marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Iranul ataca Hollywood-ul: guvernul iranian vrea sa deschida un proces impotriva lui Argo, filmul care a obtinut Oscarul in acest an

Iranul pregasteste un atac dur asupra Hollywoodului si vrea sa deschida un proces impotriva lui Argo, filmul care a castigat Oscarul in acest an, scriu cei de la Hollywood Reporter.

Iranul ataca Hollywood-ul: guvernul iranian vrea sa deschida un proces impotriva lui Argo, filmul care a obtinut Oscarul in acest an

 

Autoritatile de la Teheran intentioneaza sa ii dea in judecata pe producatorii filmului Argo, pe care ii acuza ca au vehiculat in aceasta pelicula o "imagine falsa" a tarii lor, potrivit presei locale, scriu cei de la Hollywood Reporter.

 

Thrillerul politic, regizat de Ben Affleck, recompensat la gala de decernare a premiilor Oscar din acest an pentru cel mai bun film, se afla in colimatorul autoritatilor iraniene, care intentioneaza o actiune in justitie impotriva producatorilor filmului. Iranul este tara aflata in centrul scenariului din filmul "Argo", inspirat dintr-o intamplare adevarata - criza din 1979 a ostaticilor americani de la Teheran.


Potrivit presei iraniene, avocata franceza Isabelle Coutant-Peyre se afla in aceste zile in Iran pentru a discuta cu autoritatile locale despre detaliile acestui proces. Criticile exprimate de o parte a presei iraniene si de anumite personalitati oficiale, dupa victoria repurtata de "Argo" la premiile Oscar, ar fi determinat autoritatile iraniene sa depuna plangere in justitie.

 

 


Oficialii iranieni au numit filmul produs de Ben Affleck si George Clooney drept propaganda anti-iraniana si pro-CIA. Filmul ales de Membrii Academei Americane drept cel mai bun film al anului este o cronica a evadarii a sase diplomati americani asediati in Ambasada SUA din Teheran in 1979. Mohammad Hosseini, ministrul culturii din Iran a criticat filmul Argo spunand ca este un film anti-Iran. "Nu este un film valoros din punct de vedere artistic.A castigat Oscarul datorita investitiei sale si a reclamei care i-a fost facuta." Autoritatile iraniene il acuza pe Ben Affleck ca a facut propaganda impotriva Iranului si afirma ca filmul sau reprezinta "o reclama pentru CIA".

 

Argo, de Ben Affleck, care prezinta operatiunea de salvare a unor diplomati americani, ramasi captivi in Teheran in timpul Revolutiei iraniene, a fost criticat pentru micile "derapaje" istorice pe care le contine.

 

 

 

In Argo, scena de final, de la aeroportul Mehrabad din Teheran, de unde 6 diplomati americani incercau sa fuga deghizati in producatori de film, sub escorta unui agent CIA a fost modificata de catre Ben Affleck si scenaristul Chris Terrio ca sa arate mai dramatic.  In realitate, avionul cu care cei 6 diplomati trebuiau sa se intoarca in tara a intampinat dificultati mecanice care au dus la intarzierea decolarii cu ora. In film, evenimentele au fost mult mai intense, dramatice si au implicat printre altele anularea rezervarilor de catre CIA pentru grupul de diplomati americani. Mai mult, fortele armate iraniene au ajuns sa sune in birourile de la Hollywood pentru a verifica daca echipa de producatori trimisa in Iran este reala. Iar cireasa de pe tort a fost cursa de foc de la final: iranienii, realizand ca cei 6 producatori de film erau de fapt diplomatii fugiti din ambasada, au pornit intr-o cursa cu masina dupa avionul care se pregatea sa decoleze.



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies