marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Marius Florea Vizante și Ovidiu Niculescu, în remarcabilul film al lui Nae Caranfil, Restul e tăcere

Într-un București clocotitor și bezmetic de început de secol XX, doi moșieri de generație nouă își pun la bătaie averile pentru cel mai ambițios film despre epoca.

Marius Florea Vizante și Ovidiu Niculescu, în remarcabilul film al lui Nae Caranfil, Restul e tăcere
Cu mult umor și o ironie caldp, plus naivitatea și entuziasmul personajelor, filmul lui Nae Caranfil, emoționează. „Restul e tăcere“ (2007) este filmul despre realizarea primului film românesc: „Independenta României“ (realizat în 1912). Nae Caranfil a fost fascinat de prima vârsta a cinematografiei românești, începutul de secol XX - perioada în care apar, ân același timp, automobilul, avionul, telefonul, gramofonul și cinematograful! „Ce vremuri!“ a exclamat Nae Caranfil, iar drumul pana la scrierea scenariului a fost scurt.


 
Tânărul Grig (Marius Florea Vizante) este fiul unei vedete a Teatrului Național, de acum aproape 100 de ani. El, însă, nu e făcut pentru actorie. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viață, fiul e pe cale să comită greșeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Grig mizează tot pe proiectul său, pe care și-l imaginează drept cel mai grandios și mai lung film realizat vreodată, o reconstitutire fidelă a războiului cu turcii, prin care România își cucerise independența cu 35 de ani în urmă.


 
Singurul care crede în visul lui Grig este Leon (Ovidiu Niculescu), un moșier local atins de deliruri mesianice și auto-proclamat Patron al Artelor, care devine finanțatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, și protectorul lui Grig, dascălul său, părinte substituit, partener necinstit și dușman pe viață. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piața cinematografică aproape peste tot în Europa, să accepte competiția cu o producție independentă de o asemenea amploare? Și dacă da, va obține Grig, prin această victorie, respectul tatălui său? 


 

 
Pelicula lui Nicolae Caranfil s-a înfăptuit după ce proiectul a fost declarat cîștigăator la CNC în 2006, iar ulterior a obținut premii importante la Paris și Los Angeles.
 
Filmul „Restul e tăcere“ e difuzat la Pro Cinema sâmbătă de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 01:15.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies