre acest eveniment real din lumea cinematografica romaneasca, insa nu numai despre aceasta.
Un debut de secol XX exploziv, cind apar, in acelasi timp, magiile noii lumi – automobilul, avionul, telefonul, gramofonul si cinematograful, tentatiile occidentale, care se topesc intr-o lume aflata la portile Orientului, scaldata in miros de mititei, relatia dintre arta si bani, pasiunea, dragostea, inspiratia si tradarea se regasesc toate in “Restul e tacere”.
Bucurestiul anului 1911. Tinarul regizor Grigore Brezianu (Marius Florea Vizante) are un vis scandalos pentru vremurile in care traieste: vrea sa realizeze cel mai grandios si mai lung film facut vreodata, un film care sa fie reconstituirea fidela a razboiului de Independenta, ce avusese loc in urma cu 30 de ani. Leon (Ovidiu Niculescu), un mosier care se considera patron al artelor, devine finantatorul acestui proiect indraznet. In complicata relatie dintre acestia intervine si compania franceza Gaumonde, cea care controleaza piata cinematografica din Europa si care n-ar putea accepta niciodata o productie independenta de o asemenea amploare.
Mirela Zeta face si ea parte din distributia acestui film surprinzator si complex, o poveste despre pasiune si arta, despre dorinta, dragoste si tradare.