marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

A fost ales dintre 3000 de tineri si traieste o poveste ca-n filme. Adolescentul care a stat un an in cel mai mare bazin construit vreodata pentru un film dezvaluie secretele lui Life of Pi

Suraj Sharma, tanarul actor indian in varsta de 18 ani, aflat la debutul in lumea filmelor cu o productie ce a starnit valuri in acest an, Life of Pi, isi traieste propriul basm. Aventura sa in universul filmelor a fost comparata deja cu cea a lui Dev Patel, tanarul care impresiona planeta in urma cu 4 ani in pelicula Slumdog Millionaire, castigatoare a 8 premii Oscar.

A fost ales dintre 3000 de tineri si traieste o poveste ca-n filme. Adolescentul care a stat un an in cel mai mare bazin construit vreodata pentru un film dezvaluie secretele lui Life of Pi

Regizorul Ang Lee, care ne-a adus filme ca "Brokeback Mountain" si "Tigru si dragon" a creat un film revolutionar despre un tanar care supravietuieste unui dezastru maritim si se vede silit sa porneasca intr-o calatorie epopeica, plina de aventuri si descoperiri. 

 

Life of Pi este ecranizarea unei carti traduse in 42 de limbi care s-a vandut in milioane de exemplare si a petrecut ani intregi in clasamentele bestseller-urilor. Actiunea filmului se petrece pe trei continente si doua oceane, de-a lungul unei perioade de multi ani, intr-un vast univers al imaginatiei. Viziunea lui Lee, impreuna cu uimitoarele imagini 3D, a transformat un roman care de multa vreme era considerat imposibil de ecranizat intr-o imbinare indrazneata de naratiune epopeica si teme profunde, care provoaca la reflectie. Filmul reprezinta un salt inainte pentru stiinta si arta cinematografica, comparabil cu efectele speciale din "Titanic", cu revolutia 3D declansata de "Avatar" si cu grafica computerizata din "Planeta maimutelor: Invazia".
 

Vezi aici cum s-a transformat in 4 ani Dev Patel, actorul din Slumdog Millionaire

 

Suraj Sharma si Ang Lee


Dupa o lunga serie de preselectii organizate in intreaga Indie, la care au participat peste 3.000 de tineri, regizorul Ang Lee, Avy Kaufman, responsabila cu distributia si echipa ei, l-au ales pe Suraj Sharma, in varsta de 17 ani, pentru rolul lui Pi Patel. Suraj este student. In momentul respectiv, locuia cu parintii lui in Delhi, India. (Ca o ironie, parintii lui Suraj sunt matematicieni, iar primul rol cinematografic al fiului lor avea sa fie cel al unui personaj pe nume Pi - o constanta matematica).


Life of Pi reda povestea lui Piscine, cunoscut de toata lumea drept Pi. Acesta copilareste in India, in anii 1970 intr-o familie ce detina o gradina zoologica. Parintii lui Pi se hotarasc sa emigreze in Canada. Ei inchid gradina zoologica, isi strang bunurile (inclusiv unele dintre animalele de la zoo) si se imbarca pe un cargobot japonez, unde intalnesc un bucatar francez sadic (Gérard Depardieu). Noaptea, tarziu, in largul marii, bucuria lui Pi la vederea dezlantuirii fortelor naturii paleste rapid cand totul se transforma intr-un cataclism. Vaporul se scufunda, dar, in mod miraculos, Pi supravietuieste. El pluteste in deriva pe o barca, in mijlocul Oceanului Pacific, impreuna cu un tovaras de calatorie cu totul neasteptat - un tigru feroce pe nume Richard Parker.


 

 


Suraj nici macar nu intentionase sa dea o proba pentru acest rol; initial, fratele lui urma sa se prezinte la preselectie. In cursul a sase luni, Suraj a trecut de patru etape de selectie. A fost o experienta de-a dreptul ametitoare pentru el, fiindca, pana in momentul respectiv, Suraj dusese viata unui adolescent normal.

"M-am nascut si am crescut in Delhi. Fratele meu a jucat in cateva filme si era prieten cu directorul de distributie care organiza auditiile pentru Life of Pi. Am mers cu fratele meu sa dau probe. Nu imi doream sa fac actorie, pur si simplu s-a intamplat. Producatorii ma tot chemau inapoi. M-au invitat la Mumbai sa vorbesc cu Dao Yan. Inseamna domnul regizor in chineza. Nu-mi place sa-l numesc Ang, nu e respectuos. Doua saptamani mai tarziu mi-au spus <<Suraj trebuie sa vii in Taiwan>>. Era amuzant pentru ca nici atunci nu am crezut ca am primit rolul. Nu crezi ca aceste lucruri ti se pot intampla tie" a declarat Suraj Sharma pentru Reuters.



Pentru a reflecta transformarea fizica a lui Pi, Suraj a trebuit sa ia in greutate, apoi sa dea jos cateva kilograme de muschi, si nu numai, in timp real, fara nicio intrerupere. (Tom Hanks a slabit dramatic pentru filmul "Naufragiatul", dar performanta sa a fost facilitata de o pauza de cateva luni in productia filmului.) Printr-un program strict, care a inclus un regim alimentar si exercitii fizice, preparatorii fizici l-au transformat pe Suraj dintr-un tanar firav, de 68 kg, intr-unul musculos, de 75 kg. Apoi, pe parcursul filmarilor, i-au redus dramatic greutatea, pana la 59 kg, pentru a reflecta greutatile cu care se confrunta Pi.


"M-am antrenat timp de 3 luni. Am invatat sa inot, am deprins abilitati marinaresti, sa vaslesc, sa prind peste. Am mancat si peste crud, dar sa nu vorbim despre asta acum. M-am ingrasat si am slabit pana la incheierea filmarilor. Cand am inceput filmul eram foarte slab. Pana la urma toti am trecut prin calatoria lui Pi. De multe ori am simtit ca toti impreuna eram Pi. Nu stiu cum se face un film normal, insa acesta nu a fost unul normal" a declarat Suraj.


Cum i-a convins Suraj pe producatori? "Am cautat un tanar care sa aiba inocenta necesara pentru a ne atrage atentia, profunzimea necesara pentru a ne frange inima si calitatile fizice necesare pentru a-l intruchipa pe Pi in calatoria lui", spune Lee. "In timpul preselectiei, Suraj a raspandit in jurul sau un val de emotie, transmisa in mare parte cu ajutorul ochilor. Abilitatea sa naturala de a crede si de a ramane in lumea fictiva e o adevarata comoara." a mai spus regizorul.

 


"Nu am mai jucat in filme, dar stiu ca mi-ar fi placut. Faceam asta in joaca alaturi de fratele meu. Mergeam pe strazi si ne prefaceam ca suntem alte persoane, asta a fost toata experienta mea de actor. Life of Pi mi-a aratat cum se fac filmele. A strans impreuna foarte multe persoane si foarte multe vise. Eu voiam sa fiu pe platouri, nu conta in ce ipostaza. O parte din mine este inca prizoniera in Taiwan pe acea barca" a marturisit actorul.

O buna parte din productia filmului a avut loc cand Suraj avea 17 ani; de fapt, el si-a sarbatorit a 18-a aniversare impreuna cu echipa filmului, in uriasul bazin cu valuri construit in Taiwan pentru realizarea filmului. Cat despre planurile lui de viitor, Suraj este student in anul I la Colegiul St. Stephen al Universitatii din Delhi Intrebat cum a fost sa filmeze cu un tigru fals, tanarul a raspuns: "Nu-l numi fals. Pentru mine a fost real. Multa vreme am filmat intr-un bazin mare si albastru cu pereti albastri, avand doar cerul deasupra noastra. Totul era albastru, in afara de mine si de barca. Am avut 4 tigri antrenati care erau folositi ca modele. Ma uitam la ei, la cum reactionau la apa, la atmosfera, cum se miscau. Pentru a-mi face o imagine despre ei am vazut clipuri cu tigri si am vorbit cu antrenorii. Cu timpul, nu trebuia sa-mi imaginez tigrul in barca, era real pentru mine."

Suraj a petrecut o mare parte a productiei in cel mai mare bazin cu valuri proiectat si construit vreodata pentru realizarea unui film. Aflat in Taichung, Taiwan, in incinta unui fost aeroport, bazinul avea o lungime de 70 m, o latime de 30 m si o adancime de 4 m, cu o capacitate de 6,5 milioane de litri de apa, si le-a permis cineastilor sa genereze o gama larga de texturi acvatice. Pentru scufundarea navei Tsimtsum si pentru o scena care infatiseaza o uriasa "furtuna divina", apa din bazin a fost inlocuita de apa generata pe computer.

 


"Nu stiu daca voi mai juca in filme. Poate ca da, poate ca nu, depinde de ce-mi iese in cale. Vreau sa fiu pe platouri. Sa spun povesti. Am fost impresionat de prezenta pe platourile de filmare. Nu pot sa uit acel sentiment. A fost mai mult decat adrenalina, a fost pasiune. Sentimentul de a colabora cu oameni diferiti ce sunt stransi impreuna, fiecare avand povestea sa, insa toti lucreaza pentru a crea ceva ce va atinge milioane de inimi. Nu pot sa uit acest lucru."
 

Life of Pi  este primul film 3D al lui Ang Lee, care a ales tehnologia 3D pentru acest proiect cu mult inainte ca "Avatar" sa ajunga in salile de cinema. Regizorul foloseste acest instrument pentru a da filmului noi dimensiuni, pentru a ne implica fizic in calatoria lui Pi si pentru a ne adanci in atmosfera emotionala a povestii. "Am vrut ca vizionarea filmului sa fie o experienta unica, la fel ca citirea cartii lui Yann Martel, iar asta a presupus crearea filmului intr-o alta dimensiune", spune Lee. "Tehnologia 3D creeaza un nou limbaj cinematografic, iar Viata lui Pi urmareste atat sa atraga publicul in spatiul emotional al personajelor, cat si sa redea dimensiunea epopeica a aventurii."


Life of Pi / Viata lui Pi va avea premiera in Romania pe 21 decembrie.
 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies