Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu, "Iubire Elena", o coproductie Grecia/ Romania/ Italia avand la baza piesa omonima scrisa de Kostas Assimakopoulos, are premiera in cinematografele romanesti pe 18 mai.
"Iubire Elena" este o poveste romantica despre iubire, pasiune, arta, care va purta publicul spectator prin frumoasa Elada a secolului XIX, dar si cea a zilelor noastre. Eroina acestui nou lungmetraj este o personalitate feminina de exceptie, pictorita din secolul XIX Eleni Bukura, care a revolutionat societatea greaca, a rasturnat tabuurile si prejudecatile legate de locul si rolul femeii in cetate. Tanara si ambitioasa Eleni pleaca in Italia pentru a studia pictura cu maestrul Altamoura, lucru de neconceput in epoca.
Mai mult decat atat, ea se indragosteste de maestrul italian. Ei decid sa se casatoreasca, sfidand cutumele epocii. Eleni Bukura, devenita acum Elena Altamoura, renunta la ortodoxism si trece la catolicism. Istoria ei se petrece in paralel cu nasterea unei povesti contemporane de iubire intre doua persoane ajunse la maturitate - Filipos, negustor si critic de arta, si Beatrice, o grecoaica din sudul Peloponesului, detinatoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura.
Din distributia filmului fac parte Maia Morgenstern, in rolul Beatricei, Mircea Rusu, in rolul lui Filipos, Georgiana Saizescu (Eleni Altamoura), Adrian Paduraru, Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Stefanescu, Catalin Saizescu.
"Multa vreme dupa ce am citit piesa lui Asimakopoulos, de care ma leaga o lunga prietenie, m-a urmarit destinul tragic al pictoritei Eleni Altamoura. Este o poveste emotionanta a unei vieti de exceptie, plina de dramatism a pictoritei din secolul XIX Eleni Bukura care, prin casatoria ei cu un mare maestru italian, a devenit Elena Altamoura. A pleca o grecoaica in secolul XIX pe alte meleaguri era, pentru familia greaca, ceva de neconceput. Culmea, acea tanara se duce sa studieze pictura, in Italia, cu un tanar maestru si se indragostesc reciproc. Pentru a se casatori, ea renunta la ortodoxie pentru catolicism.
Totul culmineaza cu arderea propriei opere de furie, dupa mari lovituri ale vietii. Vad o consecventa intre fata care i-a spus tatalui ei «Eu vreau asta!» si femeia care isi arde tablourile. Povestea ei se intampla in paralel cu nasterea unei povesti contemporane de iubire intre doua persoane ajunse la maturitate - Filipos, negustor si critic de arta, si Beatrice, grecoaica din sudul Peloponesului, detinatoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura. Si asa se impletesc peste timp doua povesti, una de altadata si una in prezent. Ele se intrepatrund, mai ales ca criticul de arta incepe sa scrie o carte despre pictorita Eleni. Ei se descopera prin destinul acestei pictorite. Se regasesc, isi dau seama ca sunt suflete pereche", isi argumenteaza Geo Saizescu optiunea pentru acest film.
Echipa lungmetrajului a filmat la Atena, apoi la Naflion - prima capitala a Greciei moderne -, pe insula Spetses, dar si la Napoli, Roma si Florenta.
Regizorul, scenaristul si actorul Geo Saizescu, in varsta de 79 de ani, este realizatorul unor savuroase comedii, precum "Pacala", "Un suras in plina vara", "Asta seara dansam in familie", "Secretul lui Bachus".
Sursa: Mediafax
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.