marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Moartea unui maestru: Tony Scott, artistul care a desenat Hollywood-ul prin camera de filmat. De la fratele mai putin popular al lui Ridley Scott la unul dintre cei mai originali regizori din lume

Hollywood-ul este in doliu dupa aflarea vestii ca veteranul regizor Tony Scott (68 de ani) s-a sinucis. Omul care a creat celebrul Top Gun s-a aruncat de pe un pod din California, gestul sau fiind inexplicabil pentru familie si prieteni. Insa, in urma sa raman filmele sale legendare, cu care a cucerit Hollywood-ul si cu care a ajutat la definirea conceptului de blockbuster de astazi.

Moartea unui maestru: Tony Scott, artistul care a desenat Hollywood-ul prin camera de filmat. De la fratele mai putin popular al lui Ridley Scott la unul dintre cei mai originali regizori din lume

Tony Scott, fratele mai mic al lui Ridley Scott, a cunoscut succesul la Hollywood cu Top Gun, care in timp a devenit unul dintre cele mai populare filme din istorie. Regizorul lucra la Top Gun 2, continuarea succesului sau din 1987 chiar in aceasta perioada. Se pare ca motivul pentru care Scott a recurs la gestul extrem de a se sinucide ar fi faptul ca suferea de o tumoare pe creier neoperabila, desi familia sa neaga acest lucru.
 

Once you’ve touched the real world, there’s nothing more fascinating and nothing stranger than the real world and the people." -- Tony Scott

Tony Scott, nascut pe  21 iunie 1944, in  North Shields, Marea Britanie, a luat prima data contact cu lumea filmului in 1965, cand a aparut in "Boy and Bicycle", scurt-metrajul de debut al fratelui sau, Ridley. Intial, Tony si-a indrepat atentia catre arta si dorea sa devina pictor. Insa, dupa ce a vazut succesul fratelui sau Ridley Scott, pe care il avea cu firma sa de publicitate, a inceput sa regizeze spoturi de publicitate in cadrul acesteia.

 

Tony Scott si Jerry Bruckheimer


 

Debutul regizoral si l-a facut cu horrorul The Hunger, in 1983, cu David Bowie, care a devenit un film iconic in cultura populara datoria scenelor de lesbianism dintre Catherine Deneuve si Susan Sarandon. Pelicula a fost un dezastru in box-office. a fost foarte slab primita de catre critici  si a fost la un pas sa ii distruga cariera de regizor inca de la inceput.

 

Dupa ce producatorul Jerry Bruckheimer a vazut o reclama regizata de Tony Scott pentru Saab, i-a propus acestuia sa regizeze un film la care tinea foart mult, Top Gun. La lansare, Top Gun a devenit unul dintre cele mai profitabile filme din acel an, care a strans 176 de miliioane de dolari in SUA din totalul de 353 de milioane de dolari si i-a lansat cariera viitorului star, Tom Cruise. Dintr-odata Tony Scott a devenit dintr-un regizor necunoscut intr-unul dintre cei mai apreciati si populari cineasti de la Hollywood. Cei de la Newsweek merg chiar mai departe si sustin ca Tony Scott a ajutat la definirea termenului modern de blockbuster de astazi. 

 

Tony Scott si fratele sau Ridley Scott



Cineastul a continuat sa aduca in cinematografe succese fenomenale ca Beverly Hills Cop II si Days of Thunder. Insa, talentul sau a fost apreciat la unison de catre critici dupa ce a regizat True Romance (1993), al carui scenariu a fost scris de Quentin Tarantino. Din acel moment, cariera sa a fost infloritoare si au urmat numai filme de succes ca Crimson Tide (1995), The Fan (1996), Enemy of the State (1998), Man on Fire  (2004), Deja Vu sau Unstoppable, ambele proiecte avandu-l pe Denzel Washington in rol principal.

Tony Scott a reusit sa farmece publicul cu filmele sale, insa criticii n-au fost de la inceput atinsi de talentul sau.

 

Relatia de colaborare dintre el si Denzel Washington a fost una de succes, cei doi lansand 6 filme impreuna: primul a fost Crimson's Tide iar ultimul film regizat de Tony Scott, Unstoppable, l-a avut in rol principal tot pe Denzel Washington.

Tony Scott si sotia sa Donna

Scott nu s-a oprit doar la regie ci a fost si un producator de succes. Prin intermediul companiei sale, Scott Free Productions, creata alaturi de fratele sau, Ridley, cei doi au produs filme ca Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, cu Brad Pitt sau documentarul de succes, Life in a Day, lansat in 2011.

 

In timp ce fratele sau Ridley lansa filme ca Alien, Blade Runner, Thelma and Louise, Black Hawk Down sau Gladiator, Tony s-a axat pe filme de aventura, conspiratii sau de actiune, in care a distribuit unii dintrei cei mai tari actori de la Hollywood, de la Tom Cruise, Bruce Willis si pana la Denzel Washington.

 

In toata cariera sa, nu a primit nici o nominalizare la Oscar, insa filmele sale au devenit extrem de populare si iubite de catre fani. Tony Scott a fost un om retras, oferea rar interviuri, dar atunci cand o facea parea un om implinit si fericit, asa ca vestea mortii sale a socat o lume intreaga. Tony era constient de faptul ca Ridley, fratele sau era mult mai popular asa ca intotdeauna era pregatit sa raspunda intrebarilor legate de cei doi. Filmele sale erau mai sumbre si mai violente decat cele ale lui Ridley. "Eu sunt ca muzica clasica, in timp ce Tony este rock'n'roll" facea astfel diferente Ridley Scott intre stilurile celor doi frati regizori.

 

"Top Gun" (1987)


 

 

Tony Scott spunea mai demult intr-un interviu ca este interesat de povestile oamenilor aflati pe marginea prapastiei si el insusi putea fi descris la fel. Traia cu cafea neagra, dormea in jur de doua ore si petrecea mult timp departe de familia sa, sotia Donna si cei doi copii, pentru a filme si se documenta. Intr-un material publicat de Daily Mail, Tony Scott maturisea ca nimic nu il sperie mai multe pe lume decat sa faca filme. "Sunt pervers, intr-un fel, stiu" spunea acesta. Intrebat de un jurnalist ce spun filmele sale despre el insusi, acesta a raspuns "Ele spun despre mine ca sunt un om nebun".

 

 

Toata viata sa Tony Scott a incercat sa-si depaseasca limitele, sa cucereasca publicul cu povestile sale dramatice spuse prin film si a decis sa traga cortina intr-un mod dramatic, la fel ca un erou chinuit de propriul sau suflet.
 

Tony Scott alaturi de Wills Smith la filmarile pentru "Enemy of the State"

 

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies