Cele mai frumoase imagini de la Gala Premiilor Gopo: vedetele care au stralucit pe covorul rosu in cea mai frumoasa seara a filmului romanesc
32545
0
24 martie 2014 21:24
La 95 de ani, Radu Beligan continua sa fascineze generatii intregi de cinefili. Maestrul Beligan a fost recompensat in luni seara, in cadrul Premiilor Gopo, cu trofeul pentru intreaga activitate. Actorul, un monstru sacru al cinematografiei, a reusit sa ridice sala in picioare si a tinut un discurs emotionant.
Maestrul Radu Beligan: "Dupa cum stiti, am implinit 95 de ani, o varsta foarte inaintata. Fiecare zi, fiecare raza de soare e un cadou ceresc. Acest premiu este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intemediul dvs. Va multumesc."" a spus Radu Beligan in aplauzele celor din sala, care s-au ridicat in picioare.
Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Intreaga Cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici pentru filmul romanesc: Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.
"In cazul meu nu e vorba de o vocatie, ci de o intoxicatie, am luat cunostinta cu teatrul la varsta de 7 ani si de atunci nimc altceva n-a mai contat pentru mine. Mie, Dumnezeu mi-a dat puterea sa aduc alinare si putina fericire semenilor mei, asta nu e un dar de care poti sa-ti bati joc. Asa ca de mai bine de 75 de ani eu imi tot inmultesc talantul si o s-o mai fac cat o mai vrea Dumnezeu" ne-a declarat maestrul cu cateva zile inainte de Gala Premiilor Gopo.
Tocmai cu gandul la cei 75 de ani in care Radu Beligan si-a tot inmultit talentul, Gala Premiilor Gopo de luni ii va inmulti lista de premii cu cel pentru cariera sa. Lui Radu Beligan, varsta doar i-a accentuat alura de sir britanic, nu l-a impiedicat sa joace in acelasi ritm ca in tinerete.
Nascut pe 14 decembrie 1918, in Galbeni (sat al carui nume anagramat a dat numele actorului), judetul Bacau, maestrul Radu Beligan este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru si televiziune din Romania, cu o cariera ce se intinde pe parcursul a peste 70 de ani.
Director al Teatrului de Comedie din Bucuresti (1961 - 1969) si director al Teatrului National Bucuresti (1969 – 1990) si discipol al actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi romani (Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, etc.) si straini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punand astfel bazele unui repertoriu complex, deopotriva clasic si modern.
Autor a trei carti (Note de insomniac – 2001, Luni, Marti, Miercuri... – 1978 si Pretexte si subtexte – 1968) si fost profesor al Institutului de Teatru si Film (1950 – 1965), Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale", Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare si Doctor Honoris Causa al Academiei George Enescu" din Iasi.
Radu Beligan a debutat in cinema la varsta de 25 de ani cu rolul Rica Venturiano din O scrisoare pierduta (r. Jean Georgescu, 1943), rol reluat, sase ani mai tarziu, pe scena salii Comedia a Treatrului National. Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului romanesc – a continuat cu Visul unei nopti de iarna (1946), Directorul nostru (1955) si Lanterna cu amintiri (1962). De-a lungul deceniilor, Radu Beligan si-a extins repertoriul cinematografic cu roluri in filmele unor Paul Calinescu (Rasuna valea, 1949), Gheorghe Vitanidis (Seful sectorului suflete, 1967), Dinu Cocea (Instanta amana pronuntarea, 1976 si Iancu Jianu, 1980), Radu Mihaileanu (Trahir, 1992) sau Lucian Pintilie (Dupa-amiaza unui tortionar, 2009).
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.