Cu 10 nominalizari la Premiile BAFTA si 7 la Globurile de Aur, Lincoln, calatoria de peste 12 ani a lui Steven Spielberg pe urmele celui mai iubit, faimos si popular presedinte american, Abraham Lincoln, este un succes rasunator.
Lincoln este un film despre ce inseamna sa fii lider, pelicula nu detaliaza inteagra viata a celui de-al 16-lea presedinte american, ci se concentreaza pe cele mai furtunoase momente din cariera sa. Pentru a intelege incarcatura emotionala a filmului, trebuie sa-l privesti si dintr-o perspectiva americana.
Multi americani il considera si azi pe Abraham Lincoln Marele Eliberator al sclavilor, acesta fiind cunoscut si sub numele de Abe cel cinstit. Se spune ca sclavia s-a incheiat efectiv in SUA in primavara lui 1865 cand armatele confederate au capitulat. Toti sclavii Confederatiei au fost eliberati prin Proclamatia de Emancipare, care stipula ca sclavii in zonele confederate erau liberi.
In varsta de 66 de ani, Steven Spielberg a recunoscut intr-un interviu cu Oprah ca filmarile acestei pelicule au fost extrem de emotionale pentru el: "Daniel (Day-Lewis) ma face mereu sa plang. Prima data cand m-a facut sa plang a fost cand a tinut intaia oara discursul despre importanta abolirii sclaviei si votarea celui de-al 13-lea Amendament." Regizorul premiat cu doua premii Oscar pentru cea mai buna regie in 1994, pentru "Lista lui Schindler" si in 1998, pentru "Salvati soldatul Ryan" si trei Globuri de Aur a dezvaluit ca s-a ascuns in alta camera atunci cand a inceput sa planga pentru ca nu dorea ca echipa sa de productie sa-l vada in lacrimi.
Regizorul cunoscut pentru filme ca "Jaws", "Raiders of the Lost Ark ", "Indiana Jones and the Temple of Doom ", "Jurassic Park", "Saving Private Ryan" sau "War of the Worlds" a recunoscut ca Lincoln a fost filmul cu cea mai lunga etapa de productie din intreaga sa cariera de peste 40 de ani. Cineastul a cumparat in 1999 drepturile de ecranizare a cartii lui Doris Kearns Goodwin, Team Of Rivals.
Spielberg a petrecut 12 ani cercetand pentru acest proiect, dintre care 6 ani i-a luat sa-l convinga pe Daniel Day-Lewis sa accepte rolul lui Lincoln. Cei de la Deadline glumesc spunand ca actorul britanic in varsta de 55 de ani seamana atat de mult cu Lincoln incat ar putea poza pentru bancnota de 5 $: "Lincoln este filmul la care am lucrat cel mai mult timp din cariera mea. Pentru Schindler’s List am avut nevoie de 11 ani din momentul in care Sid Sheinberg a cumparat drepturile de ecranizare in 1982 pana am inceput filmarile in 1993.
Daniel ( Day-Lewis) a avut 6 ani la dispozitie sa se hotarasca in privinta rolului. Au fost in realitate doua probleme. Prima data i-am oferit un scenariu creat de mine, nu cel bazat pe cartea lui Doris Kearns Goodwin si scris de Tony Kushner. Atunci m-a refuzat prima data spunand ca era intimidat de grandoarea figurii lui Lincoln. Nu cred insa ca a uitat acea intalnire si provocarea ce i-a fost oferita.
Am incercat sa-l conving a doua oara cu scenariul realizat de Tony Kushner. Bunul meu prieten Leo DiCaprio l-a sunat intr-o seara si i-a spus << Trebuie sa te razgandesti. Steven te vrea pe tine pentru acest rol si nu vrea sa faca filmul fara tine.>> Cu ajutorul telefonului dat de Leo, Daniel a citit scenariul lui Tony Kushner si cartea scrisa de Doris Kearns Goodwin. Nu le citise pana in acel moment. Atunci s-a incheiat perioada de curtare. Odata ce le-a citit stia ca trebuia sa ia o decizie. Pot sa creez cu onoare un personaj cu a carui imagine sa traiesc tot restul vietii mele? Niciodata in cariera mea nu am am dus o astfel de campanie sa conving un actor sa accepte un rol. A fost una dintre putinele momente in viata mea cand refuzam sa fiu refuzat. Nu puteam sa-l vad pe Lincoln in acest film decat cu ceea ce Daniel avea forta sa-i aduca acestui personaj."
Daniel Day-Lewis s-a pregatit timp de un an inainte de a incepe filmarile pentru acest rol. "Cand a fost de acord sa-l joace pe Abraham Lincoln, Daniel mi-a cerut sa astept un an, in mare parte pentru ca dorea sa intre cat mai bine in personaj. Acel an a fost ca un dar pentru mine si Tony Kushner pentru ca am lucrat la scenariu mai mult... Am putut sa vad si sa asist la evolutia lui Daniel din momentul in care a spus da pana a devenit cel de-al 16-lea presedinte american. Asta a fost recompensa lui. S-a ridicat la inaltime si a fost o sursa de inspiratie pentru fiecare actor cu care a lucrat la acest film." a spus Spielberg.
Steven Spielberg a dezvaluit ca Daniel Day-Lewis nu a mai vorbit deloc cu scenaristul Tony Kushner si cu producatoarea Kathleen Kennedy odata ce a intrat in pielea lui Lincoln si au inceput filmarile, care au durat 53 de zile. Actorul britanic este cunoscut pentru faptul ca pe durata filmarilor, inclusiv in pauzele de filmari, incearca sa ramana in pielea personajului sau. Pentru Lincoln, a incercat sa isi pastreze accentul american si i-a rugat pe cei britanici de pe platou sa nu foloseasca accentul britanic pentru a nu-l scoate din personaj. Pe toata durata filmarilor echipa de productie in frunte cu Steven Spielberg i s-a adresat cu titlul de "Domnule presedinte": "Am avut o relatie extraordinara cu Daniel pe parcursul filmarilor... Sa-i strigi pe actori dupa numele personajelor din film nu are legatura cu metoda de pregatire, ci cu autenticitatea, cu faptul ca actorii veneau la munca in fiecare zi si aveau sentimentul ca se intorc in timp."
Regizorul a refuzat sa lanseze filmul in perioada alegerilor din SUA in 2012 pentru a nu-l transforma intr-o batalie politica : "Modul de conducere al lui Lincoln a fost bazat pe un numar de principii, insa preferatele mele au fost cele ca a actionat in numele si pentru binele poporului. Din acest punct de vedere cele mai mari doua lucruri pe care le-a facut spre sfarsitul vietii sale au fost incheierea Razboiului Civil si a sclaviei si a facut-o pentru binele si in numele poporului. A pus oamenii mai presus de politica, desi era suficient de inteligent sa foloseasca politica pentru a-si indeplini sarcinile.
Pelicula din a carei distributie mai fac parte Sally Field, David Strathairn, James Spader, Tommy Lee Jones urmareste ultimii 3 ani din viata lui Lincoln. Este 1865, in timp ce Razboiul Civil American se intreapta implacabil catre final, presedintele reales Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) incearca sa treaca Amendamentul care va interzice pentru totdeauna sclavia in Statele Unite. Insa obiectivul sau este o cursa impotriva timpului pentru ca pacea se poate instala oricand iar daca pana atunci amendamentul nu se voteaza, statele sudiste il vor opri pana sa ajunga lege. Lincoln trebuie prin orice mijloc posibil sa obtina suficiente voturi de la un Congres care i se impotriveste inainte de a sosi pacea si a fi prea tarziu. Cu toate astea se afla intr-o dilema morala: pacea ar salva mii de vieti. In timp ce poporul american se confrunta cu propria constiinta pentru libertatea tuturor, Lincoln are si el o criza de constiinta: sa incheie razboiul sau sa incheie sclavia.
Nominalizarile celei de-a 85 editie a Oscarurilor vor fi anuntate joi, 10 ianuarie, ora 15.30 ( ora Romaniei) si vor fi transmise LIVE VIDEO pe www.procinema.ro!