Amalia Enache, gazda Premiilor Gopo: "Daca viata mea ar fi transformata in film, mi-ar placea ca rolul meu sa fie jucat de Marion Cotillard"
2173
0
20 martie 2014 16:56
In 2014, Premiile Gopo ii aduc un omagiu maestrului teatrului si filmului romanesc, Radu Beligan. Acesta va primi Premiul pentru Intreaga Cariera in cadrul Galei ce va avea loc pe 24 martie si care va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema si online pe www.premiilegopo.ro si www.procinema.ro. La 95 de ani, Radu Beligan este si acum activ profesional si ofera o lectie de viata pentru toti tinerii actori.
Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Intreaga Cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici pentru filmul romanesc: Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.
"In cazul meu nu e vorba de o vocatie, ci de o intoxicatie, am luat cunostinta cu teatrul la varsta de 7 ani si de atunci nimc altceva n-a mai contat pentru mine. Mie, Dumnezeu mi-a dat puterea sa aduc alinare si putina fericire semenilor mei, asta nu e un dar de care poti sa-ti bati joc. Asa ca de mai bine de 75 de ani eu imi tot inmultesc talantul si o s-o mai fac cat o mai vrea Dumnezeu" ne-a declarat maestrul.
Tocmai cu gandul la cei 75 de ani in care Radu Beligan si-a tot inmultit talentul, Gala Premiilor Gopo de luni ii va inmulti lista de premii cu cel pentru cariera sa. Lui Radu Beligan, varsta doar i-a accentuat alura de sir britanic, nu l-a impiedicat sa joace in acelasi ritm ca in tinerete.
E in tema cu tot ce inseamna vremurile moderne. Stie filmele romanesti premiate la mari festivaluri, si da, are un cont pe Facebook. La 95 de ani, actorul a glumit astazi cu Amalia Enache, intr-unul dintre putinele interviuri pe care el accepta sa le acorde, despre "graba" de a-i fi acordat un premiu pentru toata cariera. La "numai" 75 de ani de meserie! Luni, 24 martie, la Gala Premiilor Gopo transmisa in direct pe Pro Cinema, Radu Beligan va primi aceasta distinctive.
"Pe mine m-a facut fericit in viata munca. Am muncit de dimineata pana seara si inchipuiti-va ca asta m-a facut fericit...Ma trezesc dis de dimineata, deschid televizorul, il inchid imediat. Pe mine ma salveaza munca. Aproape ca nu am o zi in care sa nu am o repetitie, un spectacol. Sunt trei luni de cand am scos o noua premiera, Lectia de violoncel" a explicat Radu Beligan.
Pentru munca lui, va urca luni pe scena la Gala Premiilor Gopo in fata tinerilor actori si regizori pe care ii numim "noul val al cinematografiei romanesti". El, Beligan, marele absent din filmografia romaneasca, indeosebi din cea recenta. "Trebuie sa marturisesc ca intre mine si tinerii regizori romani e o distanta pe care noi o respectam reciproc, nu inseamna ca in ciuda celor 95 de ani nu apreciez realizarile cinematografiei romanesti din ultimii ani. Din contra, merg cu placere sa vad filme romanesti bune si-mi salta inima de bucurie ca oricarui roman de cate ori aud un prestigios premiu international pe capul unui tanar roman. Sunt fericit de succesul lor" marturiseste veteranul actor. Radu Beligan ramane in primul rand un mare generos si un om plin de iubire atunci cand vine vorba de oamenii pe care ii intalneste sau pentru care joaca. Membru de onoare al Academiei Române din 2004, maestrul a fost inclus in decembrie 2013 in Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru.
Nascut pe 14 decembrie 1918, in Galbeni (sat al carui nume anagramat a dat numele actorului), judetul Bacau, maestrul Radu Beligan este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru si televiziune din Romania, cu o cariera ce se intinde pe parcursul a peste 70 de ani.
Director al Teatrului de Comedie din Bucuresti (1961 - 1969) si director al Teatrului National Bucuresti (1969 – 1990) si discipol al actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi romani (Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, etc.) si straini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punand astfel bazele unui repertoriu complex, deopotriva clasic si modern.
Autor a trei carti (Note de insomniac – 2001, Luni, Marti, Miercuri... – 1978 si Pretexte si subtexte – 1968) si fost profesor al Institutului de Teatru si Film (1950 – 1965), Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale", Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare si Doctor Honoris Causa al Academiei George Enescu" din Iasi.
Radu Beligan a debutat in cinema la varsta de 25 de ani cu rolul Rica Venturiano din O scrisoare pierduta (r. Jean Georgescu, 1943), rol reluat, sase ani mai tarziu, pe scena salii Comedia a Treatrului National. Colaborarea sa cu Jean Georgescu – unul dintre pionierii cinema-ului romanesc – a continuat cu Visul unei nopti de iarna (1946), Directorul nostru (1955) si Lanterna cu amintiri (1962). De-a lungul deceniilor, Radu Beligan si-a extins repertoriul cinematografic cu roluri in filmele unor Paul Calinescu (Rasuna valea, 1949), Gheorghe Vitanidis (Seful sectorului suflete, 1967), Dinu Cocea (Instanta amana pronuntarea, 1976 si Iancu Jianu, 1980), Radu Mihaileanu (Trahir, 1992) sau Lucian Pintilie (Dupa-amiaza unui tortionar, 2009).
De asemenea, Radu Beligan a colaborat de doua ori si cu Ion Popescu Gopo, in onoarea caruia au fost numite Premiile si al carui faimos omulet da forma trofeelor evenimentului – cele doua roluri din Pasi spre luna (1964) si Galax, omul papusa (1984) fiind, de altfel, singurele in registrul fantastic/SF din cariera actorului.
Membru de onoare al Academiei Romane din 2004, Radu Beligan a fost inclus in decembrie 2013 in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru.
Cea de-a opta editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 24 martie si care va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema si online pe www.premiilegopo.ro si www.procinema.ro.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.