marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Leonardo DiCaprio: sacrificiile actorului pentru cel mai tulburator rol din cariera sa, cum s-a transformat in stapan de sclavi si de ce a fost ingrozit de personajul sau

Quentin Tarantino este cunoscut pentru stilul sau neobisnuit si indraznet de a crea personaje negative memorabile, de la  Mr. Blonde in Reservoir Dogs la Hans Landa in Inglourious Basterds, si mai nou Calvin Candie in Django Unchained.
 

Leonardo DiCaprio: sacrificiile actorului pentru cel mai tulburator rol din cariera sa, cum s-a transformat in stapan de sclavi si de ce a fost ingrozit de personajul sau

 

Leonardo DiCaprio a fost complet dat pe spate de atrocitatea personajului pe care il joaca, numind rolul din Django Unchained - cel al unui stapan de sclavi - cel mai tulburator al carierei sale. Leonardo DiCaprio, de 3 ori nominalizat la Oscar, l-a numit pe Calvin Candie primul sau personaj cu adevarat negativ, crud si nemilos si a dezvaluit ca a simtit un dispret total fata de el.


Pentru rolul unui rege al bumbaculului din Sudul Statelor Unite, care isi obliga sclavii sa lupte unii impotriva altora pana la moarte, actorul a primit recent o nominalizare la Globurile de Aur 2013 (a opta nominalizare din cariera la aceste premii) pentru cel mai bun rol secundar masculin in film de drama. Ca o ironie a sortii, la acesta categorie, DiCaprio se lupta chiar cu colegul sau din film, Christoph Waltz. Acesta il interpreteaza pe Dr. King Schultz, un medic dentist german transformat in vanator de recompense care pleaca pe urmele unor criminali notorii alaturi de un sclav eliberat de el, Django (Jamie Foxx).

 

Rolul lui Calvin Candie este primul rol secundar pentru DiCaprio dupa 15 ani, perioada in care a abordat doar roluri principale. Insa de aceasta data, poate mai mult ca niciodata, are sanse reale la un Oscar. Filmul Django Unchained a fost primit cum nu se poate mai bine de critici: pe celebrul site rottentomatoes.com, un agregator de recenzii de film din presa americana si britanica filmul are un procent de 100% adica toate cele 31 de recenzii primite pana acum sunt ...pozitive.


Personajul Calvin Candie l-a ingrozit si incantat pe DiCaprio in egala masura: "Codul sau etic depaseste orice mi-as fi putut eu imagina" a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa, unde a marturisit ca la un moment dat i-a fost frica sa nu depaseasca masura cu acest rol.


 

 

Unul dintre cele mai dificile momente din film pentru DiCaprio a fost cel in care tine un discurs inflacarat despre frenologie, o pseude stiinta folosita in America sclavagista pentru a sustine diferentele dintre capacitatile mentale ale raselor pe baza unor masuratori ale cutiilor craniene. Aceasta este si una dintre scenele de apogeu ale filmului. "Am citit foarte multe despre Sud si Razboiul Civil si am vorbit cu Quentin despre aceasta idee ca sursa de motivatie pentru modul in care Calvin Candie ii trateaza pe oameni. Voiam sa fac din el un pseudo intelectual" a marturisit DiCaprio.

Actorul a povestit si cum a ajuns sa-l joaca pe Candie: "Domnul Tarantino a fost un factor important, insa scriptul ne-a atras pe toti. S-a facut multa valva in jurul scenariului, toata lumea vorbea despre noul film al lui Tarantino, de faptul ca abordeaza acest subiect cum o facuse cu Inglorious Basterds, ca a recreat propria lui istorie si a atacat o problema atat de grea ca sclavia intr-o combinatie nebuna de genuri, spaghetti western, in care personajul principal sterge putregaiul canceros de atunci din Sud. Toate aceste lucruri au fost extrem de incitante."

 

DiCaprio a marturisit ca pentru prima data in cariera sa si-a urat complet personajul: "Tarantino a scris un personaj incredibil, imediat ce l-am citit, am fost total incantat. Este genul de om, asa cum a spus-o si Tarantino, care reprezenta tot ce era rau in Sud in acea vreme. Se aseamana cu Ludovic al XIV-lea, un soi de print tanar care tinea de pozitia si privilegiile sale cu orice pret. Chiar daca a fost crescut de un om de culoare,alaturi de care a trait toata viata sa, trebuia sa gaseasca o justificare morala sa-si trateze sclavii in acel mod si sa-si continue afacerea.

 


Avea o plantatie de condus, asa ca s-a transformat in stapan de sclavi. Faptul ca este un francofil, dar nu vorbeste franceza este o contradictie in sine. Este crescut de oameni de culoare, insa invata sa creada ca nu sunt umani. Nu m-am putut identifica deloc cu acest personaj. L-am urat, a fost cel mai narcisistic, extravagant, oribil si rasist personaj pe care l-am citit in toata viata mea. Insa am fost obligat sa-l joc. Era prea bun ca sa nu-l interpretez. Tarantino creeaza personaje incredibile si iti ofera sansa sa lucrezi alaturi de actori minunati."

Actorul a simtit ca niciun sacrificiu nu a fost prea mare pentru acest rol, chiar daca se multe ori se simtea ingrozit de ceea ce urma sa faca Candie: "Iubesc sa fac actorie. Este ceea ce mi-am dorit sa fac toata viata si sper sa fac asta multa vreme de acum incolo. Este cea mai tare meserie din lume. Cu adevarat. Suntem toti niste nenorociti norocosi pentru ca ne castigam existenta facand ceea ce ne place in fiecare zi. Asta a fost cu adevarat prima mea incercare de a juca un personaj pentru care simt atat de mult dispret si ura si pentru care am intrat intr-un mediu incomod.

 


Am fost martor la multe acte de rasism in viata mea, insa nu de gravitatea celor pe care a trebuit sa le comit ca personaj in acest film - si asta a fost extrem de tulburator. A fost tulburator pentru toti actorii: si pentru cei care jucau personaje rasiste si pentru cei de culoare. Modul in care imi tratez sclavii a fost unul dintre momentele pivotale ale acestui personaj. Am intrebat pe toata lumea: trebuie sa merg atat de departe, sa fiu atat de violent. Mi-au spus ca daca eram prea sentimental, lumea o sa ma urasca. Modul in care ii tratez pe sclavi era corect din punct de vedere istoric, insa plin de atrocitati."


Actorul crede ca Tarantino merita laudat pentru ca a avut curajul sa faca un astfel de film: " Daca faceam personajul mai retinut, faceam o mare nedepretate filmului, iar oamenii aveau sa simta ca nu sunt onest iar acest lucru m-a determinat sa ma documentez si sa citesc despre plantatiile cu sclavi si sa imping lucrurile pana la extrem. Este un subiect dureros care nu ar trebui evitat asa cum a fost facut si il laud pe Tarantino pentru ca a facut un film atat de indraznet care imbina mai multe genuri si a adus o problema dura ca sursa de entertainment."

 

Fanii si cinefilii cred ca, in sfarsit, a sosit momentul lui DiCaprio ( in varsta de 38 de ani), actorul nu a castigat niciodata un premiu important desi are 8 nominalizari la Globurile de Aur si 3 la Oscar, toate pentru filme ca Blood Diamond (2006), The Aviator (2004), What's Eating Gilbert Grape (1993), The Departed (2006), Catch Me If You Can (2002), Titanic (1997).

 

Django Unchained are premiera in SUA pe 25 decembrie iar in Romania pe 18 ianuarie 2013.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies