Afla ce parere are Dana Rogoz despre filmele romanesti. Vezi ce actori admira și de ce crede ca „romanii vin la film sa se distreze, sa se relaxeze, nu sa-si puna probleme. Filmul romanesc nu e un film de masa.”
- Care este filmul pe care l-ai vazut de nenumarate ori si pe care l-ai revedea fara sa te plictiseasca?
- “Down by law” de Jim Jarmusch sau “Finding Nemo”.
- Daca ai putea petrece o zi cu un om din lumea filmului (regizor, actor, operator imagine, scenarist) care ar fi acela?
- Greu de ales… Prima oara m-am gandit la Michael Haneke, pentru ca imi plac foarte tare filmele lui. Dar acum imi dau seama ca o zi cu David Lynch cred ca ar fi mult mai funny.
- Daca s-ar face un film biografic, ce actrita te-ar juca? Cine ai vrea sa fie regizorul?
- Oh, Doamne. Pai ma gandeam la Natalie Portman (desi e mai mare decat mine), iar regizor Radu Dragomir (n.r - iubitul Danei Rogoz), ca doar ma cunoaste cel mai bine. Desi nu sunt geloasa deloc de felul meu, cred ca aceasta intalnire profesionala a lor mi-ar da multe emotii.
- Care este actorul/actrita cu care aveai poster deasupra patului in adolescenta
- Nu aveam poster, dar imi placeau Jack Nicholson si Julia Roberts.
- Care este scena ta preferata dintr-un film?
- Sunt foarte multe, mi-e greu sa aleg “filmul” preferat, dar “scena” preferata. Acum imi vine in minte o scena din “The Sqiud and the Wale” cand baiatul mic vine in vizita la tatal lui care ii cumparase un birou pentru stangaci. Sau scena din Benny’s Video cu discutia parintilor in bucatarie legata de crima copilului. Sau stiu pe dinafara scene din anumite desene animate.
- Publicul refuza filmele romanesti, de ce crezi ca se intampla asta?
- Eu nu ma inscriu deloc in aceasta categorie, dar intreb deseori oamenii de ce gandesc asa. Si imi raspund ca din cauza ca s-au saturat sa vada aceeasi mizerie, acelasi peisaj trist care ii inconjoara si pe ecrane. Si mai ales refuza sa vina la filmele al caror subiect se leaga de perioada comunista.
Cand, din punctul meu de vedere, mi se pare absoult normal ca regizorii, care au trait in acea perioada si pentru care poate ca revolutia a fost unul dintre momentele cele mai puternice ale vietii lor, sa faca filme legate de acest subiect, care e parte din ei.
Aiurea mi s-ar parea ca un regizor roman sa-si propuna sa faca un film american. Exista o generatie de aur, iar romanii ar trebui sa fie mandri de ea. Publicul vine la un film romanesc, doar daca filmul respectiv a fost premiat afara. Si nici atunci nu se umplu salile ca la un Popcorn Movie American, “Virgin la 40 de ani” sau “Marea Mahmureala”. Romanii vin la film sa se distreze, sa se relaxeze, nu sa-si puna probleme, iar filmul romanesc nu e un film de masa.