marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Life of Pi: James Cameron s-a inchinat in fata filmului: Este o capodopera. De ce au pariat pe el 100 de milioane de $ studiourile Fox

Hollywood-ul rezerva 3D-ul pentru un anumit gen de filme, mai prietenoase fata de box office, filme cu super eroi ca The Avengers, fantezii ca Harry Potter sau filme animate ca Toy Story.

Life of Pi: James Cameron s-a inchinat in fata filmului: Este o capodopera. De ce au pariat pe el 100 de milioane de $ studiourile Fox


Insa Life of Pi, ecranizarea romanului scris de Yann Martel in viziunea regizorului Ang Lee aduce o noua directie pentru 3D in incercarea de a spune povestea tanarului pierdut pe mare intr-o mica barca alaturi de un tigru pe nume Richard Parker, un urangutan, o hiena si o zebra.


James Cameron, singur regizor din lume cu doua filme in topul celor mai de succes productii din istorie Avatar (2009) si Titanic (1997) se inchina in fata peliculei facute de Ang Lee. Cameron Pace Group, una din companiile detinute de James Cameron l-a ajutat cu echipament si informatii tehnice pe Ang Lee sa realizeze acest film.


"Life of Pi rupe paradigma potrivit careia 3D-ul trebuie sa fie destinat unui anumit tip de film, urias, un spectacol de fantezie sau un blockbuster cu super eroi. Filmul Life of Pi este minunat din punct de vedere vizual, e inventiv si te solicita in moduri de care nu esti constient" a declarat James Cameron citat de LA Times.



"Filmul te duce intr-o calatorie fara sa stii in ce directie o va lua, asta daca nu ai citit cartea, asa cum s-a intamplat in cazul meu. Iti arata ceea ce ar trebui sa faca 3D-ul, adica sa te faca sa uiti ca este un film 3D" a mai continuat cineastul premiat cu 3 Oscaruri.


Atunci cand a luat pentru prima data in considerare ideea de a face acest film, in urma cu 5 ani, Ang Lee i-a cerut parerea lui James Cameron iar acesta a declarat ca era incantat de a colabora cu Lee, premiat cu Oscar pentru regia de la Brokeback Mountain (2005).


Life of Pi se bucura de multa actiune - o furtuna dramatica pe mare scufunda o nava plina cu animale de la zoo, insa cea mai mare parte a povestii se concentreaza pe relatia dintre un adolescent indian jucat de debutantul Suraj Sharma si un tigru alaturi de care pluteste in deriva pe mare. Filmul contine foarte multe cadre parca desprinse din vise, secvente din natura, imagini cu gradinile botanice din Pondicherry, India, cadre cu un banc de pesti zburatori sau cu o insula misterioasa plina de suricate.

"Asta ma innebuneste acum la Hollywood" spune James Cameron. "Au trecut 4-5 ani de la renasterea 3D-ului si suntem inca in stadiul in care eram in anii '40  cand se trasau linii intre filme de categorie B, filme alb negru si filme color. Toata lumea stie ce filme ar trebui sa fie  realizate 3D nu? Numai ca aici gresesc."



"Nu exista o placere mai mare de a sta pe un scaun la cinema si de a fi transportat intr-o calatorie de un regizor maestru ca Ang Lee. Este o viziune magica, te simti prins in poveste de la inceput iar 3D-ul ajuta la asta. Te duce intr-o lume care te va uimi, te va infricosa si care este minunat construita. Din punctul meu de vedere,  nu poate fi facut mai bine de atat. Trebuie sa vezi acest film. 3D-ul este o parte importanta a acestui film si cred ca tehnologia pe care am creat-o a contribuit la o capodopera" a povestit regizorul lui Avatar intr-un interviu video realizat de 20th Century Fox .


Filmul reprezinta un pariu urias pentru cei de la studiourile Fox: bugetul peliculei a depasit cu putin 100 de milioane de dolari - o adevarata premiera pentru un film incadrat la genul art house. "Un film art house exploreaza probleme filosofice. Insa pentru a face un film popular trebuie sa atingi inimile oamenilor iar acesta este un lucru dificil" a declarat Ang Lee.

Se stie ca Hollywood-ul nu are o relatie buna cu filmele in care povestile se petrec pe apa: sunt greu de facut, efectele speciale sunt costisitoare, se depaseste perioada de productie si multe din ele nu au un rezultat stralucitor in box office, scrie Hollywood Reporter.


O mare parte a productiei de la Life of Pi a avut loc in cel mai mare bazin cu valuri proiectat si construit vreodata pentru realizarea unui film. Aflat in Taichung, Taiwan, in incinta unui fost aeroport, bazinul avea o lungime de 70 m, o latime de 30 m si o adancime de 4 m, cu o capacitate de 6,5 milioane de litri de apa, si le-a permis cineastilor sa genereze o gama larga de texturi acvatice. Pentru scufundarea navei Tsimtsum si pentru o scena care infatiseaza o uriasa "furtuna divina", apa din bazin a fost inlocuita de apa generata pe computer.


Ce alte filme s-au realizat in bazine gigantice? The Perfect Storm din 2000 (cu George Clooney, Mark Wahlberg si Diane Lane) a fost filmat intr-un bazin adanc de 7 metri, construit de Warner Bros. In 1996,  20th Century Fox a construit in Baja California, Mexic un bazin de 33.000 de metri patrati pentru Titanic, filmul a avut un buget de 200 de milioane de $. Cutthroat Island din 1995 a fost filmat intr-un bazin din Mediterranean Film Studios, Malta. Filmul care a bagat in faliment un studio de productie ( Carolco Pictures ) si a intrat in Cartea Recordurilor ca un dezastru financiar, a avut un buget de 98 de milioane de $, cu incasari de 10 milioane. Pierderile au fost de peste 80%.



Waterworld din 1995 cu Kevin Costner a fost considerat unul din cele mai mari esecuri cinematografice din istorie, desi a avut un buget impresionant de 150 de milioane de dolari. Filmul este un science-fiction a carui actiune se petrece undeva intr-un viitor indepartat si infricosator cand Pamantul este acoperit in totalitate de apa, iar oamenii incearca sa supravietuiasca asa cum pot.

 

Life of Pi / Viata lui Pi va avea premiera in Romania pe 21 decembrie.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies